Antrenorul Ion V. Ionescu, mai cunoscut după celebra poreclă ”Jackie”, s-a stins din viață ieri seară, 30 iunie 2024, la Timișoara.
Avea 88 de ani și de numele său se leagă momente-cheie din istoria Politehnicii Timișoara, atât trofee, dar și alte situații ce au punctat decisiv în destinul clubului-fanion al fotbalului timișorean, atât momente fericite, dar și mai puțin strălucite.
Decesul lui Jackie Ionescu a pornit, pe rețelele sociale, o avalanșă de reacții din partea cluburilor de fotbal, inclusiv federația având un mesaj la aflarea tristei vești.
Jackie Ionescu s-a născut în satul Rudna din comuna Giulvăz, județul Timiș, în anul 1936, în data de 2 mai. A avut o carieră scurtă de fotbalist. Din 1945 până în 1954 a fost jucător la Poli Timișoara, adică până a avut 18 ani. În perioada 1955-1956 a fost la Progresul Sibiu, iar apoi a fost legitimat până în 1959 la Sportul Studențesc. Din 1959 până în 1960 a fost la Dinamo Obor, devenită ulterior Victoria.
Ca antrenor le-a pregătit pe Poli Timișoara, Jiul Petroșani, CFR Timișoara, UTA, FCM Reșița, Aurul Brad, Corvinul Hunedoara, Sportul Studențesc și Progresul București.
La alb-violeți, a avut patru perioade ca ”principal”: 1972-1975, 1979-1983, 1986-1988 și 1991-1992.
Cu Jackie Ionescu pe bancă, Poli a putut să promoveze în Divizia A în 1973. Era o perioadă bună pentru tânărul antrenor, căci în 1974 a cucerit titlul mondial universitar, cu echipa României, la Monaco.
De numele lui se leagă două din cele mai importante performanțe ale clubului alb-violet. El era pe bancă la cucerirea Cupei României în 1980, dar și la eliminarea lui Celtic Glasgow din Cupa Cupelor de pe atunci.
Tot cu el antrenor, Poli a mai bifat o promovare pe prima scenă a fotbalului românesc în 1987.
A fost pe bancă și în controversatul sezon 1987-1988. Într-un meci cu Dinamo din 8 noiembrie 1987, când mai multe nume importante din fotbal spun că Lucescu s-a întors spre tribună și a strigat, supărat de înfrângere, că o va retrograda la Poli la final de sezon. ”Pronostic” adeverit la finalul stagiunii.
Spre deosebire de vremurile actuale, fotbalul era pe atunci cu adevărat studențesc, iar Ion Ionescu era un exemplu din acest punct de vedere. A fost profesor universitar și a publicat numeroase lucrări dedicate fotbalului. A avut colaborări cu presa și a ajuns să fie cetățean de onoare atât al Timișoarei, dar și al Hunedoarei, distincție pe care a primit-o chiar în acest an, deoarece și pe ardeleni i-a antrenat în două perioade diferite, 1984–1986, 1990–1991.
Clubul Politehnicii Timișoara, SSU, activ în Liga 3 din vara trecută, a avut un scurt mesaj pe pagina sa de Facebook privind decesul lui Ion Ionescu, dar și unul scris pe larg pe site-ul său, pe care îl puteți citi AICI.
”Ion V. Ionescu – Jackie – a încetat din viață la 88 de ani. / Familia polistă l-a pierdut pe cel mai bun dintre cei mai buni. / Odihnească-se în pace!”, a fost mesajul Politehnicii susținute de grupul suporterilor fanatici.
Și ACS Poli Timișoara, club intrat oficial în procedura de faliment în vara anului 2021, a avut un mesaj în urma morții fostului antrenor:
”Astăzi ne-a părăsit profesorul Ion V. Ionescu, la vârsta de 88 de ani. Puţini oameni de fotbal din Timişoara au însemnat aşa de mult pentru Poli ca Jackie, care a fost inspiraţional şi emblematic în egală măsură.
Lista de contribuţii pe care le-a avut în fotbalul românesc este una lungă, însă dintre reuşitele sale ca antrenor, vom rămâne întotdeauna cu ultimul trofeu adus Politehnicii, Cupa României din 1980.
Condoleanţe familiei şi prietenilor. Dumnezeu să-l odihnească.”
Asociația Suporterilor Timișoreni, Druckeria, a avut, la rândul său, un mesaj în urma trecerii în neființă a lui Ion Ionescu.
”Zi îndurerată pentru întreaga comunitate polistă, cu multă tristețe ne luăm rămas bun de la cel care a fost Profesorul Jackie Ionescu. Om care și-a dedicat aproape toată viața Politehnicii și i-a fost aproape în diferite forme, om de o înaltă calitate morală și cu o inteligență sclipitoare, Jackie a fost și va rămâne mereu al nostru.
Înmormântarea va avea loc miercuri, 3 iulie, cu începere de la ora 15.00, la cimitirul din Calea Șagului. Dumnezeu să-l odihnească în pace, condoleanțe familiei îndurerate.
–-
De numele lui Jackie Ionescu se leagă numeroase performanţe şi meciuri de referinţă din istoria Politehnicii. Precum câştigarea Cupei României din 1980 (ultimul trofeu major al alb-violeţilor), realizare urmată de eliminarea marelui Celtic Glasgow din Cupa Cupelor! A dus-o pe Poli de asemenea în alte trei finale ale competiţiei K.O. (1974, 1981 şi 1992). A fost şi tehnicianul care a promovat clubul pe prima scenă în anii 1973 şi 1987!
