Patru meciuri mai are de disputat Astra în acest sezon de coșmar, înainte de retrogradarea în Liga 3, iar degradarea fostei campioane a României din 2016 continuă. Aceasta a rămas din această săptămână fără antrenorul Daniel Movilă, care a decis să renunțe în a mai pregăti echipa, după rezultatele înregistrate în cele cinci jocuri oficiale din 2022.
Movilă preluase Astra în această iarnă, aproape de finalul pregătirii de iarnă, deci de reluarea campionatului Ligii 2, după ce președintele Marian Costea a avut mai multe încercări să-l înlocuiască pe Florin Stîngă, plecat la finalul anului trecut.
Din informațiile Liga2.ro, jucătorii Astrei a avut liber de sâmbătă până marți, marți Daniel Movilă și-a anunțat plecarea, iar antrenamentul nu a avut loc, iar lotul s-a reunit miercuri, când ședința de pregătire a fost condusă de George Șanțmare, neoficial antrenor secund, deoarece nu are licența necesară, pe foaia de joc la ultimul meci fiind trecut director sportiv.
”Încă sunt sub contract, nu am semnat rezilierea, dar am renunțat să mai antrenez echipa, pentru că eram într-un punct mort, nu vedeam niciun viitor, de a scoate puncte, de a realiza mai multe. Spre binele echipei. Sper să fie mai bine de acum pentru ei. Poate era un blocaj, era ceva și atunci mai bine am renunțat eu. Mai sunt patru meciuri, joacă cu tinerii, cum ne-am înțeles cu conducerea, să bage tineri, să facă ce vor ei. Marți am comunicat eu, apoi nu m-am mai dus. Pur și simplu am renunțat eu, pentru nu vedeam o ieșire, poate și jucătorii se descătușează, joacă mai liber. Poate le ceream eu mai mult sau poate nu eram eu înțeles sau nu eram eu un antrenor bun, cine știe!”, a spus, pentru Liga2.ro, Movilă, care în momentul conversației se afla la casa sa de la țară.
”Nu mai aveam obiectiv, dar nici așa, să pierzi cu 4-0, 5-0, 4-1, 3-1. Știți cum e, cu rezultatele astea…”
Daniel Movilă, antrenor Astra
De pregătirea echipei în ultimele meciuri rămase de disputat în acest sezon se vor ocupa George Șanțmare și Cătălin Teodorescu, antrenorul cu portarii.
Întrebat dacă și-a primit banii pe perioada în care a antrenat la Astra, Movilă a răspuns afirmativ, însă, în timpul convorbirii, despre jucători a spus că ”erau nemulțumiți de neplata salariilor”.
Încă antrenor în acte la Astra, poate și pentru ca echipa să nu fie nevoită să își caute un nou antrenor cu licență pentru ultimele jocuri, un club neputând sta mai mult de o lună de zile fără ”principal”, Daniel Movilă a spus despre perioada petrecută la formația echipată în alb și negru că a fost una ”ok” și că nu are ce să reproșeze nimic, fiindcă a avut toate condițiile la dispoziție.
”Una peste alta a fost ok. Am lucrat acasă, aici, chiar lângă stadion locuiesc, la clubul la care am jucat eu, cu jucători pe care îi cunosc de copii, pentru că în 2011-2013 am fost șef de Centru și am avut juniorii A. Erau mai mici copiii ăștia care sunt acum. I-am văzut crescând. Eu, acum, am lucrat cu jucătorii pe care i-am găsit, cu materialul clietului, cum se spune. Ăsta era lotul, la bugetul nostru. Una peste alta, a fost o experiență bună. Am avut teren de antrenament, materiale, masă, cantonamente, echipamente, nu ai ce să reproșezi. Asta este situația. O echipă care a fost câțiva ani pe val a ajuns unde a ajuns acum. Am colaborat bine cu jucătorii, cu președintele, cu stafful meu, cu oamenii de la stadion”, a mai spus Daniel Movilă.
Acesta a antrenat echipa în cinci meciuri oficiale, trei în sezonul regular și două în play-out, și a înregistrat tot atâtea înfrângeri, golaverajul fiind unul dezastruos: 5-18.
În patru dintre aceste jocuri, jucătorii Astrei au comis penalty, în două dintre ele chiar două. În patru dintre partide s-a și marcat, însă s-a încasat nu mai puțin de trei goluri. Sunt coincidențe stranii, care nu pot fi trecute ușor cu vedere, mai ales de Departamentul de Integritate al FRF.
La fel ca președintele Marian Costea, și antrenorul Daniel Movilă spune că nu crede în jocuri necurate, aranjamente pentru pariuri.
