Pădureanu, comparat cu Brâncoveanu de edilul Bistriței: „E nevinovat. Va avea un nume respectat”

Marius ANGHEL 07 Mar. 2014, 12:44 Diverse
Pădureanu, comparat cu Brâncoveanu de edilul Bistriței:**

Primarul Bistriței a spus că nu va iniția niciodată un proiect de retragere a titlului de cetățean de onoare pe care îl deține Jean Pădureanu, despre care crede că „a căzut nevinovat”. Crețu a adăugat că vor avea loc discuții în cadru oficial în vederea inițierii unui demers pentru grațierea președintelui de onoare al Gloriei.

„Nu sunt îndeplinite condițiile din normative pentru a retrage titlul de cetățean de onoare, sentința este executorie dar nu este irevocabilă. Codul penal nou duce oamenii în pușcărie chiar dacă mai au dreptul la o cale de atac în altă instanță, asta este situația celor care sunt în închisoare din lotul transferurilor. Chiar dacă va exista o sentință irevocabilă, personal nu voi face demersurile pentru retragerea titlului de cetățean de onoare al domnului Jean Pădureanu. Spre deosebire de ceilalți, și chiar regret că este prins într-o grupare, care sunt niște oameni foarte bogați, și-au făcut banii din fotbal, pentru că nu știu să fie niciunul moștenitorii unor industriași sau mari latifundiari, Jean Pădureanu nu a adunat un leu, este un om sărac. Toți banii i-a donat Gloriei, știu foarte bine, când a ajuns președinte la Rapid, avea salariu 25.000 de dolari pe lună, o sumă colosală atunci, și toți banii aceia au intrat la Gloria. El a rămas cu acest apartament. S-a spus că nu are ce mânca, nici asta nu e adevărat, dar e clar că Jean Pădureanu a fost un mare om de fotbal, un conducător excelent, care n-a adunat nici pentru el, nici pentru ai lui, ci pentru echipă, care e a noastră, a bistrițenilor”, a spus Crețu într-o conferință de presă.

Edilul a făcut o comparație, „fără a-i pune pe același plan”. „În calendarul nostru ortodox sunt sfinți care au făcut pușcărie la Istanbul și după aia li s-a tăiat și capul. Cu toate astea, noi i-am sanctificat. Constantin Brâncoveanu. Sunt convins că și în Bistrița Jean Pădureanu va avea un nume respectat, de rezonanță și în viitor, chiar dacă a intrat într-o zonă în care cineva vrea să facă ordine și este bine că face, dar el a căzut nevinovat în zona respectivă. Am cules suficiente informații pentru a mă lămuri personal că ceea ce am crezut despre această personalitate a municipiului nu s-a schimbat. Asta este opinia mea și nu voi iniția niciodată un proiect de hotărâre pentru ridicarea titlului de cetățean de onoare. Dacă altcineva va face, este dreptul lui, va fi hotărâre de CL dacă altcineva va iniția, dar inițiatorul nu va fi Crețu Ovidiu”.

Ovidiu Crețu a spus cine ar putea face cerere de grațiere pentru Jean Pădureanu. „E o problemă pe care nu am antamat-o eu, alții din municipiu. Va trebui să discutăm la nivelul administrației locale, a județului, Prefectură, mediu de afaceri care a fost apropiat de club și să se inițieze până la urmă un demers. Asta va trebui să fie discutat. Au avut loc niște discuții între mine și câțiva foști colegi din zona industrială care au sprijinit clubul de-a lungul timpului și care au spus: hai să vedem ce putem face. Vom discuta, să vină și președintele CJ, să discutăm cu toții factorii care pot să sprijine. Dacă va fi o cerere oficială din partea administrației? Eu v-am spus că sunt niște discuții și ele vor avea loc într-un cadru oficial când vom reuși să ne întâlnim. Rezultatul discuțiilor nu-l pot spune eu de pe acum”, a declarat el.

Crețu a vorbit și despre susținerea financiară a clubului de fotbal Gloria. „În fondul de rezervă am prevăzut 2 milioane de lei cu care intenționăm să sprijinim clubul în condiții legale. Anul trecut am încercat să cumpărăm stadionul pentru a sprijini clubul, n-am reușit, n-am cheltuit banii, i-am prins anul acesta. Dacă vor fi condiții legale de a susține echipa, o vom face, Gloria nu e un club oarecare, ci unul fanion pentru Bistrița, care ne-a creat multe avantaje, sunt mulți oameni care merg la meciuri. Stadionul figurează și în documentele clubului, și în cele ale ale MTS. Apariția legii descentralizării, prin care ni se transferă stadionul, ne punea într-o situație ilegală, de a cumpăra un bun a cărui situație juridică nu e clară. Anul trecut, nu am dat bani pentru activitatea sportivă pentru că nu ni s-a cerut din start, s-a propus varianta de cumpărare a stadionului. O societate aflată în insolvență nu poate fi sprijinită financiar din bugetul local”, a spus el.

Jean Pădureanu (77 de ani), condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în „Dosarul transferurilor”, a fost dus la spitalul Penitenciarului Jilava, din cauza problemelor de sănătate.

Sursa: Timp online

Marius ANGHEL 07 Mar. 2014, 12:44 Diverse
Pe aceeași temă