Drumul de la titlu la desființare. OȚELUL devine istorie, la cinci ani după ce era cea mai bună echipă din România

Drumul de la titlu la desființare.** OȚELUL devine istorie, la cinci ani după ce era cea mai bună echipă din România

Echipa de fotbal Oțelul Galați câștiga în 15 mai 2011 titlul de campioană a României. A urmat participarea în grupele Ligii Campionilor, care a însemnat încasarea de la UEFA a sumei de aproximativ 20 milioane de euro. După achitarea primelor pentru câștigarea campionatului, a datoriilor acumulate în sezonul respectiv, plus cheltuielile curente, în momentul în care Marius Stan a demisionat din funcția de director general al clubului, în vara anului 2012, conform acestuia, în conturile clubului mai erau 7,3 milioane de euro: „Este verificabil în extrasul bancar, în 12 iunie 2012, când a trebuit să demisionez, în conturi era această sumă”.

Cel mai important moment din filmul distrugerii celei mai performante echipe de fotbal din Moldova s-a petrecut la mijlocul lunii septembrie din anul 2012: acțiunile FC Oțelul Galați SA erau preluate de TNG, companie controlată de Dan Grigore Adamescu. La scurt timp, au urmat încheieri de polițe de asigurare cu o altă companie a lui Adamescu, Astra Asigurări, prin care plecau din club 5,5 milioane de euro! Peste nouă luni, TNG cerea la Tribunal intrarea în insolvență, invocându-se o datorie către ANAF în jur de 5 milioane de euro. Judecătorul care a acceptat această cerere, în condițiile în care FC Oțelul încheiase pe profit anul 2012, a fost ulterior condamnat la 22 de ani de închisoare, printre capetele de acuzare fiind și cazul Oțelului.

Când echipa a retrogradat (acum un an) și a rămas fără veniturile din televizare, acționarii au uitat definitiv de Oțelul și s-a ajuns în situația de acum, la faliment.

În decembrie anul trecut, Oțelul a scăpat de datoria către ANAF, iar într-un raport către creditori al administratorului judiciar, din luna februarie a acestui an, se preciza ca pentru ieșirea din insolvență și continuarea activității ar fi fost nevoie de 3,5 milioane de euro.

Vineri dimineață, Tribunalul București s-a pronunțat în procesul de insolvență al Fotbal Club Oțelul SA, verdictul fiind unul de o duritate maximă pentru suporterii echipei care în urmă cu cinci ani era campioana României: intrarea în faliment. Lichidator judiciar provizoriu a fost numit administratorul judiciar de până acum în timpul procedurii de insolvență, SCP MB Management IPURL.

Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚
Foto: Sorin PANĂ‚

Pe aceeași temă