”Au fost greșeli, în general neglijențe. La meciul de la Buzău, în minutul 10, a vrut să pasese din marginea careului, a pendulat larg și s-a băgat jucătorul advers și i-a luat piciorul. Al doilea penalty nici nu a fost. A fost o minge între ei la marginea careului, nu era controlată de adversar, bagă un jucător de-ai mei, care e mai agresiv, o alunecare, a dat în minge și i-a luat piciorul după aia. Și arbitrul a dat penalty. Eu nu cred în suspiciuni dintr-astea. Cum, să vină cineva și să ce? Eu am fost afară vreo șapte ani și nu cred în asta.
Să vedem și jumătatea aia plină a paharului. Că am revenit de la 3-0 cu Unirea Constanța și am avut ghinionul să nu egalăm, că am avut trei bare. Am avut la Buzău două bare în prima repriză, la 1-0, la încheietura barelor, și un șut un bară pe colțul lung. 1-0 la pauză cu două bare ale noastre”, a explicat Daniel Movilă pentru Liga2.ro.
Înainte de meciul de la Buzău, Movilă a decis împreună cu președintele Costea să nu-i mai utilizeze în restul jocurilor pe Gabriel Matei, Dragoș Firțulescu și Marius Cocîrlă, trei dintre cei mai experimentați fotbaliști pe care îi are în lot. Aceștia nu au fost dați afară, ci doar trecuți pe linie moartă, ei continuând să se antreneze alături de echipă, dar știind că nu vor mai fi utilizați. Odată cu plecarea lui Movilă, nu este exclus ca cei trei jucători să fie pe teren la următorul meci.
etapa 17 / FC Buzău – Astra 4-1 (1-0)
* două penalty-uri pentru FC Buzău, pentru 2-0 și 3-1, cât și unul pentru Astra, pentru 1-2.
etapa 18 / Astra – Unirea Constanța 2-3 (0-3)
etapa 19 / Politehnica Iași – Astra 3-1 (1-0)
* penalty pentru Poli Iași, pentru 2-0
etapa 2 play-out / Astra – Ripensia 1-3 (0-0)
* penalty pentru Ripensia, pentru 2-0
etapa 3 play-out / FC Buzău – Astra 5-0 (1-0)
* două penalty-uri pentru Buzău, pentru 1-0 și 4-0
În ultimele patru meciuri din play-out-ul Ligii 2, Astra mai are de jucat cu Unirea Constanța (acasă, 16 aprilie), Unirea Dej (deplasare, 22 aprilie), Viitorul Pandurii (acasă, 30 aprilie) și FC Brașov (deplasare, 7 mai).
Astra a retrogradat în vara trecută din Liga 1 și a încheiat sezonul regular al Ligii 2 pe ultimul loc, 20, cu -1 punct, după ce i s-au scăzut 14 puncte din cauza litigiilor, iar altele șase le-a pierdut pe baza unei decizii a FRF în urma depistării a trei jucători dopați în ultimul sezon de primă ligă. Cu cele 19 puncte obținute de echipă, sub comanda lui Florin Stîngă, Astra s-ar fi clasat în mod normal pe locul 16.
Clubul a scăpat de alte scăderi de puncte în clasament prin intrarea în insolvență.
În play-out a fost repartizată în Grupa B, cu acel -1 punct din sezonul regular, și retrogradarea matematică în Liga 3 a înregistrată la finalul primei etape, în care ea a stat. După disputarea ultimelor patru jocuri din acest campionat, Astra are șanse mari să se desființeze, fiindcă se află în insolvență și are datorii de circa 20 de milioane de euro.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-ovidiu-mihalache-primul-interviu-dupa-ce-s-a-lasat-de-fotbal-motivul-real-pentru-care-s-a-despartit-de-poli-iasi-momentele-memorabile-din-cariera-sa-si-din-copou-si-marele-regret-19227242
https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-etapei-a-4-a-a-play-out-ului-ligii-2-unirea-constanta-poate-retrograda-matematic-la-timisoara-si-brasov-au-loc-meciuri-importante-in-lupta-pentru-evitarea-barajului-19227196
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-primele-decizii-la-astra-dupa-retrogradarea-matematica-in-liga-3-gabriel-matei-si-dragos-firtulescu-printre-jucatorii-trasi-pe-linie-moarta-de-antrenenorul-movila-coincidente-stranii-la-19226515
https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-astra-a-retrogradat-matematic-din-liga-2-schimbarile-facute-in-iarna-s-au-dovedit-esecuri-totale-pentru-fosta-campioana-a-romaniei-19225361