Debut cu dreptul în Liga 2 pentru Viitorul Pandurii. Cu jucători de la Luceafărul și trei proveniți de la Energeticianul, Lupuț a învins la limită echipa încropită de Răchită

Formată pe scheletul echipei Luceafărul Oradea, ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu, fostă Energeticianul, a debutat cu dreptul în sezonul 2019-2020 din Liga 2. În prima etapă, echipa antrenată de Cristian Lupuț a dispus cu 2-1 de Sportul Snagov, pe stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin.

Cele două goluri ale clubului mutat în Oltenia au fost marcate însă de Vlad Rusu și Andrei Dragu, jucători care sezonul trecut au evoluat pentru Energeticianul. De altfel, doar trei dintre componenții echipei care sezonul trecut juca la Petroșani s-au regăsit sâmbătă în primul 11, alături de Rusu și Dragu fiind titularizat și Nicolae Gunie. Pe banca de rezerva eu mai luat loc Marius Cioiu și Alexandru Gârbiță, însă cei doi jucători proveniți de la Energeticianul, nu au evoluat. De partea cealaltă, Sportul Snagov, la care a revenit pe banca tehnică Valeriu Răchită, a mizat pe un lot complet nou, format din foarte mulți jucători aduși din Liga 3.

Sportul a oferit o replică peste așteptări

În pofida diferenței de valoare dintre cele două loturi, jocul de la malul Dunării a fost unul echilibrat. Scorul a fost deschis de Viitorul Pandurii, în minutul 30, când balonul trimis, cu capul, de Vasile Pop a lovit bara laterală și a ajuns la Vlad Rusu, care l-a învins pe portarul Ionuț Vreme, cu o scăriță. Oaspeții au trecut pe lângă egalare la începutul părții secunde, însă transversala s-a opus la șutul lui Cristian Poștoarcă, din minutul 49. Pe contraatac, din pasa atacantului Vasile Pop, mijlocașul stânga Andrei Dragu a majorat avantajul, în minutul 64, cu un șut din 13 metri. Angajat în careul advers, fundașul Cristian Poștoarcă a redus din diferență în minutul 76, cu un șut pe sub portarul Marius Moga. Sportul Snagov putea chiar egala în minutul 81, dar lovitura liberă, de la 23 m, executată de Marian Răileanu, a lovit tranversala.

Lupuț: „O victorie foarte grea, muncită, după o săptămână foarte agitată, din toate punctele de vedere”

S-a încheiat 2-1 pentru ACS Viitorul Pandurii, însă jocul nu l-a încântat pe antrenorul Cristian Lupuț.

„O victorie foarte grea, muncită, după o săptămână foarte agitată, din toate punctele de vedere. Noi ne pregăteam să jucăm meciul la Oradea, dar lucrurile s-au schimbat rapid. Aveam un lot omogen, dar am primit această veste și mi-a fost greu să formez un lot de 18 pentru meciul cu Snagov.  Am avut absențe în lot, din diferite motive. Nu toți componenții de la Luceafărul au vrut să semneze contractele cu noua echipă. Eu îi felicit pe jucători pentru cele trei puncte. Au avut atitudine. Îmi era foarte frică de Snagov. S-au adunat de două săptămâni și știam că nu aveau nimic de pierdut. Au jucat dezinvolt, iar în repriza secundă, trebuie să recunosc, că ne-au dominat. Pentru noi, a fost și șocul acesta al mutării. Sunt mulțumit de cele trei puncte, nu și de jocul echipei. Am suferit. Mai avem nevoie de jucători”, a declarat antrenorul Cristian Lupuț, adus de la Luceafărul Oradea la Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Se vor antrenat tot la Sânmartin

Tehnicianul noului club controlat de gorjeanul Nicolae Sarcină a vorbit și despre obiectivul său pentru actualul sezon. „Probabil vom juca la Târgu Jiu când se va da în folosință noul stadion. Deocamdată, antrenamentele le susținem tot la Sânmartin, unde avem o baza superbă de pregătire, iar partidele din campionat le vom disputa la Severin. Ne va fi un pic cam greu, fiindcă vom avea mereu deplasări de făcut, indiferent dacă suntem gazde sau oaspeți. De asta spun că ne trebuie un lot mai numeros. Obiectivul meu, dar și al echipei, îl reprezintă o clasare între primele 8 locuri. Dacă problemele vor fi rezolvate cu toți jucătorii pe care i-am avut sezonul trecut la Luceafărul, nu imi fac griji. Au fost mici neînțelegeiri contractuale cu unii dintre ei, iar timpul a fost scurt. Vrem să formăm o echipă competitivă, iar sezonul viitor să atacăm promovarea. E păcat ca un oraș ca Târgu Jiu să nu aibă echipă în prima ligă, cum e păcat și de Oradea, unde nu am fost ajutați cu absolut nimic de autorități. Oricum, Luceafărul nu se va desființa, ci va continua în Liga 3, la Sânmartin, și se va axa pe creșterea și promovarea copiilor și juniorilor”, a mai afirmat Lupuț.

