Imediat după promovarea matematică a lui ACS Poli în Liga 1 primarul Nicolae Robu a lansat un (nou) apel către toți suporterii timișoreni să se alăture proiectului susținut de autoritățile locale. Deoarece un cunoscut suporter al lui ASU Politehnica, Cristian Brâncovan, a răspuns mesajului edilului exprimându-și opțiunea prin care s-ar alătura unui proiect comun, s-a vehiculat că „druckerii” sunt pe cale să ajungă la un consens pentru a susține echipa pregătită de Dan Alexa. Răspunsul suporterilor alb-violeți e însă tranșant.
În postarea euforică de după partida cu Metalul Reșița, Nicolae Robu scria pe pagina sa de Facebook un text amplu. Acesta făcea apel și printr-un clip video la revenirea suporterilor pe „Dan Păltinișanu”, stadion care a avut o medie sensibil sub o mie de oameni în acest sezon. „E adevărat că eu sunt un tip orgolios -atenție: orgolios, nu îngâmfat!-, dar orgoliul meu se manifestă în cu totul alt gen de situații decât cea cu pricina. N-are nicio legătură orgoliul meu cu ruptura produsă în 2012 și perpetuată până astăzi! Atunci, în 2012, am făcut tot posibilul ca ruptura să nu se producă. De-atunci și până acum, am invitat în permanență, public, TOȚI iubitorii de Poli -deci: inclusiv pe membrii Druckeria, a căror dragoste de Poli nu o pun la îndoială…. să se alăture noii construcții”, se arăta în postarea cu pricina.
La acel text a răspuns și Cristi Brâncovan, alias „Șefu clasei”, un cunoscut membru al Peluzei Sud, care a ales în 2012 tabăra aflată acum în Liga a IV-a. Postarea sa personală, în care-și arată deschiderea către un proiect comun în care implicarea fanilor ar fi inclusiv în conducerea clubului iar echipa alb-violetă ar deveni un fel de satelit până la „spălarea rușinii” prin promovări succesive, a fost interpretată ca un semnal clar spre „pace”. Reacțiile nu au întârziat să apară, Nicolae Robu arătându-se chiar de acord cu participarea fanilor la luarea deciziilor în club.
Asocierea cu ACS Poli, EXCLUSĂ‚
Postarea lui Cristian Brâncovan nu a picat însă bine liderilor suporterilor. Aceștia au avut chiar o ședință marți seară pentru a da un răspuns oficial. Negativ bineînțeles, pentru că în opinia lor nimic nu s-a schimbat față de momentul 2012, atunci când primarul a ales să aducă echipa de la Recaș și să le ignore doleanțele. Un răspuns tăios la soluția unificării a venit prin intermediul paginii de Facebook a clubului, acolo unde a fost postat următorul mesaj: „Reprezentanții Asociației Suporterilor Timișoreni „Druckeria” au dat curs invitației la dialog lansată în urmă cu două zile de Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, prin intermediul canalelor media. Apreciem și sperăm că o astfel de întâlnire poate reprezenta un prim pas către recunoașterea celui care este cu adevărat clubul de fotbal Politehnica Timișoara, cu tot ce înseamnă acesta”.
Poza care a însoțit textul e însă grăitoare, partea de sus înfățișează peluza „Marelui oval” plină la duelul de Liga a IV-a din primăvară dintre Ripensia și ASU Poli, în timp ce în josul imaginii sunt puținii fani care mai frecventau curbura stadionului la jocurile lui ACS Poli.
Iată mai jos apelul video al primarului Nicolae Robu:
Iată comunicatul complet al AST Druckeria:
„Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”
Cuvintele Majestății Sale, Regele Ferdinand I al României, devenite încă de la începuturi motto-ul Institutului Politehnic din Timișoara, sunt cuvintele care au definit nașterea și întreaga existență a acestui mediu academic și care și-au regăsit esența, poate mai mult decât oriunde, în istoria clubului sportiv care îl reprezintă – Politehnica Timișoara.
Intrând pe arenele sportive Politehnica Timișoara a luat cu sine acest spirit. Caracterul, onoarea și demnitatea sunt valorile pe care școala le promovează și le șlefuiește, iar generații întregi de timișoreni (și nu numai) s-au regăsit în aceste valori, urmând, alături de sportivii care i-au reprezentat pe teren, această adevărată școală din afara zidurilor.
Am învățat împreună că nu rezultatele primează, ci ceea ce ascund ele în spate. Munca, ambiția, spiritul de echipă, devotamentul față de club și față de comunitatea pe care acesta îl reprezintă sunt atributele care dau valoare rezultatelor.
Am învățat împreună că o înfrângere cu fruntea sus contează mai mult decât o victorie cu capul plecat.
Am învățat împreună că niciodată compromisul, oricât de facil și de la îndemână ar putea să pară, nu va rezista în fața judecății oamenilor și a istoriei.
Am învățat că împreună suntem o stare de spirit, un model care poate deveni un exemplu într-un fotbal aflat într-o avansată stare de degradare. Timișoara este obligată de numele pe care-l poartă să refuze să urmeze modelele falimentare ale fotbalului mioritic, la fel cum are obligația să arate că în sport, ca și în viață, valorile și principiile înseamnă mult mai mult decât niște simple cuvinte lipsite de conținut.
Sunt doar câteva dintre lecțiile învățate împreună. Dar sunt lecțiile care fac Politehnica Timișoara mai mult decât un club de fotbal oarecare. Sunt reperele în jurul cărora ne-am adunat și care ne-au ținut împreună atunci când se părea că istoria se grăbește să își scrie ultima pagină. Sunt reperele care fac Politehnica să renască demnă din propria-i cenușă și din propriu-i jar, nu din cenușa altora. Sunt repere pe care dorim să le ducă mai departe și generațiile următoare de poliști. Politehnica are șansa unică de a sta mândră și demnă în fața istoriei. Iar noi îi vom sta în spate. Ne vom urma drumul pe care am pornit, indiferent de câte piedici ne vor fi puse. Suntem siguri că toți cei care-și doresc același lucru se vor regăsi la un moment dat sub aceleași flamuri alb-violete ale unui club simbol dintr-un oraș simbol, la rândul său: Politehnica Timișoara.
Cu infinit devotament, Haide POLI!
Obligatoriu înainte!
Timișoara, 13 mai 2015
PS: Reiterăm ideea conform căreia pozițiile oficiale ale Asociației Suporterilor Timișoreni „Druckeria” sunt exprimate exclusiv prin intermediul canalelor oficiale de comunicare și prin vocea reprezentanților Asociației. Orice alte comentarii sau aprecieri sunt făcute strict în nume propriu, reprezentând poziții personale. Vă mulțumim.
Articol scris de Cornel BIHOLARI (Sport9)