„Jackie” Ionescu a fost totodată un portdrapel al Timişoarei în lupta cu sistemul. De referinţă fiind acea victorie din 1987 în faţa lui Dinamo, în ciuda consecinţelor ulterioare… În 2012, într-un interviu acordat site-ului Druckeria.ro, fostul antrenor, care are şi o bogată activitate editorială de specialitate, lăuda noul proiect startat de suporteri: «E un lucru extraordinar, faptul că suporterii se transformă în manageri de fotbal. E un lucru care dovedește calitatea și inteligența suporterilor timișoreni. Dacă dintre suporteri se formează un grup care își propune să conducă o echipă, asta dovedește un nivel cu totul ridicat de înțelegere al fotbalului din partea lor. Apreciez gestul lor, Institutul îi va ajuta și vor fi ajutați probabil, atât cât se poate, și de autorități»”, este mesajul Druckeriei.
Federația Română de Fotbal, dar și cluburile din Liga 2 Corvinul Hunedoara și CSC Dumbrăvița au reacționat în urma aflării veștii despre trecerea în neființă a lui Ion Ionescu.
”Un pios omagiu pentru cel care ne-a părăsit aseară, la vârsta de 88 de ani. Profesorul 𝗜𝗼𝗻 𝗩. 𝗜𝗼𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂 („Jackie”) a fost cel mai important antrenor timișean din ultima jumătate de veac… Dumnezeu să-l odihnească!
Clubul nostru transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate!
Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 15.00, la cimitirul din Calea Șagului”, a transmis CSC Dumbrăvița, clubul care reprezintă județul Timiș la nivel național de un an și o va mai face cel puțin încă unul.
”Profesorul Ion V. Ionescu s-a stins din viaţă!
Devenit, recent, Cetăţean de Onoare al Hunedoarei, „Jackie” Ionescu a fost unul dintre artizanii unuia dintre cele mai bune sezoane din istoria clubului nostru: 1985-1986. În acea ediţie a campionatului Diviziei A, Corvinul Hunedoara reuşea o altă performanţă cu care avea să rămână în istoria fotbalului românesc: să înscrie cel puţin trei goluri în fiecare meci disputat „acasă”.
De altfel, una dintre victorii, 9-0 cu Rapid Bucureşti, reprezintă şi acum una din cele mai clare victorii din fotbalul românesc, în prima divizie, şi totodată cel mai clar succes din istoria grupării hunedorene în primul eşalon fotbalistic al ţării.
De asemenea, printre altele, a fost singurul antrenor din România care a pregătit echipe în toate eşaloanele fotbalistice, de la campionatul comunal, judeţean, orăşenesc, Divizia C, B, A, lot naţional, copii, juniori şi tineret.
A fost, fără îndoială, cel mai cunoscut antrenor de fotbal din zona de vest a României. Cu atât mai mult cu cât este unul dintre puţinii tehnicieni care au antrenat cele mai importante echipe din această parte de ţară: UTA Arad, Politehnica Timişoara, Corvinul Hunedoara, CSM Reşiţa şi Jiul Petroşani. Anul acesta împlinise 88 de ani.
Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Corvinul, care a publicat și o imagine de colecție cu Jackie Ionescu din vremea în care era antrenorul echipei din Hunedoara.
Dintre cluburile unde a mai antrenat Ion. V. Ionescu, doar UTA a avut mesaje de adio, până la publicarea acestui articol.
”Veste tristă pentru familia roș-albă, a plecat dintre noi Ion V. Ionescu, antrenor în mai multe rânduri al Bătrânei Doamne.
”Jackie” Ionescu a venit prima dată la Arad în sezonul 1971-1972 ca secund al lui Coco Dumitrescu și a trăit acea fantastică aventură în Cupa UEFA, când UTA a atins primăvara europeană. A revenit ca antrenor principal în 1977-1978, debutându-l, printre alții, pe Marcel Coraș. A fost înlocuit cu puțin timp înainte de acel fatidic meci cu Gloria Buzău, care a dus la prima retrogradare a echipei arădene de pe prima scenă. Ultima legătură s-a petrecut în campionatul 1995-1996, pe când UTA juca în liga secundă.
Ca jucător a bifat bornele Poli Timișoara, Progresul Sibiu, Sportul Studențesc și Dinamo Obor. A stat pe băncile tehnice ale echipelor Poli Timișoara (a câștigat Cupa României în 1980), CFR Timișoara, Jiul Petroșani, CSM Reșița, Aurul Brad, Corvinul Hunedoara, Sportul Studențesc și Progresul București.
A scris mai multe cărți despre fotbal și a fost un editorialist de excepție.
Odihnească-se în pace!”, este mesajul clubului UTA.
Altfel, un mesaj în urma decesului legendarului antrenor a avut și fosta gimnastă Simona Amânar:
”Îl cunoșteam pe profesorul Jackie Ionescu din presa. Eram copil, eram la Deva, dar atunci când mai răsfoiam presa dâdeam de articole despre el.
Mai târziu, venind la Timișoara, am avut plăcerea să-l cunosc personal, să lucrăm împreună. Nu aveai decât de învățat de la el.
Iubea Timișoara mai mult decăt orice, iubea universitatea si studenții, profesia. Dar nimic nu era mai important decât fotbalul, decât „Poli Timișoara”.
A venit momentul în care Jackie Ionescu să se despartă de noi, dar va rămâne mereu in sufletele noastre, ale timișorenilor!
Drum lin, domnule profesor!”