Primarul Constanței a vorbit despre problemele de la SSC Farul: „Nu reușesc să înțeleg de ce s-au înecat ca țiganul la mal”. Ce a discutat cu Marica și reproșurile pentru demiterea lui Grigoraș

Marius ANGHEL 31 Jul. 2018, 18:42 Diverse
Primarul Constanței a vorbit despre problemele de la SSC Farul:

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a vorbit astăzi, în ședința Consiliului Local, despre ultimele evenimente care au avut loc la echipa nou-promovată în Liga 2 SSC Farul, formație unde predomină haosul, deși o despart doar patru zile de primul meci oficial din noul sezon.

În această ședință, Consiliul Local Constanța a anunțat bugetele pentru cluburile sportive din oraș, mai puțin către SSC Farul, grupare care nu a depus proiect pentru a solicita finanțare. De exemplu, CLT a aprobat pentru HC Dobrogea Sud Constanța un buget de 10 milioane de lei pentru sezonul 2018-2019 (aproximativ 2.200.000 de euro) cu tot cu TVA, bani care vor fi virați în două tranșe, 5 milioane de lei în acest an și alte 5 milioane de lei în 2019.

În discursul său, Făgădău a vorbit despre începutul clubului suporterilor, despre finanțarea din sezonul trecut și despre Petre Grigoraș, om pe care îl respectă și simpatizează. 450.000 de euro a fost bugetul pe care l-a avut SSC Farul în sezonul de Liga 3, unul pentru care echipa nu avea nicio scuză dacă rata promovarea.

„Încerc să răspund cât pot eu de precis și de sintetic la acest subiect, întrucât am văzut că s-au aruncat pe piață o mulțime de informații total lipsite de substanță sau de adevăr. În urmă cu doi ani, am avut o întâlnire cu cei care au înființat clubul. A fost o întâlnire informală, urmată de una formală, în sala de ședințe, cu 11 reprezentanți ai clubului, printre aceștia fiind și reprezentanți ai unor companii din Constanța care susțineau clubul. În acel moment, am hotărât: OK, dacă voi promovați din Liga a 4-a în a 3-a, avem o cale de discuții, pentru că mi se părea insultător la adresa municiului Constanța să finanțăm pe legea 69, cea a sportului de performanță, activitatea unui club nou înființat, oricât de frumoasă ar fi inițiativa lor, dar echipa juca în Liga a 4-a.

Am zis: dacă promovați, aveți deja un istoric, nu sunteți la prima etapă, aveți de partea voastră câteva argumente, ne așezăm la masa și discutăm.

În urmă cu an sau mai bine, evident că după promovare am avut o nouă întâlnire. A fost cu un om pe care îl respect foarte mult, pe care îl creditez nu doar cu simpatie, ci și cu o înaltă aprecire pentru profesionalismul de care a dat dovadă. Acel om se numește Petre Grigoraș. Am avut o discuție cu el și l-am rugat să structureze un buget, astfel încât obiectivul să fie promovarea din Liga a 3-a în a 2-a. A fost singura întâlnire pe care am avut-o pe subiectul fotbal. Am discutat cu domnul Grigoraș, a venit cu un buget, care a fost propus Consiliului Local. L-am inclus în bugetul pe anul 2017, pentru retur, pe anul 2018, urmând să vedem ce se întâmplă după ce se termină campionatul. Dacă promovează, reluăm discuțiile și mergem mai departe, dacă nu, așa cum ne-am înțeles de la început, oprim colaborarea.

Vreau să fac aici o mențiune. A fost pentru prima dată în istoria orașului, când municipiul a finanțat fotbalul băieți. Și lucrul acesta se uită. Și nu l-a finanțat cu doi lei, ci cu 450.000 de euro pentru Liga a 3-a. Ceea ce este un buget, cum să vă spun, mare. Nu aveau niciun fel de argument să nu promoveze”, a spus, citat de Ziua de Constanța, edilul Decebal Făgădău.

„După promovat, lucrurile au luat-o razna. Nu le-a impus nimeni nimic”

Primarul Constanței s-a arătat șocat de tot ce s-a întâmplat la SSC Farul după ce s-a reușit promovarea în Liga 2. Făgădău nu înțelege cum singurul om din cadrul clubului cu care a vorbit despre proiect și buget a fost demis, dar nici decizia suporterilor de a-i îndepărta de la club inclusiv pe conducătorii pe care ei i-au adus, Adrian Pitu, respectiv Memet Akan. Edilul spune că nu a avut nicio implicare în

„Ce s-a întâmplat din momentul în care au promovat și până astăzi depășește capacitatea mea de înțelegere. Petre Grigoraș a fost demis și a venit și mi-a spus acest lucru. Deci singurul om cu care eu am vorbit despre SSC Farul Constanța și care a contribuit în mod evident la promovare a fost demis. Echipa nu au făcut-o suporterii, ei susțin echipa, cel care face echipa și stabilește strategia de joc, din câte știu eu, este antrenorul. Știind că este un subiect sensibil, nu am participat la niciun meci, la niciun fel de discuție, nici cu suporterii, nici cu echipa tehnică, nici cu conducerea executivă, nici cu nimeni altcineva despre subiectul fotbal.

Din acel moment, din care au promovat, lucrurile au luat-o razna. A fost demis antrenorul, a fost demisă conducerea pe care dânșii o aduseseră. Nu le-am impus-o eu, nu am avut nicio discuție, pot să vă spun doar că domnii Pitu și Akan (n.r. – fostul președinte executiv al clubului, respectiv fostul președinte al Consiliului Director) nu au fost niciodată la mine în birou. Asta ca să înțelegeți. Nu le-a impus nimeni nimic, nici de unde să ia echipament, nici de unde să ia autocarul, nici pe cine să pună, nici pe cine să nu pună. Din partea municipiului, biblia a fost contractul dintre noi. Atât. Contract care spune ce bani se acordă și în ce condiții.

