Ministrul Eduard Novak șochează lumea sportului: a solicitat eliminarea cuvântului Municipal din denumirile cluburilor și înlocuirea lui cu o ”personalitate marcantă” | EXCLUSIV

Daniel NAZARE 28 Jan. 2021, 11:49 Diverse
Ministrul Eduard Novak șochează lumea sportului: a solicitat eliminarea cuvântului Municipal din denumirile cluburilor și înlocuirea lui cu o ”personalitate marcantă” | EXCLUSIV

Eduard Novak (44 de ani), noul ministru al Tineretului și Sportului, s-a lansat spectaculos în declarații despre reforme dure în sportul românesc. A promis, printre altele, copierea modelului maghiar, dar una dintre deciziile luate în prima lună de mandat a lăsat mută lumea sportului.

”Vă rugăm să luați în calcul individualizarea denumirii clubului prin eliminarea sintagmei «Muncipal» din denumire și adăugarea în titulatură a numelui unei personalitățí marcante pe care localitatea sau județul dumneavoastră le-a oferit lumii sportului românesc, se arată în actul emis de MTS.

Ministrul (foto principal, alături de președintele FRF, Răzvan Burleanu), care a fost propus de UDMR coaliției de guvernare și a spus că dintre echipele de fotbal ține cu FK Csikszereda, a solicitat, printr-o scrisoare oficială adresată cluburilor sportive din țară, să treacă la fapte și să trimită eventualele propuneri pe un mail al instituției.

Eduard Novak a solicitat eliminarea cuvântul Municipal din numele cluburilor

Adică aceste grupări să nu se mai numească CSM sau SCM, ci doar CS.

Până aici totul ar fi fost, oarecum, normal. Dar ministrul cere că în locul cuvântului eliminat să apară numele unei personalități marcante din sport din localitatea respectivă.

Adică Sport Club Muncipal ar putea deveni SC Gabi Szabo sau SC Elisabeta Lipă.

Dincolo de amuzamentul situației, conducătorii de cluburi nu pot schimba titulatura clubului în timpul desfășurării competiției, toate întrecerile fiind acum în desfășurare.

Dacă sunt mai mulți campioni olimpici sau mondiali în acel județ, cum vor fi aleși? Se face o comisie specială? Care sunt regulile?

Întrebări pe care și le pun conducătorii de cluburi și nimeni nu găsește un răspuns.

Și Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, intenționează schimbări la CSM București

Decizia vine ”la pachet” cu o directivă a noului primar al Capitalei, Nicușor Dan, vizavi de CSM București.

Edilul-șef dorește ca prin înlăturarea inscripției „Primăria București”, de pe însemnele clubului și din elementele grafice publicitare din evenimentele sportive, să ofere vizibilitate pentru un eventual sponsor privat, dispus să se asocieze cu brandul echipei.

”Echipa de handbal feminin este un element important de promovare a orașului. Avem de îmbunătățit marketingul pentru a aduce mai mulți bani privați la echipă. În sensul acesta am decis să înlăturăm inscripția Primăria Capitalei de pe echipamentele de joc, în primul moment în care regulamentele competițiilor ne-o vor permite.
Sunt multe de făcut pentru sport. Vom stimula sportul de masă și sportul școlar. Am facut un prim pas solicitând Ministerului Educației preluarea cluburilor sportive școlare, avem o problemă cu rețeaua de baze sportive și cu accesul la bazele sportive.
Pentru moment ne concentrăm pe alte urgențe, dar în câteva luni vom veni cu o strategie pentru sport”, a precizat primarul Nicușor Dan.

Echipe de fotbal cu ”Municipal” în denumire regăsim în Liga 1, Liga 2, dar în special în Liga 3

În Liga 2, sunt două echipe care au ”Municipal” în denumirea lor: SCM Gloria Buzău și CSM Slatina, echipele de fotbal ale Sport Club Municipal Gloria Buzău, respectiv Club Sportiv Municipal Slatina.

Și CSM Reșița este un club de drept public, însă M-ul din denumire este de la Muncitoresc, nu de la Municipal.

În Liga 1 există un singur club cu ”Municipal” în denumire: ACSM Politehnica Iaşi.

La nivelul Ligii 3 sunt mult mai multe cluburi de fotbal cu ”M” de la Muncipal în denumire, ca: CSM Bucovina Rădăuţi, ACSM Ceahlăul Piatra Neamţ, CSM Paşcani (Seria 1), CSM Focşani 2007, CSM Râmnicu Sărat, CSM Bacău (Seria 2), ACSM Olteniţa (Seria 3), CSM Corona Braşov, ACS SR Municipal Braşov (Seria 5), CSM Flacăra Moreni, CSM Alexandria (Seria 6), CSM Deva, CSM Jiul Petroşani (Seria 7), CSM Avântul Reghin (Seria 9), SCM Zalău și CSM Satu Mare (Seria 10).

Daniel NAZARE 28 Jan. 2021, 11:49 Diverse
Pe aceeași temă