„Pădureanu are pierderi de memorie, merge cu însoțitor; luăm în discuție o cerere de grațiere”

Marius ANGHEL 12 Jun. 2014, 16:31 Diverse

Avocatul lui Jean Pădureanu a declarat joi, pentru Mediafax, că decizia instanței ca acesta să rămân încarcerat nu este corectă, întrucât starea sa de sănătate se agravează pe zi ce trece, are pierderi de memorie și merge cu însoțitor, precizând că ar putea fi luată în discuție o cerere de grațiere.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că Jean Pădureanu are pierderi de memorie „din ce în ce mai des”, astfel că acesta merge în permanență cu însoțitor.

Cazacu a adăugat că există opinii divergente între medicii Institutului Național de Medicină Legală (INML) și specialiști din rețeaua sanitară de stat.

Potrivit avocatului, medicii din rețeaua sanitară de stat au constatat că bolile de care suferă Jean Pădureanu sunt grave și ar face imposibilă, cel puțin pentru moment, privarea acestuia de libertate, în timp ce recomandărilor specialiștilor de la INML sunt că acesta poate sta la spitalul penitenciarului.

Pe de altă parte, avocatul a arătat că Jean Pădureanu ar fi dezavantajat dacă stă în spitalul penitenciar, în contextul în care dacă ar fi deținut în regim normal, ar putea întreprinde activități pentru diminuarea zilelor de detenție.

Întrebat dacă va contesta decizia Tribunalului Ilfov, avocatul a spus că va merge la penitenciar să se consulte cu Jean Pădureanu în acest caz și că îl va întreba și dacă ar fi de acord cu formularea unei cereri de grațiere.

Tribunalul Ilfov a respins, joi, cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere, din motive medicale, a executării pedepsei de trei ani și patru luni de închisoare primite de fostul președinte al Gloriei Bistrița în dosarul transferurilor de jucători, decizia nefiind definitivă.

Instanța a dispus, după ce a analizat expertiza medicală efectuată de Institutul Național de Medicină Legală, că nu este necesară întreruperea executării pedepsei lui Jean Pădureanu, întrucât bolile de care acesta suferă pot fi supravegheate și tratate și în rețeaua penitenciară.

Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Avocatul lui Jean Pădureanu a depus în 19 martie, la Tribunalul Ilfov, cererea de întrerupere a executării pedepsei de trei ani și patru luni de închisoare primite de fostul președinte al Gloriei Bistrița, în dosarul transferurilor de jucători.

În 20 martie, instanța a stabilit că Tribunalul Ilfov este competent să soluționeze cererea lui Jean Pădureanu și a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de către INML.

La termenul din 27 martie, avocatul lui Jean Pădureanu, Ion Cazacu, a depus la instanță documentele medicale din care ar rezulta că Jean Pădureanu a fost diagnosticat cu boala Alzheimer în formă avansată și demență mixtă. Cazacu arăta că, din cauza bolii de care suferă, Pădureanu „uită lucruri elementare, cum ar fi să cumpere alimente din curtea penitenciarului”.

În acest context, avocatul a cerut instanței ca, prin expertiza medico-legală ce va fi făcută de Institutul Național de Medicină Legală în cazul clientului său să se stabilească dacă acesta are nevoie de un însoțitor. Cazacu a mai spus atunci că este necesar să se stabilească și dacă există în sistemul penitenciar medicamentele necesare pentru tratamentul lui Jean Pădureanu.

Instanța a stabilit ca obiectivele expertizei să fie starea de sănătate a lui Jean Pădureanu, dacă există tratament și dacă poate fi administrat permanent în sistemul penitenciar sau în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății, sub pază permanentă, și dacă s-ar afla în imposibilitatea executării imediate a pedepsei în sistemul penitenciar.

Potrivit noului Cod de procedură penală, executarea pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață poate fi întreruptă dacă se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor și care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății și dacă instanța apreciază că amânarea executării și lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică. În această situație, executarea pedepsei se amână pentru o durată determinată. Cererea poate fi făcută, în acest caz, de procuror, de persoana condamnată sau de administrația penitenciarului.

Instanța competentă să dispună asupra întreruperii executării pedepsei este cea în a cărei circumscripție se află locul de deținere, corespunzătoare în grad instanței de executare. Hotărârea prin care instanța se pronunță asupra cererii de întrerupere a executării pedepsei poate fi atacată cu contestație la instanța ierarhic superioară, în termen de trei zile de la comunicare, conform noului Cod de procedură penală.

Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani și patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani și opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani și șase luni, pe Cristian Borcea și Ioan Becali la câte șase ani și patru luni, pe Victor Becali la patru ani și opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună și zece zile, iar pe Gigi Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

Fostul acționar majoritar al FC Rapid George Copos, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, managerul general al FC Steaua Mihai Stoica și fostul președintele al clubului Gloria Bistrița Jean Pădureanu au fost duși, după decizia instanței, la Penitenciarul Rahova. Pădureanu a fost ridicat atunci de polițiști de la Spitalul Elias, unde era internat din 2 martie, din cauza unor probleme cardiovasculare, acesta având și diabet.

La scurt timp după ce a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, Jean Pădureanu a fost transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Directorul Penitenciarului Rahova, Denis Darie, declara că Jean Pădureanu a fost transferat la Jilava întrucât unitatea sanitară de la Rahova nu are secție de cardiologie, ci doar chirurgie, Pădureanu având probleme cu inima.

Sursa: Mediafax

Marius ANGHEL 12 Jun. 2014, 16:31 Diverse
Pe aceeași temă