Vede noi surprize la promovare

Acesta privește cu optimism și meciul de la „U” Cluj, din etapa viitoare, și consideră că la finele sezonului vom avea parte de noi surprize la promovare. „Cred că la final primele 2 clasate nu vor fi echipele favorite la promovare, la fel cum a fost și anul trecut. Liga 2 e o ligă a surprizelor. S-a văzut și în meciul care a deschis sezonul, de la Reșița. Noi ne pregătim pentru meciul de la Cluj. Presiuneaa mare va fi la ei. U Cluj vrea să promoveze, noi mergem să jucăm, așa cum am făcut-o și sezonul trecut”, a conchis Lupuț.

Răchită: „Avem buget de Liga 4, dar sper să ne salvăm de la retrogradare

După astectul jocului cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Sportul Snagov se putea întoarce cu cel puțin un punct de la malul Dunării. Oaspeții au avut două bare, iar la finalul partidei au acuzat arbitrajul lui Szablolcs Kovacs, dar și faptul că n-au știut din timp unde vor juca meciul din prima etapă.

„Cred că a fost o partidă frumoasă, bună, ținând cont că a fost prima etapă. Un meci cu multe ocazii, un meci pierdut de noi din păcate, asta și datorită hazardului și ghinionului. Noi am avut două bare, iar Viitorul Pandurii a marcat din acea faza care a lovit bara. Știam că nu trebuie să-i lăsam spații lui Vasile Pop, știam că Vlad Rusu e golgheter veritabil, dar nu am avut ce face. Noi ne-am reunit de 10 zile și avem în lot mulți jucători de Liga 3, care nu au mai jucat de 6 luni. Nu mai e niciun jucător de anul trecut, la echipă. Am legitimat majoritatea jucătorilor vineri. Nu avem omogenitate. Apostol și Bucur au făcut doar un antrenament cu noi. I-am lăsat acasă pe Iulian Ilie și pe fundașul Adrian Neacșu, împrumutat de la Rapid, fiindcă nu i-am puput legitima. Ne așteaptă etapa viitoare  un meci infernal cu FC Argeș, o echipă care stă foarte bine din punct de vedere financiar. Noi avem un buget de Liga 4, dar jucăm în Liga 2. Mi-am asumat însă acest lucru.  Vom încerca să creștem de la meci la meci și să ne salvăm de la retrogradare”, a declarant Răchită.

Nu înțelege cum pot exista două Pandurii

Acesta s-a arătat indignat de faptul că a fost anunțat în ultimul moment că trebuie să joace meciul la Drobeta Turnu Severin și nu înțelege nici cum e posibil ca două echipe să aibă denumiri  asemătoare. „Am aflat cu două zile înainte că trebuie să jucăm la Severin acest meci. Numai în România e posibil așa ceva! Nu am găsit cazare și a trebuit să stam la o pensiune pe care a deschis-o florăreasa. Nici când eram copil și stăteam în tabere, nu erau condiții așa proste. Eu nu înțeleg nici cum e posibil că existe două echipe cu numele Pandurii. Eu știu că OSIM că nu își dă marca, dacă mai există o echipă cu denumirea apropiată. Știu asta, fiindcă m-am apucat la Petrolul de acest aspect. Decât să fie două echipe mediocre, mai bine ar face o singură Pandurii, care să joace în Liga 1, dar asta e problema celor de la Târgu Jiu”, a spus Valeriu Răchită.

Răchită a acuzat și arbitrajul: „Domnul Kovacs, în afară de ADN și nume,  nu are nimic în comun, în arbitraj, cu celebrul său frate. În repriză a doua n-a mai fost cavalerul în negru, ci parcă s-a îmbrăcat în alb (n.r. – culorile echipei din Târgu Jiu). Ne-a dezavantajat clar în 2 faze decisive. Vreau să-i transmit că nu mă poate păcăli. I-am simțit tenta de după pauză!”

VIITORUL PANDURII TÂRGU JIU – SPORTUL SNAGOV  2-1
Vlad Rusu 30′, Andrei Dragu 65′ / Cristian Poștoarcă 76′

Moga – Dunca, Yabre, Băican, Ciul – Gunie (Pârnău 56′), Chiorean, Negrean, Andr. Dragu – Vl. Rusu (Hăjmășan 55′), Vas. Pop (cpt.)(Porumb 90′)
Rezerve neutilizate: Balogh – Chit, Cioiu, Gîrbiță
Antrenor: Cristian Lupuț

Vreme – Poștoarcă, Ghidurea (Turbatu 78′), G. Apostol, Vas. Novac – Safsaf, I. Roșu (Dorobanțu 78′), Răileanu, Ad. Stoica (cpt.), Mirică (Al. Rusu 61′) – R. Bucur
Rezerve neutilizate: Micle – Ristea, Sil. Matei, Vl. Bărbulescu
Antrenor: Valeriu Răchită

Stadion: Municipal (Drobeta Turnu Severin – Mehedinți); Spectatori: 200; Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei – Satu Mare); Asistenți: Petrică Ionuț Cîmpeanu (Cluj-Napoca) și Marius Bălan (Dej); Rezervă: Vladimir Andrei Nagy (Aiud); Observatori: Zaharia Ciev (Timișoara) și Antonie Burtea (Reșița).

Articol și foto de Mircea OGLINDOIU

Pe aceeași temă