De asemenea, vreau să vă spun ceva. Curtea de Conturi a României a avut misiune de audit anul acesta și a verificat finanțările anului 2017. Nu am avut niciun fel de problemă legată de SSC Farul. Vreau să fie foarte clar că din punctul nostru de vedere nu a fost niciun fel de problemă în derularea acestui contract”, a mai spus Decebal Făgădău.

„Nu schimbi calul când urci dealul! Îl dai afară pe Petre Grigoraș, știind că este singurul om cu care eu am discutat. Vreau să-i ajut, nu să-i încurc

Primarul Constanței a recunoscut că a avut o întâlnire cu Ciprian Marica, însă spune că nu a vorbit cu acesta despre proiecte, ci doar că fostul fotbalist l-a înștiințat că a achiziționat brandul FC Farul și că „dacă municipiul finanțează o altă echipă, cu numele FC Farul, dânsul va trebui să-și apere investiția”. Făgădău se teme de un proces în care să i se reproșeze de către Curtea de Conturi că a finanțat o altă echipă care are numele Farul, SSC. Tocmai de aceea, le cere conducătorilor clubului din Liga 2 să vină cu punct de vedere juridic care să asigure menținerea numelul clubului.

Decebal Făgădău le-a reproșat, din nou, suporterilor decizia de a-l demite pe Petre Grigoraș.

„În schimb, astăzi, realitatea pentru mine, ca primar, și pentru municipiu sună în felul următor: am avut o întâlnire cu domnul Ciprian Marica. Nu la cârciumă, nu la restaurant, nu mai știu eu pe unde, ci în birou. Știți foarte bine, sunt primarul municipiului Constanța și pentru mine contează foarte mult formalismul. Pentru că înseamnă respect față de orașul nostru. Cu prilejul acelei întâlniri, domnul Marica mi-a adus la cunoștință că a cumpărat de la lichidator, în urma unei licitații, palmaresul, sigla și culorile FC Farul Constanța. Aducându-mi la cunoștință că: nu vrea să ia culorile și să plece din oraș cu ele, dar, pe de altă parte, că, dacă municipiul finanțează o altă echipă, cu numele FC Farul, dânsul va trebui să-și apere investiția. Atât și nimic mai mult. Nu am avut niciun parteneriat, nu avem nicio discuție legată de viitor, să finanțăm o altă echipă, să cumpărăm o altă echipă sau să facem nu știu ce înțelegeri pe sub masă.

Nu am avut nicio discuție cu suporterii, nu le-am impus nimic. Am citit tot felul de prostii, cum că aș fi pus presiune politică. Nu am avut nicio discuție cu nimeni. Astăzi am discutat cu grupul de suporteri și le-am spus: în momentul în care ei își fac liniște, au o strategie, dar vin la mine cu un avocat și un punct de vedere juridic, ce ar presupune să meargă mai departe cu acest nume. Pentru că, anul viitor, dacă noi finanțăm o echipă care are numele Farul, pe fotbal, și ni se deschide un litigiu, Curtea de Conturi sau orice altă instituție de control va veni să-mi spună: De ce ai finanțat pe cineva care nu avea dreptul la finanțare? Deci nu mă interesează să pun mâna pe club sau să influențez vreo decizie a suporterilor. Din contra, îi felicit că au avut această inițiativă frumoasă într-un moment în care fotbalul constănțean era într-un moment de minim. S-au ridicat, dar nu reușesc să înțeleg de ce s-au înecat ca țiganul la mal. Încerc să mă întorc la înțelepciunea populară. Nu schimbi calul când urci dealul! Ai urcat din Liga a 3-a în a 2-a și primul lucru pe care-l faci e să-l dai afară pe Grigoraș. Știind că Petre Grigoraș este singurul om cu care eu am discutat. Nu am ascuns niciodată că-l cunosc, că-l respect și că-l susțin pe Petre Grigoraș oriunde ar fi, întrucât mi se pare un om cu o calitate morală excelentă. 

Astăzi, municipiul Constanța nu are alocare pentru fotbal. Acest lucru s-ar fi făcut printr-o rectificare de buget, așa cum am prezentat astăzi consilierilor locali, și printr-un proiect distinct. Dar noi nu știm cu cine să mergem mai departe. Gândiți-vă că, dacă noi aprobăm o hotărâre, mâine, titularul de drept al mărcii, să-i spunem așa, ar putea s-o atace în contencios. Păi noi ce facem, riscăm bugetul orașului? După ce am dat banii, să ne îndreptăm împotriva lor și să-i recuperăm? Pentru că știți foarte bine că s-a mai întâmplat așa. Și cu HCM, și cu clubul de rugby, și cu Asociația Litoral Delta Dunării… La un anumit moment, s-a considerat că este legal, iar după doi – trei ani, am ajuns să desființăm acele cluburi, pentru că au intrat în incapacitate de plată, pe judecată, fie cu județul, fie cu orașul. Or, eu vreau să-i ajut, nu să-i încurc”, a declarat Decebal Făgădău, citat de Ziua de Constanța.

SSC Farul debutează în campionatul Ligii 2 sâmbătă, de la ora 13:00, contra echipei ACS Poli Timișoara. Meciul se va disputa pe stadionul Viitorului Constanța, după ce arena „Farul” nu a fost omologată în această săptămână.

Foto: Alexandru RAITA (Mediafax Foto)

Marius ANGHEL 31 Jul. 2018, 18:42 Diverse
Pe aceeași temă