Stadionul din Satu Mare se va numi Daniel Prodan. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi

Stadionul din Satu Mare își va schimba denumirea. Joi, consilierii locali au votat în unanimitate ca arena pe care își dispută meciurile echipa din Liga a 2-a Olimpia Satu Mare să poarte numele lui Daniel Prodan, fostul fundaș al naționalei României decedat pe 16 noiembrie 2016.

„A devenit Cetățean de onoare al Municipiului Satu Mare în luna februarie a anului 2015. Daniel Prodan a început să joace fotbal la echipa-fanion a orașului său natal, Olimpia Satu Mare. În anul 1991, Prodan și-a făcut debutul la echipa mare a Olimpiei. După două sezoane în care a evoluat pentru echipa sătmăreană, Daniel Prodan a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua. Din anul 1993 și până în 1997, el a evoluat la formația militară. A câștigat nu mai puțin de cinci titluri de Campion al României cu Steaua, reușind să se remarce și la Echipa Națională a României, la care a debutat pe 2 iunie 1993, la Kosice în Cehoslovacia”, se arată în proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii stadionului Olimpia, în Olimpia – Daniel Prodan.

Stadionul din Satu Mare are o capacitate de 18.000 de locuri și este administrat de municipalitatea orașului Satu Mare. Arena a fost inaugurat în anul 1942 după o construcție de 6 ani, iar acum este într-o continuă stare de degradare.


 

Daniel Prodan s-a născut la data de 23 martie 1972, la Satu Mare, și a fost unul dintre cei mai mari fundași pe care i-a dat fotbalul românesc. Marele succes l-a cunoscut în tricoul naționalei României. Membru important al Generației de Aur, Daniel Prodan a strâns 54 de meciuri sub tricolor și a participat alături de națională la Campionatul Mondial din 1994și la EURO 1996.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

Daniel Prodan a început să joace fotbal la echipa-fanion a orașului său natal, Olimpia Satu Mare. În anul 1991, Prodan și-a făcut debutul la echipa mare a Olimpiei. După două sezoane în care a evoluat pentru echipa sătmăreană, Daniel Prodan a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua. Din anul 1993 și până în 1997, el a evoluat la formația militară. A câștigat nu mai puțin de cinci titluri de Campion al României cu Steaua și a debutat pe 2 iunie 1993, la Kosice, împotriva Cehoslovaciei. România avea să piardă cu scorul de 5-2, însă la sfârșitul campaniei de calificare avea să se califice la Campionatul Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii din 1994. Daniel Prodan a fost selecționat de către antrenorul Anghel Iordănescu în lotul pentru acest Turneu Final.

Daniel Prodan avea să bifeze toate minutele disputate de către naționala țării noastre la Mondial, jucând în meciurile cu Columbia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Argentina și Suedia. După turneul final, pe 12 noiembrie 1994, avea să marcheze primul său gol la echipa națională, în meciul cu Slovacia, și ce gol, un gol decisiv, care a asigurat victoria României cu 3-2.

În 1997, Daniel Prodan părăsea Steaua pentru un transfer în Primera Division, la Atletico Madrid. În primul sezon la Atletico, Prodan a evoluat în 17 meciuri, marcând patru goluri, iar în al doilea sezon tot atâtea meciuri, însă fără să mai marcheze. În 1998, Daniel Prodan se transfera în Scoția, la Rangers, într-o tranzacție de 2,2 milioane de lire sterline, însă nu a prins niciun meci oficial aici, din cauza unei grave accidentări suferită la genunchi, la scurt timp după transfer.

Daniel Prodan s-a operat la genunchi cu șase săptămâni înaintea Coupe de Monde ’98 din Franța. Fostul stoper al Generației de aur a sperat pînâ în ultima clipă că va prinde lotul, dar crede că a fost victima doctorului Doru Filipescu.

În 2000 s-a întors la Steaua, evoluând un singur meci, așa că a părăsit formația din Ghencea pentru a juca la Rocar București. A evoluat în 15 meciuri pentru această formație, pentru care a marcat și 3 goluri. În acest timp, Prodan a evoluat în ultimele sale meciuri pentru echipa națională, fiind chiar și căpitan în câteva dintre acestea.

S-a retras din națională după meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, meci câștigat de România cu 2-0. A mai evoluat la FC Național, echipă la care și-a încheiat cariera de jucător, cu o pauză în care a evoluat la Messina în 2002.

Pe aceeași temă