Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a emis un comunicat prin care explică stadiul lucrărilor stadionului din Târgu Jiu, ultima arenă modernă înscrisă pe harta fotbalului românesc.
Recent, stadionul neterminat din Târgu Jiu a fost inclus de premierul Viorica Dăncilă pe lista de realizări a Guvernului pe care îl conduce. Acesta ar urma să aibă peste 12.000 de locuri, toate acoperite, un hotel de patru stele, o zonă comercială și săli de conferințe. Investiția până în prezent se ridică la 22 de milioane de euro, iar beneficiar este Compania Națională de Investiții, banii necesari construcției venind de la bugetul de stat.
„În urma apariției în presă a unor informații referitoare la stadiul de execuție al Stadionului de fotbal din Târgu Jiu (jud. Gorj), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice face următoarele
PRECIZĂ‚RI:
În acest moment, conform contractului de proiectare și execuție semnat în anul 2015, lucrările la stadionul din Târgu Jiu sunt finalizate, dar nerecepționate, întrucât, în perioada 2015-2018 (pe timpul derulării acestui contract), ISU, UEFA, IAAF, precum și furnizorii de utilități și de amenajări exterioare au solicitat să se execute o serie de lucrări suplimentare, pentru ca stadionul să îndeplinească toate cerințele necesare pentru a putea fi funcțional din punct de vedere practic (inclusiv omologarea conform cerințelor UEFA și IAAF).
Aceste cerințe au în vedere:
· optimizarea soluțiilor propuse prin studiul inițial de fezabilitate (de exemplu, la momentul realizării studiului de fezabilitate, stadionul nu beneficia de peluze, lucru care a fost realizat în urma realizării proiectului tehnic, parte din contractul menționat anterior);
· modificări de soluții pentru emiterea avizelor sau pentru respectarea normativelor de securitate în exploatare – condiții impuse de ISU, de operatorul local de canalizare și alimentare cu apă, de Federația Română de Atletism (pentru omologarea pistei), de UEFA (pentru omologarea stadionului, în vederea includerii în turneele europene de fotbal);
· lucrări prevăzute pentru refacerea integrală a rigolei perimetrale a terenului de joc, în vederea omologării pistei de atletism;
· lucrări datorate modificărilor de soluții din timpul execuției, cauzate de evenimente sau situații imprevizibile la momentul elaborării studiului de fezabilitate (în timpul execuției, s-a constatat că fundațiile hotelului existent nu păstrează aliniamentul elevațiilor și intră în amplasamentul tribunei; această situație a condus la regândirea structurii tribunei doi, inclusiv a fundațiilor, prin soluții care au necesitat suplimentarea cantităților de lucrări).
Prin urmare, au fost demarate procedurile necesare astfel încât aceste lucrări să poată fi avizate, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului. În acest sens, urmează să fie emisă o Hotărâre de Guvern, pentru actualizarea valorii investiției, cu includerea la finanțare a lucrărilor de amenajări exterioare și branșamente la utilități, precum și a tuturor lucrărilor necesare pentru a putea pune în funcțiune stadionul de fotbal în condițiile prevăzute de legislația specifică în vigoare.
Menționăm că, din 19 iulie 2018, a fost publicat, pe site-ul MDRAP, spre consultare publică, un Proiect de HG pentru modificarea HG 890/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii ”Modernizare si extindere capacitate Stadionul Municipal Targu Jiu” realizat prin CNI.
Astfel, odată cu reavizarea indicatorilor tehnico-economici, printr-o nouă Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 890/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizare și extindere capacitate Stadionul Municipal Târgu Jiu”, situația privind valoarea restului de executat este următoarea:
· valoarea finanțată de MDRAP, prin CNI SA: 17.950 mii lei
· valoarea finanțată de UAT municipiul Târgu Jiu: 5.351 mii lei
Precizăm, pe această cale, că nu au fost refuzate niciodată fondurile suplimentare necesare finalizării investiției de la Târgu Jiu, însă, conform prevederilor legale, este necesară întâi aprobarea Hotărârii de Guvern cu noii indicatori tehnico-economici. Ulterior emiterii acestui act normativ, lucrările suplimentare privind amenajările exterioare de suprafață, care nu au fost licitate și nu au fost cuprinse în contractul inițial, vor face obiectul unei noi proceduri de achiziție publică și, după finalizarea acestora, se va putea preda obiectivul către beneficiar”.