STATISTICĂ‚ | Revenire „chirurgicală” pentru ACS Poli în Liga 1. Recorduri în Liga 2 pentru noile „planuri violete”

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 02 Jun. 2015, 11:14 Diverse

Așa cum era de așteptat ACS Poli Timișoara nu a avut emoții în a-și aconta primul loc în Seria a II-a și automat prezența în Liga 1. Încă din iarnă era evident că Pedro Henrique (foto principal) și compania nu mai pot fi opriți. Mai mult, șampania a fost deschisă cu patru runde înainte de final, iar echipa pregătită de Dan Alexa și-a îmbunătățit constant recordurile. „Chirurgul” a operat cu succes în Liga 2 și a răsuflat ușurat după ce avea pe conștiință „contribuția” sa la retrogradare. Acum echipa a suferit noi modificări, iar următoarea provocare e imediat „după colț”.

ACS Poli a obținut o promovare relativ ușoară, într-un campionat în care a părut deranjată mai degrabă de retragerile proaspetelor victime decât de puterea unei contracandidate. După startul ezitant, cu două eșecuri în primele cinci runde, echipa de pe Bega a legat nu mai puțin de 25 de partide fără eșec, aici incluzând și ultimul joc câștigat la „masa verde” cu retrasa FC Olt. Aici s-a văzut mâna lui Dan Alexa, care a modificat tactica pe parcurs.

Planurile „Chirurgului” nu putea fi însă duse la bun sfârșit fără constanța celor mai buni jucători ai săi. Celebră și pentru operații, Brazilia le-a oferit timișorenilor implantul ideal în Pedro Henrique. În ciuda unei accidentări în primăvară acesta și-a păstrat pofta de gol și a devenit golgheterul seriei cu 11 reușite în 20 de apariții, două goluri peste vârful Reșiței, Vasile Buhăescu – locul 2 la marcatori. La fel ca în analiza primei jumătăți a campionatului, Cristi Bărbuț (foto mic 1) îl urmează pe vârful nr. 1 la capitolul realizări și în ierarhia totală. Tânărul jucător a resimțit și el accidentări, dar a fost suplinit cu brio de noua achiziție Robert Elek, eficient în zece apariții. De remarcat a fost și aportul ofensiv al fundașilor Belu și Cânu, ambii cu câte trei goluri.

Fostul „grup Recaș” a rămas reprezentat în primul 11 doar prin prezențele lui Trandu (foto mic 2) și Boldea. Locul 1, echivalent cu promovarea, a fost tranșat simbolic și pe terenul singurei contracandidate, și ea o echipă „șchioapă”, Metalul Reșița. A fost 3-0 în Valea Domanului pe 9 mai, la doar o săptămâna de la un 2-1 pe „Dan Păltinișanu”.

La capitolul recorduri ACS Poli a fost de nedepășit în ciuntita serie a II-a. Timișorenii au avut cel mai bun atac din serie, cu 53 de goluri, dar și cea mai bună apărare a întregului eșalon secund prin cele doar 11 goluri încasate. În ultimele trei runde Alexa a avut astfel posibilitatea să și experimenteze cu noi juniori din propriul centru.

Perspective cu culoare

În ciuda rezultatelor foarte bune din teren, ACS Poli a avut și neajunsuri. În primul rând „Dan Păltinișanu” a fost mai mereu aproape pustiu în sezonul de Liga 2. De asemenea, în primăvară managerul sportiv Ion Timofte a hotărât că e timpul să plece după ce a observat că viziunea sa legată de fotbal diferă de cea a președintelui Liviu Anton. Pe locul său a venit după câteva tatonări Daniel Stanciu, omul responsabilizat să găsească cele mai bune transferuri pentru Liga 1 și într-un timp foarte scurt. Competiția începe deja pe 11 iulie. Timișorenii nu dispun de un buget foarte mare, dar sunt optimiști.

Poate cea mai importantă veste, cel puțin din punctul de vedere al primarului Nicolae Robu, e sosirea dreptului de folosință al culorii violet de la administratorul judiciar al societății Politehnica (aflată în insolvență), pe lângă cel al particulei „Poli”, cu care se poate continua. Edilul șef al Timișoarei a repetat deja obsesiv că ACS Poli e cea care nu se poate folosi de proprietatea sa (palmaresul), aflată cu drept de folosință la vechiul club. Suporterii bănățeni sunt (sau se lasă) așteptați din nou pe „Marele oval” la jocurile noii formații.

