Raiffeisen cere executarea silită a patronilor Rapidului. E a doua bancă, după Marfin, care dă în judecată familia Moraru. Ciprioții au scos la licitație acțiunile clubului

Marius ANGHEL 16 Jun. 2016, 21:30 Diverse
Raiffeisen cere executarea silită a patronilor Rapidului.** E a doua bancă, după Marfin, care dă în judecată familia Moraru. Ciprioții au scos la licitație acțiunile clubului

Proprietarii Rapidului, soții Violeta și Valerii Moraru, sunt dați în judecată de Banca Raiffeisen, care vineri, la Judecătoria Brașov, va cere magistraților încuviințarea executării silite a celor doi pentru datorii neonorate.

Dacă instanța aprobă cererea, urmează ca executorii să identifice bunurile celor doi care pot fi valorificate la licitație până la contravaloarea datoriei.

Arma secretă a lui Moraru: spune că va ceda către Fisc trei fabrici

Situația este foarte dificilă pentru Rapid, club intrat în faliment după sentința de luni a Tribunalului București. ProSport a publicat în exclusivitate informația marți dimineață, după ce tribunalul a anunțat verdictul în noaptea de luni spre marți, la ora 1.00. La câteva ore după aceste evenimente, în jurul prânzului, la Rapid a avut loc o AGA (Adunarea Generală a Acționarilor) unde s-au luat mai multe hotărâri, printre care și aceea a convertirii datoriilor de la Azuga Waters (circa 5 milioane de lei) în acțiuni. Valerii Moraru a făcut apoi declarații, garantând că vor fi achitate restanțele în principal către Fisc (aproape 10 milioane de lei). „Suporterii Rapidului trebuie să stea liniștiți, Rapid nu va intra în faliment! Nu știu cine ne vrea răul, dar acest lucru este evident. Noi, să știți, așteptăm cu nerăbdare startul Ligii 1, chiar dacă acum ne va fi ceva mai greu să-i convingem pe unii jucători să semneze. Astăzi, Dan Alexa va prelungi contractului cu Rapid pentru încă un sezon”, a declarat Valerii Moraru la DigiSport.

Sursele ProSport spun că soluția găsită de patronii Rapidului este aceea de a da către Fisc trei fabrici, pentru a stinge datoria clubului. Problema este că această propunere a fost fluturată deja în fața instanței și la ultimul termen, fără ca judecătoarea să fie însă convinsă că Rapid mai poate fi redresat. La tribunal, avocata familiei Moraru a avansat această idee a cedării fabricilor de îmbuteliere a apei plate la doar câteva minute după ce s-a anunțat că ANAF a cerut falimentul clubului.

Fiscul nu obișnuiește să intre în astfel de tranzacții cu datornicii. În plus, nu se știe dacă lichidatorul judiciar, Aurel Brihac, va fi de acord cu hotărârile Adunării Generale a Acționarilor.

Valerii a declarat marți seară, la Realitatea TV, că a investit la club, din 2014 până azi, peste 13 milioane de lei. În aceeași zi, cu câteva ore mai devreme, acesta spusese, în AGA, că a investit 11 milioane la Rapid, iar cu o lună înainte, Violeta Moraru demonstrase, cu acte pe care le-a trimis la ProSport, că familia sa a susținut clubul cu 8,4 milioane de lei.

Indiferent că e vorba de 13, 11 sau 8,4 milioane de lei, sumele sunt substanțiale, dar nu au putut împiedica dublarea datoriilor. Cum înșiși Valerii și Violeta Moraru sunt acum reclamați de creditori în instanță, ei trebuie acum să facă rost de suficienți bani pentru a scoate la liman și propriile afaceri, și Rapidul.

Prețul acțiunilor Rapidului a scăzut la jumătate, 0,385 lei, dar tot nu sunt clienți interesați

Raiffeisen este a doua instituție financiară, după Marfin Bank, care reclamă în instanță familia Moraru. Ciprioții au pus sechestru pe 27% din acțiunile deținute de Valerii la Rapid în urma unui credit de 1,17 milioane de lei făcut de acesta în nume personal și girat cu activele sale la clubul giuleștean.

Marfin Bank a scos luna trecută prima oară la licitație pachetul de acțiuni la prețul de 0,77 lei/acțiune, dar nu s-a prezentat niciun cumpărător. Miercuri, 15 iunie, acțiunile au fost scoase iar la vânzare, dar la jumătate de preț, 0,385 lei/acțiune. Licitația s-a ținut la SCPEJ Dobra, Coșoreanu și Asociații. Nici de această dată nu s-a anunțat vreun pretendent la acțiunile clubului intrat în faliment. Operațiunea se va relua în curând, după ce prețul va fi redus din nou.

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 16 Jun. 2016, 21:30 Diverse
Pe aceeași temă