VIDEO | CJ Brăila îndeamnă Consiliul Local să nu sprijine cu bani sportul. „Cine vrea să facă performanță să bage bani din propriul buzunar. Noi putem susține doar perspectiva”

Marius ANGHEL 26 Dec. 2014, 13:24 Diverse

La ultima ședință din acest an a Consiliului Județean Brăila s-a adus în discuție și situația subfinanțării sportului brăilean. Trecută la punctul „Diverse”, această problemă a atras păreri contradictorii din partea oamenilor politici.

Consilierul PSD Nicu Niță a deschis această discuție, făcând referire la faptul că deși Brăila are patru medaliați în 2014 la dirt-track, acest sport n-a beneficiat de niciun sprijin din partea autorităților, el fiind principalul susținător financiar al secției de la CSM Brăila. Niță a venit chiar cu ideea de a înființa un club sportiv al Consiliului Județean, astfel încât instituția să poată finanța legal și direct sportul brăilean.

Consilierul PNȚCD, Gheorghe Chiru (foto mic 1), fost jucător de fotbal în tinerețe, a fost de părere că administrația nu ar mai trebui să finanțeze echipele ca CF Brăila și HC Dunărea Brăila, care nu aduc performanță, ci banii publici să fie îndreptați mai mult către grupele de copiii și juniori. Acesta consideră că echipa de fotbal din Liga 2 este condusă de oameni „care nu au treabă cu sportul” și că „este manageriată extrem de prost”, acest lucru aducând chiar „deservicii de imagine” județului. Mai mult, omul politic îndeamnă Consiliul Local să nu finanțeze nici el sportul în general, nu neapărat fotbalul, care nu aduce performanță, în caz contrar considerând că această susținere este „una rea”.

„Echipa de fotbal, care și acum este manageriată extrem de prost, aduce deservicii chiar de imagine. Sportul e un lucru foarte rău pentru că și locul ăla are particularitățile lui, lumea lui. Noi nu avem oameni de sport la fotbalul brăilean decât ceva pe secția de copii și juniori, oameni care au făcut sport. Dar revin la finanțare. Noi nu mai avem niciun motiv să băgăm bani în ceea ce ei vor să spună că e performanță. La nivel de Divizia B, la locurile unde se situează echipa în ultima vreme, nu are niciun sens să mai dăm bani pentru a susține un ce? Cine vrea să facă sport în țara asta, la nivelul ăsta, la care se face la Brăila, să bage bani din buzunare proprii să facă sport. Noi trebuie să ne gândim în perspectivă la copii și junior, dacă vrem să susține, dar, în mod clar, și la infrastructură. La Brăila nu avem infrastructura respectivă pentru sport. Uitați-vă în oraș și ce mai reprezintă stadionul Municipal, ăla din Brăilița nu mai vorbesc, ăla din Lacu Sărat nu mai vorbesc. Nu avem un stadion. Mai degrabă aș accepta și aș vota cu două mâni pentru o construcție solidă de unde poți să începi, decât a finanța o echipă sau echipe. Aceeași chestie este și pentru handbal. Cine vrea să facă sport, deci nu arăt și nu arunc nicio săgeată în nimeni, am spus-o și acum ani în urmă și repet, cine vrea să facă performanță să scoată bani din propriul buzunar să dea pentru sport, cine vrea să menegerieze. Noi putem veni doar să susținem perspective și asta înseamnă, repet, copii și juniori în orice sport pe care ni-l dorim și avem și tradiție la Brăila cum e și box și caiac, unde se mai aude, chiar la handbal la copii și juniori. Iar pentru echipele mari, eu personal nu mai votez niciodată niciun leu pentru nimic. Iar ideea de a susține și în Consiliul Local, că e o adresă și către ei, în continuare tot pe bani publici aceste echipe e una rea pe care am dori să o blocăm noi de aici, de la finanțarea primordială să spun. Deci nu mai băgăm bani în sport care nu aduce performanță și nu e, așa, doar o declarație la final de an doar pentru a ne afla în treabă”, a declarat Gheorghe Chiru.

Chiru a fost însă contrazis de consilierul PNL Marian Sîrbu (foto mic 2), acesta din urmă susținând că fotbalul brăilean are o istorie, iar echipa fanion a județului trebuie să fie finanțată pentru a putea avea rezultate. „Echipa de fotbal, ca să funcționeze în Liga a 2-a trebuie să aibă și centre de copiii si juniori, și dacă vrem să încurajăm acest sport nu putem să distugem echipa de fotbal. Ideea este dacă noi dorim sau nu să avem fotbal la Brăila. Dacă dorim trebuie să o susținem pentru că este echipa fanion. Degeaba facem noi construcții și stadioane dacă nu avem echipă. Rezultatele pe care le are echipa sunt direct proporționale cu banii care se investesc. În momentul de față putem finanța legal aceasta echipă de fotbal, pentru că este o asociație sportivă”, a spus Sîrbu, citat de probr.ro

CF Brăila se confruntă, de la începutul lunii decembrie, cu insolvența după ce Tribunalul Brăila a aprobat cererea Finanțelor locale de deschidere a procedurii generale a insolvenței împotriva debitoarei SC „Clubul de Fotbal Brăila” SA în contul unei datorii de peste 270.000 lei. Suma reprezintă obligații fiscale datorate statului, aferente drepturilor salariale plătite jucătorilor pe parcursul anului 2013. Totuși, echipa din Liga a 2-a ar putea scăpa repede de această problemă după ce primarul orașului, Aurel Simionescu, a promis, la ultima ședință ordinară din acest an a Consiliului Local Municipal, susținere în noul an. „Cred că în luna ianuarie vom putea rezolva lucrurile”, a spus Simionescu.

În campionat, CF Brăila se află pe loc de play-out, 8 din 12, însă e la mică distanță de locul care asigură calificarea în play-off. Trupa antrenată de Alin Pânzaru are un punct mai puțin față de următoarele două clasate în Seria I, SC Bacău și Unirea Slobozia, și poate recupera această distanță în ultimele șase etape rămase de discutat din retur.

Foto și video: Pro Brăila

Marius ANGHEL 26 Dec. 2014, 13:24 Diverse
Pe aceeași temă