Rapid e în doliu! A murit Constantin Jamaischi, unul dintre jucătorii care i-au adus primul titlu echipei giuleștene. Numele său va fi purtat de una dintre lojele noului stadion

Marius ANGHEL 19 May. 2020, 10:14 Diverse

Rapidul este în doliu. Unul dintre jucătorii de legendă ai clubului a încetat din viață la 75 de ani. Este vorba despre Constantin Jamaischi, unul din marii fotbaliști ai grupării de lângă Podul Grand ai anilor ’60, campion în 1967. La începutul lunii mai, Rapid anunța că Jamaischi va fi unul dintre cei care va da numele lojelor noului stadion din Giulești.

”DOLIU ÎN LUMEA RAPIDISTĂ

Constantin Jamaischi, unul din marii jucători ai Rapidului anilor 60, campion în 1967, s-a alăturat „Galeriei din Ceruri” la vârsta de 75 de ani.

Condoleanțe familiei și prietenilor! ?”, a anunțat FC Rapid 1923 pe pagina sa de Facebook.

Constantin Jamaischi a făcut parte din echipa pregătită de Valentin Stănescu care a câștigat primul titlu național din istoria clubului Rapid, în 1967. Performanța avea să fie repetată peste 36 de ani.

Constantin Jamaischi, al doilea de sus, de la stânga la dreapta, lângă Rică Răducanu

La 15 ani debuta în Divizia B, la Foresta Fălticeni, apoi devenea campion european la juniori U17 și se transfera la Rapid

Nea „Jami”, așa cum era cunoscut de iubitori fotbalului, s-a născut în anul 1945 în localitatea Topoloveni, din județul Argeș, și a ajuns la Fălticeni împreună cu familia, ca refugiați în urma celui de-al Doilea Război Mondial. A fost un fotbalist precoce, debutând în prima ligă în anul 1961 în tricoul formației Dinamo Bacău, imediat după transferul de la Foresta Fălticeni. În acel moment avea doar 16 ani, după ce în Divizia B debutase la 15 ani.

Un an mai târziu, în aprilie ’62, avea să devină campion european la juniori U17 la turneul final găzduit de România, acesta fiind, de altfel, unicul titlu din palmaresul Federației Române de Fotbal. În finală, cu Constantin Jamaischi printre titulari, micii „tricolori” au zdrobit, cu 4-1, Iugoslavia. Pentru această performanță, fiecare jucător a încasat câte 5.000 de lei, un costum şi Ordinul Muncii Clasa a Treia, înmânat direct de către conducătorul României din acea vreme, Gheorghe Gheorghiu Dej, a scris Monitorul de Suceava.

Evoluțiile bune de la Campionatul European de juniori i-au adus lui Constantin Jamaischi transferul la Rapid București, una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România. Fotbalistul format la Foresta Fălticeni a petrecut șapte sezoane în Giulești, trecându-și în palmares un titlu de campion al României, două Cupe Balcanice și titlul de campion European feroviar.

După ce și-a încheiat cariera de fotbalist a fost antrenor la Foresta, Constructorul Iași și FC Botoșani. Printre jucătorii lansați de el se numără Vasile Maftei, Ciprian Tănasă și Cristian Șchiopu.

A refuzat transferul la Juventus Torino din cauza unei drame trăite în familie

Chiar dacă a fost unul dintre fotbaliștii în vogă ai României în acea perioadă, Constantin Jamaischi n-a reușit să îmbrace niciodată tricoul echipei naționale de seniori. A fost convocat de două ori, în 1962, pentru un amical cu Spania, și în 1965, pentru un joc cu Cehoslovacia, însă de fiecare dată n-a putut evolua din cauza unor accidentări.

Un moment dramatic din viaţa lui Constantin Jamaischi s-a petrecut la sfârşitul anilor ’60, când şi-a pierdut primul copil, un băiat, decedat la vârsta de doi ani şi jumătate. Din cauza acestui necaz, a ajuns să refuze un transfer la Torino, italienii remarcându-l după meciul Juventus – Rapid (1-0), din Cupa Campionilor.

Constantin Jamaischi va da numele unei loje a noului stadion al Rapidului

Rapid anunțase la începutul lunii mai că numele lui Constantin Jamaischi va fi purtat, alături de cel al altor 18 foști jucători ai clubului giuleștean, de una dintre lojele noului stadion al alb-vișiniilor, Rapid Arena, așa cum va fi denumită ea după finalizare.

Constantin Jamaischi este considerat o legendă a clubului de sub podul Grant, făcând parte dintr-o galerie de onoare care mai cuprinde nume precum Ion Costea, Iuliu Baratky, Gheorghe Dungu, Ion Bogdan, Vintilă Cossini, Necula Răducanu, Dumitru Macri, Bazil Marian, Ion Motroc, Ștefan Filotti, Vasile Copil, Ilie Greavu, Constantin Năsturescu, Nichi Dumitriu, Ion Pop, Teofil Codreanu, Nicolae Lupescu sau Ion Ionescu.

CV Constantin Jamaischi:

– Data nașterii: 10.02.1945, Topoloveni (Argeș);
– Post: închizător;
– A jucat la Foresta Fălticeni (‘60-’61), Dinamo Bacău (‘61-’62), Viitorul București (‘62), Rapid (‘63-’70), FC Brașov (‘70-’71), Sportul Studențesc (‘71-’75);
– Palmares: campion european U17 (‘62), campion național cu Rapid (‘67), 2 Cupe Balcanice (‘65, ‘66), campion european feroviar (‘68);
– A antrenat pe Foresta, Constructorul Iași, FC Botoșani;
– Jucători lansați: Vasile Maftei, Ciprian Tănasă, Cristian Șchiopu.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/noul-stadion-giulesti-valentin-stanescu-va-avea-alta-denumire-peluzele-tribunele-si-lojele-vor-purta-nume-ale-sportivilor-de-legenda-ai-clubului-rapid-19131987

https://liga2.prosport.ro/seria-1/danut-coman-il-avertizeaza-pe-daniel-pancu-dupa-ce-acesta-ar-fi-acceptat-sa-fie-presedintele-rapidului-face-cea-mai-mare-greseala-din-cariera-a-plecat-pe-un-drum-si-a-demonstrat-ca-este-ca-19132803

Marius ANGHEL 19 May. 2020, 10:14 Diverse
Pe aceeași temă