Dorel Stoica: „Ultimii bani i-am luat când jucam la Steaua”

Mihai Andries 06 May. 2014, 12:01 Diverse
Dorel Stoica:**

La 35 de ani, Dorel Stoica este neliniștit de situația în care se află la ora actuală. FRF-ul nu l-a declarat încă liber de contract și, deși spune că își propune să joace până la 40 de ani, în voce i se simte teama că s-ar putea că pauza prelungită pricinuită de lipsa de profesionalism a oamenilor din Federație să-i afecteze iremediabil cariera. Într-un interviu acordat celor de la MaximaSport, el spune că nu poartă pică oamenilor cu care a lucrat la FC U și crede în continuare că aceea era „adevărata” Universitatea Craiova. În același timp, însă, spune că CS Universitatea reprezintă orașul Craiova și pe olteni și o vede în stare să câștige campionatul în anii ce vor urma.

Ce faci, Dorel? În ce stadiu ești cu contractul?
Nu știu, asta mă întreb și eu. Mi-am depus memoriul de atâta timp și nu mi s-a dat nici un răspuns. Mi se pare incredibil că suntem neplătiți de nouă luni și echipa nu mai există, dar noi nu suntem încă jucători liberi. Noi nu vrem decât să fim lăsați să muncim, pentru că avem și noi familii, avem nevoie să câștigăm bani, acum, cât mai putem. Cariera sportivă nu e așa lungă, să-ți fie întreruptă în acest mod te poate afecta foarte tare.

Deci voi sunteți încă sub contract?
Așa se pare. Am depus cu toții memorii, dar momentan nimeni nu are curaj să aplice regulamentele și să ne declare jucători liberi. Am impresia că suntem luați de proști. Stăm 20-25 de jucători pe bară de parcă am fi greșit cu ceva. Tot mergem pe la Federație și nu ne bagă nimeni în seamă. Nu înțeleg, dacă nu-i interesează soarta noastră, atunci de ce mai semnăm cu Federația de la bun început?

Foștii tăi colegi ce zic?
Nici lor nu le vine să creadă ce li se întâmplă. Facem cu toții un apel către Federație ca măcar acum, pe ultima sută de metri, până la vară, să ne declare jucători liberi. Dacă tot nu am fost plătiți, măcar respectați să fim.

În iarnă faci 36 de ani, vrei să mai joci?
Normal, de ce nu? N-a murit Dorel, ca ăla din reclamă, nu? (râde) Au jucat alții până la 40 de ani. Asta îmi place să fac și cred că mai pot s-o fac. Dacă nu mai pot, va avea cine să-mi spună asta, la echipa la care voi fi. Dar principala problemă acum este că, chiar dacă aș mai putea fizic, nu mai pot pentru că nu sunt lăsat de Federație.

Dacă mâine ai fi declarat liber de contract, unde te-ai duce? Ai oferte?
De căutat mă mai caută lumea. Vreau să joc iar în prima ligă, dar acum depinde și de patronii de acolo și de ce își doresc ei. Știți vorba aia: cine n-are bătrâni, să-și cumpere (râde).

„Mititelu ne reproșa că nu avem încredere în el, iar acum nu ne mai răspunde la telefon”

Cum a reușit domnul Mititelu să vă convingă să vă întoarceți, că bănuiesc că n-ar fi fost prima oară când v-a păcălit cu banii?
Când m-am întors eu era și doamna primăriță implicată și chiar am crezut că se va face un proiect serios. Am venit nu pentru că m-ar fi păcălit Mititelu, ci pentru că iubesc Universitatea Craiova. Din păcate, proiectul serios s-a făcut, dar nu cu noi și nu cu Adrian Mititelu. Asta e acum, nu pot să spun că-mi pare rău că am semnat cu Craiova. Îmi pare rău că acum nu sunt lăsat să joc la alte echipe, în schimb.

Tu ce relație ai cu domnul Mititelu?
N-am fost niciodată buni prieteni, dar nu vreau să-l jignesc sau să intru în polemici cu dânsul. Îi cer doar să înțeleagă că vrem și noi să trăim, până la urmă. Fotbalul e meseria noastră, dacă nu suntem lăsați să muncim, e ca și când n-am fi lăsați să trăim. Chiar am încercat să-l sun (n.r. – pe Mititelu), i-am dat și mesaje, și eu și colegii mei, dar nu ne răspunde nici unuia. Mă deranjează foarte mult această atitudine, pentru că atunci când am semnat cu echipa ne bătea obrazul și ne întreba: „Ce, bă, n-aveți încredere în mine?!”. N-aveam, dar am venit pentru Universitatea Craiova și am dat tot ce aveam mai bun. Dar el a făcut rău conștient acestei echipe, pentru că știa foarte bine că fără bani nu putem să promovăm și să ajungem unde ne propuseserăm. Nu zic, când a avut bani, chiar a băgat în echipă, dar acum chiar a întrecut orice limită. Ultimii bani pe care i-am primit au fost pe vremea când jucam la Steaua.

