UTA va beneficia mai repede în acest an de banii publici oferiți de primăria Arad prin intermediul Centrului Municipal de Cultură Arad. Luni după-amiază, conducătorii clubului din Liga 2 au fost prezenți în sala „Ferdinand” din Palatul Administrativ pentru a semna contractul de finanțare, ca urmare a proiectului câștigător depus de „Bătrâna Doamnă”. În contul echipei UTA vor intra 3.500.000 lei, cei mai mulți bani oferiți unui club sportiv, față de, de exemplud, cei 1.400.000 lei pentru CS Baschet.
„Primăria alocă fonduri substanțiale pentru sportul de performanță, în fiecare an. Anul acesta ne-am străduit să grăbim procedurile pentru ca fondurile să poată fi folosite și pentru sezonul 2017-2018. Aproximativ 30 de structuri au depus proiecte, 80% fiind aprobate, ceea ce arată că au fost bine întocmite”, a spus, citată de Sport Arad, Daniela Andreica-Pădurean, directorul executiv al CMCA.
Astfel, UTA se poate baza încă din luna aprilie pe banii de la autoritățile locale, însă nu-i poate folosi pentru achitarea salariilor sportivilor. „Să vedem înainte o lege că se pot plăti salarii din bani publici la cluburi de drept privat și apoi mai discutăm”, a spus primarul Gheorghe Falcă.
În conferința de presă de la primărie, s-a adus în dispuție și varianta ca UTA sau ICIM, sau chiar ambele grupări, să fie transformate în cluburi municipale. Exclusă din start de edilul șef, pentru că asta ar însemna cluburi noi care să pornească de jos. „Așa finanțăm, așa am finanțat, preocuparea noastră ar trebui să fie liniștea ce trebuie adusă în societate pentru sistemul privat să vină către sport. Dacă la ICIM ar mai veni un sponsor lângă FCC, iar la UTA…>… (a completat Alexandru Meszar) ar fi rezolvată și partea salarizării fără a fi nevoie de primărie”, a menționat Falcă.
Problema stadioanele. Falcă: „Nu e vorba despre voință, ci despre proceduri”
Cât privește problema stadioanelor, UTA neputând juca nici acum în Liga 2 în orașul Arad, edilul șef Gheorghe Falcă e plin de explicații pentru întârzierea finalizării lucrărilor de la arenele „Motorul” și „Francisc Neuman”.
„Când se termină, se va juca pe stadionul Motorul. S-au respectat procedurile de licitație, suntem în grafic. Degeaba încercați să căutați vinovați. Nu se putea face mai repede. Nu există timpi mai mici în procedura de SEAP. Nu e vorba despre voință, ci despre proceduri. Sunt licitații ce durează și doi ani de zile. Apoi, la stadionul Francisc Neuman, plățile sunt făcute în proporție de 73%. Ne bucurăm, însă, că nu vă interesează stadiul banilor de la Guvern, cei 2,5 milioane de euro promiși de Compania Națională de Investiții. Unde sunt aceștia, de ce nu vin la Arad? Licitația paralelă s-a făcut pentru a avea într-un final un constructor și la partea de lucrări pe banii CNI, dar nu-mi cereți să renunț la 2,5 milioane de euro obținuți de mine de la Guvern. Nu e vina mea că Guvernele se schimbă și nu se mai respectă nici contractele. Nu un cuvânt, ci un contract. Nu deranjează pe nimeni acest lucru, va deranja timpul… Prin hotărâre de Consiliu Local am predat terenul pe care trebuie să se facă gazonul încă de anul trecut, se putea lucra acolo deja. Știm că nu e așa simplu, că CNI-ul trebuie să-și facă un proiect tehnic pe care să-l liciteze, iar operațiunea aceasta durează mai mult de un an, poate un an și jumătate. Dar, nu s-a făcut nicio licitație, nu s-a alocat niciun ban, ce putem face noi? În rest, nu vă faceți probleme. Tehnodomus își va îndeplini partea de contract”, au fost cuvintele lui Gheorghe Falcă, citate de Sport Arad.
UTA s-a mutat la începutul anului trecut pe stadionul „Otto Greffner” din Șiria și, cel mai probabil, va încheiat și acest sezon pe terenul din comuna de lângă Arad. Cât privește finalizarea arenei „Francisc Neuman”, aceasta are un termen neștiut de nimeni.
Foto: Sport Arad