Fântâna care îneacă sportul și UTA!

Marius ANGHEL 26 Jan. 2013, 17:26 Diverse
Fântâna care îneacă sportul și UTA!

Arădeanul este o specie aparte. Se încadrează în tipologia fatalistă, dar – totuși – masochistă, a românului, dar are particularitățile sale. Cam peste tot în țară s-a întors roata. În Vest, pe malul Mureșului, evidența politică a fost „driblată”. Finu” lui Băse e cel mai bun, e nemuritor și merită să ne mai conducă măcar până în 2016. A asfaltat drumuri, a reabilitat clădiri, a cosmetizat pomișori și a „forat” fântâni cântătoare. În general, a făcut multe (pe bani europeni și din taxele plătite de arădeni) și și-a însușit puțin. Oricum mai puțin decât predecesorii săi și potențialii primari, asta e clar. Tocmai de aceea e în vârful lanțului trofic, masculul Alfa al Aradului.

Ironici sau nu, trebuie să recunoaștem că Falcă a făcut câte ceva pentru orașul ce l-a adoptat prin anii 90. Dar, pentru sport, mai nimic. Pardon, ne-am amintit, a mai reușit câte ceva. Ne-a scăpat de două stadioane ce împiedicau evoluția urbei și bine că nu a studiat legislația, că ar fi trebuit să facă cel puțin unul în locul lor. Așa, a montat câteva barăci pe ici-colo, le-a numit vestiare și le-a dat spre folosință arădenilor, profesioniști sau nu. Iar în Calea Aurel Vlaicu a desenat proiectul noului stadion și a plătit și studiul de fezabilitate. Lucrările propriu-zise or demara și ele într-o zi cu soare.

Și, până la urmă, ce să facem cu o arenă modernă, de 17 mii de locuri, dacă nu avem cine să se exprime în sânul ei? Și așa UTA stă să dea ortu popii, de echipe studențești nici nu poate fi vorba, dar pe cine să intereseze? Falcă știe foarte bine că fotbalul în Provincie trăiește mai mult din influență decât din cele câteva sute de mii de euro acordate la vedere, pe proiecte, dar aici primarul nostru e mai catolic decât Papa. Se gândește că s(l)-a fript odată cu Nicolae Bara, că omul l-a cam înjurat când și-a dat seama că a fost puțin păcălit. De ce să se mai lege la cap dacă nu-l doare? De ce ar schimba foaia dacă la ultimul scrutin a luat mult peste 50%?

Arădenii îl iubesc pe Falcă făuritorul de fântâni plutitoare, deci să purcedem la următoarea. Cea de la Pădurice va fi mic islaz pe lângă noua capodoperă. Cică, pe râul Mureș, între podul Decebal și cel de pontoane va funcționa o fântâna arteziană de ultimă generație, cu sute de jeturi de apă, bule de săpun și lasere. Studiul de fezabilitate a fost aprobat, costurile se știu și ele. Numai vreo cinci milioane de euro, mai data în care comisia pentru includerea Aradului în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană mai trebuie fixată.

S-a spus din capul locului că sporturile nautice nu vor avea de suferit (oare, atâta timp cât hambarul cu bărci al clubului Voința e plasat vis-a-vis de viitoarea fântână?), bine ar fi ca teoria să fie valabilă și în cazul celorlalte sporturi. Numai să mai respire până atunci. UTA, ICIM-ul și rugby-ul de la CSU Arad sunt pe marginea prăpastiei, handbalul la nivel de seniori și senioare a murit demult, voleiul se zbate în anonimatul ligii secunde, până la urmă, doar tinerii poloiști se vor bucura de apa filtrată de arteziana minune. Nimeni nu spune să împarți milioanele de euro la sporturile de echipă. Poate, chiar nu le merită, însă nici să ignori faptul că, la mediatizarea din ziua de astăzi, sportul ar face cea mai bună reclamă orașului. Fie și pentru Aradul lui Ghiță Falcă.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 26 Jan. 2013, 17:26 Diverse
Pe aceeași temă