Drumul de la titlu la desființare. OȚELUL devine istorie, la cinci ani după ce era cea mai bună echipă din România

Autori: Marian CĂPĂȚÎNĂ, Marius ANGHEL Publicat: 01 Apr. 2016, 14:42 Actualizat: 03 Apr. 2016, 14:13 Liga 2
Drumul de la titlu la desființare.  OȚELUL devine istorie, la cinci ani după ce era cea mai bună echipă din România

Echipa de fotbal Oțelul Galați câștiga în 15 mai 2011 titlul de campioană a României. A urmat participarea în grupele Ligii Campionilor, care a însemnat încasarea de la UEFA a sumei de aproximativ 20 milioane de euro. După achitarea primelor pentru câștigarea campionatului, a datoriilor acumulate în sezonul respectiv, plus cheltuielile curente, în momentul în care Marius Stan a demisionat din funcția de director general al clubului, în vara anului 2012, conform acestuia, în conturile clubului mai erau 7,3 milioane de euro: „Este verificabil în extrasul bancar, în 12 iunie 2012, când a trebuit să demisionez, în conturi era această sumă”.

Cel mai important moment din filmul distrugerii celei mai performante echipe de fotbal din Moldova s-a petrecut la mijlocul lunii septembrie din anul 2012: acțiunile FC Oțelul Galați SA erau preluate de TNG, companie controlată de Dan Grigore Adamescu. La scurt timp, au urmat încheieri de polițe de asigurare cu o altă companie a lui Adamescu, Astra Asigurări, prin care plecau din club 5,5 milioane de euro! Peste nouă luni, TNG cerea la Tribunal intrarea în insolvență, invocându-se o datorie către ANAF în jur de 5 milioane de euro. Judecătorul care a acceptat această cerere, în condițiile în care FC Oțelul încheiase pe profit anul 2012, a fost ulterior condamnat la 22 de ani de închisoare, printre capetele de acuzare fiind și cazul Oțelului.

Când echipa a retrogradat (acum un an) și a rămas fără veniturile din televizare, acționarii au uitat definitiv de Oțelul și s-a ajuns în situația de acum, la faliment.

În decembrie anul trecut, Oțelul a scăpat de datoria către ANAF, iar într-un raport către creditori al administratorului judiciar, din luna februarie a acestui an, se preciza ca pentru ieșirea din insolvență și continuarea activității ar fi fost nevoie de 3,5 milioane de euro.

Vineri dimineață, Tribunalul București s-a pronunțat în procesul de insolvență al Fotbal Club Oțelul SA, verdictul fiind unul de o duritate maximă pentru suporterii echipei care în urmă cu cinci ani era campioana României: intrarea în faliment. Lichidator judiciar provizoriu a fost numit administratorul judiciar de până acum în timpul procedurii de insolvență, SCP MB Management IPURL.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚
Foto: Sorin PANĂ‚

Autori: Marian CĂPĂȚÎNĂ, Marius ANGHEL Publicat: 01 Apr. 2016, 14:42 Actualizat: 03 Apr. 2016, 14:13 Liga 2
Pe aceeași temă