Până la urmă a luat cineva din echipă vreun ban în aceste nouă luni?
N-am de unde să știu, dar mă îndoiesc. Și dacă au luat, bravo lor, dar nu cred.

La un moment dat ai plecat de la echipă, în iarnă, dar te-ai întors după o vreme.
Da, eram foarte nervos la acea vreme, poate și eu am greșit. Dar și clubul a greșit față de mine. Am plecat, nu voiam să mă mai întorc, dar pentru că nu mi-a fost acceptat memoriul, am fost nevoit să mă întorc.

S-a scris în presă că te-ai întors pentru că venise Condescu.
Nu, nici vorbă, eu nici nu l-am prins pe domnul Condescu la echipă. M-am întors fără să știe nimeni, chiar s-au speriat când m-am văzut. Am venit într-o seară și m-am pus cu ei la masă și am mâncat împreună (râde).

Ai avut și un schimb de replici cu domnul Napoli.
Da, mi s-a părut c-am fost luat peste picior și am reacționat, pentru că sunt un tip orgolios. Dar îmi cer și pe această cale scuze față de el, pentru că nu mi-a făcut nici un rău și chiar am avut o relație foarte bună până acum. Important e că m-am întors, ba mai mult, am insistat și eu și ceilalți colegi pe lângă domnul Mititelu să nu se retragă și să ducem campionatul la bun sfârșit. N-a vrut să audă.

De ce s-a retras, atunci, dacă voi ați insistat să jucați chiar și neplătiți?
Asta doar el poate să ne spună. Nu doar noi insistam să continuăm, mai erau și oameni care ajutau echipa financiar, cu cazare, masă și alte chestii. Și ei erau dispuși să ne ajute în continuare, deci retragerea a fost exclusiv decizia domnului Mititelu, noi nu știm de ce a făcut-o.

„CS Universitatea e echipa orașului, acum e treaba fiecăruia dacă ține cu ea sau nu”

Spunea domnul Mititelu că ai fi semnat și cu CS Universitatea?
E adevărat, am semnat, am vrut să plec. Dar pentru că nu mi s-a răspuns la memoriu, m-am întors acolo unde nu eram plătit de atâta vreme. În regulament scrie că un jucător e liber dacă nu e plătit trei luni. Sunt curios cum poate explica Federația faptul că noi nu suntem liberi deși suntem neplătiți de nouă.

Cum vezi tu acum, privind retrospectiv, situația cu cele două echipe. Care e Universitatea Craiova?
Pentru mine, Universitatea Craiova este cea la care am jucat eu. A fost a domnului Mititelu, că nu putem spune că mai este, în acest moment. Despre echipa cealaltă nu știu ce să vă spun, dar îi respect pe colegii de acolo și conducerea. Din păcate, din cauza domnului Mititelu nu s-a putut face o singură echipă, cât mai puternică, și s-a ajuns la situația asta. Toată lumea în Craiova regretă că s-a ajuns la apariția a două echipe.

Cum crezi că sunt împărțiți suporterii, CS Universitatea are și ea, totuși, susținătorii ei.
Într-adevăr, sunt împărțiți, dar eu cred că cei mai mulți au rămas tot de partea echipei care a dat faliment.

Dacă acea echipă nu se va mai reînființa, mai mult, dacă bunurile de pe acea firmă vor fi scoase la licitație și cumpărate, poate, chiar de către actualii investitori, crezi că acei suporteri vor veni de partea CS Universității?
Nu știu, nu pot să vorbesc în numele lor. Știu doar că orașul Craiova merită o echipă puternică și, indiferent de care tabără ești, oamenii de la CSU merită apreciați pentru că încearcă să facă ceva pentru toți craiovenii. Ei n-au spus niciodată „nu veniți la meciuri pentru că țineți cu FCU”. E o echipă pentru tot orașul, acum e alegerea fiecăruia dacă o acceptă sau nu.

Ce crezi despre actuala echipă a CS Universitatea?
E o echipă de valoare, de aia și sunt acolo, pe primele locuri. Și pe noi, pe jucătorii care am fost la FC, ne doare sufletul că noi stăm în casă și nu știm ce să mai facem, iar alții joacă fotbal și se bat pentru promovare.

Crezi că până la urmă va reuși Craiova să promoveze?
Eu asta le doresc și cred că ar fi spre binele craiovenilor să se întâmple. Momentan mai au nevoie de câteva întăriri, dar sunt convins că știu și ei asta și din toamnă, în Liga I, vor fi mult mai puternici. Cred că sunt în stare să joace în cupele europene, poate chiar să câștige un campionat. Oltenilor asta le lipsește.

Te vezi jucând acolo?
De ce nu? Aș face-o pentru oraș, pentru olteni și, la urma urmei, pentru suporterii Universității Craiova.

Sursa: MaximaSport
Foto de Alexandru HOJDA

Mihai Andries 06 May. 2014, 12:01 Diverse
Pe aceeași temă