Farul a cerut ”înghețarea” Ligii 2, Ciprian Marica nu mai înțelege propunerea ”câștigătoare” pe care a votat-o chiar și el. Întrebările către FRF și cum vede soluția găsită pentru închiderea sezonului

Marius ANGHEL 15 May. 2020, 16:45 Liga 2
Farul a cerut ”înghețarea” Ligii 2, Ciprian Marica nu mai înțelege propunerea ”câștigătoare” pe care a votat-o chiar și el. Întrebările către FRF și cum vede soluția găsită pentru închiderea sezonului

Până să se decidă modul în care se încheie acest sezon de Liga 2, ediția 2019/2020, în penultima videoconferință dintre reprezentanții cluburilor și oficialii FRF, patru cluburi au susținut ideea fermă de ”înghețare” a campionatului, deoarece nu au bani și nu pot îndeplini condițiile de pregătire impuse de autorități. Dacă Pandurii Târgu Jiu și ASU Politehnica Timișoara au susținut acest lucru și public, celelalte două grupări care și-au dorit stoparea sezonului au fost, surprinzător, două dintre formațiile cu nume din eșalonul secund: Universitatea Cluj și Farul Constanța, potrivit surselor Liga2.ro.

Acum, după ”înghețarea” sezonului pentru echipele care se clasau după 24 de etape pe pozițiile 7-18, cu siguranța faptului că nimeni nu va fi retrogradat, deci și cele patru formații amintite mai sus au intrat în vacanță, Farul, prin finanțatorul ei, susține că e nemulțumită.

Farul și-a dorit ”înghețarea” sezonului și a votat acest lucru. Marica nu înțelege de ce doar șase echipe au intrat în play-off

Ciprian Marica a fost cel care a intrat în direct în videoconferințe și a vorbit în numele Farului, spunând că cere oprirea sezonului pentru că nu are posibilități de unul singur de a susține clubul, în aceste noi condiții, după ce autoritățile locale și-au retras finanțarea. Echipa constănțeană chiar a votat, alături de alte 14 colege de campionat, scenariul 3, în care ocupantele locurilor 7-18 intrau în vacanță.

Public însă, Ciprian Marica spune, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu înțelege de ce echipa sa nu a primit o șansă la promovare, având în vedere că era la șase puncte de ocupantele locurilor 2 și 3. Finanțatorului clubului Farul nu înțelege decizia FRF de a trimite doar șase echipe în play-off, pentru determinarea promovatelor.

Altfel, Marica spune că acest an este compromis pentru toți sportivii de performanță și că e nevoie de schimbarea strategiei pentru noul sezon.

”Presupun că sunteți la curent cu noutățile. Pentru reluarea Ligii 2 au fost 3 propuneri. Teoretice, pentru că una era imposibil de pus în practică datorită contextului generat de pandemie, o altă imposibil de susținut financiar (n.r. – se referă la scenariul 1, cu disputatea tuturor celor 14 etape rămase din acest sezon, și la scenariul 2, cu play-off și play-out, în care echipa sa se lupta pentru evitarea retrogradării în cinci etape, plus un baraj, dacă termina pe penultimul loc) și una “câștigatoare”. Pun ghilimele pentru că acest compromis generează nedreptăți. Spre exemplu Metaloglobus care este pe locul 7 după înjumătățirea punctelor ar fi fost la egalitate de puncte cu Rapid, iar Farul ar fi fost la 3 puncte de locul 2.

Întrebarea este, de ce doar 6? Când șanse reale le aveau și următoarele 2 echipe? Se decide promovarea în 5 jocuri? Una peste alta, este o soluție care ne obligă la o pregătire și o schimbare de strategie pentru anul viitor.

Este un an compromis pentru toți sportivii de performanță, le este afectat dreptul la muncă. Sunt momente dificile, sper ca Ianis să găsească formula potrivită să îi ajute să recupereze această pauză”, a scris Ciprian Marica.

Echipele din play-off au depus dosarul pentru licențierea în Liga 1. Farul și Metaloglobus nu au făcut acest lucru

Răspunsul la întrebările publice ale lui Marica este simplu, a fost explicat și în videoconferința cu echipele și este publicat de FRF și în anunțul oficial despre play-off-ul din Liga 2 și vacanța pentru restul cluburilor.

În play-off au fost primite doar echipele care și-au depus dosarul pentru obținerea licențierii pentru Liga 1. Metaloglobus, club care era la egalitate cu Rapid, echipă care a intrat în play-off, nu și-a depus dosarul pentru licențiere. Nici Farul nu a făcut-o, deși public a susținut că își dorește promovarea. Apariția unor astfel de echipe în play-off ridica multe semne de întrebare privind corectitudinea meciurilor pe care le-ar fi disputat, din moment ce nu și-au dorit licența pentru Liga 1.

”Cele 6 cluburi – singurele care au solicitat licența pentru participarea în Liga 1 în sezonul 2020-2021, astfel încât integritatea sportivă să nu aibă de suferit – vor disputa un play-off constând în 5 etape (o singură manșă), cu mențiunea că echipele de pe primele trei poziții vor disputa 3 din cele 5 jocuri pe teren propriu. Clasamentul va fi actualizat cu rezultatele din aceste ultime 5 runde în urma înjumătățirii punctelor acumulate până la data de 16 martie 2020”, a anunțat FRF.

Spre deosebire de Farul, Metaloglobus s-a abținut de la vot în ultima videoconferință, la fel ca UTA. Constănțenii au votat pentru ca echipele de pe locurile 7-18 să intre în vacanță și nu retrogradeze. Dunărea Călărași, de exemplu, a votat scenariul 1, să se joace toate meciurile, chiar dacă a făcut-o la mișto, fiindcă oricum nu îndeplinea condițiile autorităților.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-frf-a-validat-scenariul-dezbatut-si-agreat-de-cluburi-pentru-incheierea-acestei-editii-a-ligii-2-ne-am-asumat-rolul-de-a-lua-decizii-si-de-a-adopta-masuri-spre-bi-19132550

Marius ANGHEL 15 May. 2020, 16:45 Liga 2
Pe aceeași temă