Confirmat în funcție, Dan Alexa asigură o continuitate necesară pe banca tehnică. „Am o mare responsabilitate, este o mare provocare. Sunt foarte încrezător pentru ce va fi la anul în prima divizie. Îmi doresc să creez la Timișoara o echipă bună, care să nu se bată la evitarea retrogradării, ci să creeze probleme oricărui adversar. Mă bucură mult revenirea culorilor, pentru timișoreni este o mare bucurie! În sfârșit, vom juca în alb-violet”, a declarat antrenorul principal al lui ACS Poli după meciul din ultima etapă, 1-1 la Satu Mare.

Alexa și staff-ul său își calculează acum atent pașii pentru noul sezon. Timișorenii se și despart de nume vechi, primul care a părăsit echipa, retras, a fost veteranul Silviu Bălace, în schimb sunt așteptate câteva nume interesante, unele amintesc de vechea Poli, precum e cazul lui Goga sau Zicu.

Topul jucătorilor lui ACS Poli în ordinea numărului de goluri marcate:

Jucător                    Meciuri   Goluri  Assist-uri   Minute

1. Pedro Henrique      20           11            3          1532
2. Cristian Bărbuț        20            6             5          1493
3. Robert Elek             10            4             2           795
4. Alexandru Popovici 17           4              0           576
5. Claudiu Belu            24           3              3          1970
6. Gabriel Cânu            20           3              1          1734
7. Ovidiu Popescu        21           3              2          1807

Lotul complet (apariții/goluri):

Eduard Pap (14/0), Mădălin Smaranda (12/0), Darius Haidău (1/0) – Cristian Scutaru (23/2), Gabriel Cânu (20/3), Cristian Bocșan (6/0), Danijel Morariju* (1/0), George Neagu (23/0), Silviu Bălace (7/0), Claudiu Belu (24/3), Adrian Poparadu (22/0), Ovidiu Petre (11/0), Ovidiu Popescu (21/3), Răzvan Trandu (19/2), Alexandru Lazăr (5/0), Vlad Dragomir (2/0), Souleymane Keita (18/1), Florin Nanu (9/1), Cristian Boldea (23/1), Carlos Eduardo* (4/0), Cristi Bărbuț (20/6), Alexandru Popovici (17/4), Szabolcs Szekely* (4/0), Pedro Henrique (20/11), Milan Stavric* (2/0), Wilson Kneeshaw* (4/0), Rodirlei Duarte (9/1), Cristian Melinte (9/0), Robert Elek (10/4), Cătălin Doman (7/1), Marius Marin (2/0), Răzvan Rus (2/0), Radu Motreanu (1/0), Harald Fridrich (1/0), Mădălin Livan (1/0), Sebastian Velcotă (1/0), Deian Sorescu (1/0), Lucian Oprea (1/0). Fără apariții: Miodrag Todorov*, Silviu Balaure*, Victor Nikiema, Angelo Montenegro, Bogdan Chipirliu, Omar Yazji, Alexandru Cherecheș.

*Jucători care au părăsit echipa în timpul campionatului

Linia de clasament:

1. ACS Poli Timișoara           30           19           9              2              53-11     66           +21

Alte cifre:

2049 de minute a bifat George Neagu pe teren, cele mai multe, cu trei peste Cristian Scutaru, cei doi sunt depășiți la capitolul selecții de Claudiu Belu, cu 24 de jocuri în Liga 2

6 victorii e cea mai lungă serie de succese consecutive înregistrată de ACS Poli. A făcut-o în două rânduri, în sezonul regulat între etapa 7 și 12 și în play-off între rundele 3 și 8.

5-0 a fost cea mai clară victorie înregistrată, a venit la Tărlungeni în play-off când timișorenii au mizat pe o garnitură cu multe rezerve, printre care și debutanții Marius Marin și Răzvan Rus.

38 de jucători a folosit Dan Alexa în cele 30 de etape ale campaniei de promovare

Articol scris de Cornel BIHOLARI (Sport9)
Foto: Sebastian TĂ‚TARU

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 02 Jun. 2015, 11:14 Diverse
Pe aceeași temă