Cătălin Cherecheș, reținut pentru 24 de ore. Primarul orașului Baia Mare, prins în flagrant când lua bani de la Cristian Șpan, președintele de la FCM

Marius ANGHEL 27 Apr. 2016, 12:14 Diverse
Cătălin Cherecheș, reținut pentru 24 de ore.** Primarul orașului Baia Mare, prins în flagrant când lua bani de la Cristian Șpan, președintele de la FCM

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a fost reținut, marți seară, de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind suspectat de comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, transmit procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marți, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra lui Cherecheș fiind găsită suma de 30.000 lei.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 aprilie 2016, a inculpatului Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. În data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cătălin Cherecheș fiind găsită suma de 30.000 lei. La data de 27 aprilie 2016, acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată în documentul citat.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2014, Cherecheș, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunțător în cauză) să ocupe o funcție de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord.

„În continuare, inculpatul Cherecheș Cătălin i-a promis acesteia sprijin financiar, atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât și pentru continuarea în bune condiții a activității clubului, cu condiția ca o parte din banii primiți de club să-i fie remiși edilului. Astfel, în baza înțelegerii dintre cei doi, în perioada martie-august 2015, inculpatul Cherecheș Cătălin a pretins și a primit de la persoana respectivă suma de 70.000 lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar”, se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, procurorii au subliniat că, în perioada imediat următoare, Cătălin Cherecheș, pentru a propune Consiliului Local Baia Marea susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială.

„La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranșă de bani, în același cuantum, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului. În legătură cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, primarul i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat”, se mai subliniază în comunicat.

Cherecheș: „Cristian Șpan a venit să îmi înapoieze niște bani și m-am trezit cu DNA la ușă”

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a precizat, pe contul său de Facebook, că marți dimineața Cristian Șpan a mers să îi înapoieze o parte dintr-un împrumut, moment în care au interventi procurorii DNA.

Într-o postare pe contul său de Facebook, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat că a plătit din banii lui primele jucătorilor de la FCM Baia Mare, achitând și cheltuieli de deplasare, context în care, marți, Cristian Șpan, președintele FCM Baia Mare, a mers să îi înapoieze o parte din banii pe care edilul i-a dat cu titlu de împrumut, moment în care au intervenit procurorii.

„Am făcut bine ca să primesc rău… Ca de atâtea ori, am sărit în ajutorul celor care au nevoie. Am plătit din banii mei prime jucătorilor de la FCM Baia Mare și am achitat cheltuieli de deplasare. Nu este nici un secret, inclusiv jucătorilor li s-a spus de unde sunt banii și aceștia au înțeles că este modul în care eu personal am ales să îi ajut ca să poată continua să joace pentru Baia Mare și pentru comunitatea noastră, în pofida problemelor financiare existente la club. Astăzi dimineață, Cristian Șpan a venit să îmi înapoieze o mică parte din banii pe care i-am dat cu titlu de împrumut ca să nu moară echipa, să poată funcționa. M-am trezit cu DNA la ușă… Îi asigur pe băimăreni și pe toți cei care mă cunosc sau au auzit măcar cine este Cătălin Cherecheș, că sunt un om corect. Poate am o singură vină totuși: sunt prost de bun uneori și ajut și pe cine nu ar trebui. Ajut de când mă știu pe oricine pot, pe cine are nevoie. Așa am fost, așa sunt și așa voi rămâne! Am sprijinit și voi susține în continuare din resurse proprii cât de mult pot sportul și cultura, cu atât mai mult cu cât la mijloc este imaginea orașului nostru. Cu riscul de a păți ca astăzi când în loc de un „mulțumesc”, unii au ales să îmi bage cuțitul în spate, mișelește. Dar pentru băimărenii serioși și demni, pentru municipiul Baia Mare, nu mă dau bătut și cu fruntea sus am să merg înainte! Le mulțumesc tuturor celor care îmi sunt alături. Celor care și-ar dori să mă vadă în genunchi și ar face orice pentru asta, am să le spun doar atât: nu mor caii când vor câinii! Știu că în această campanie electorală este un singur proiect pe care anumiți politicieni și afaceriști îl au: să îl ucidă pe Cherecheș. Dar eu merg înainte în candidatura mea spre un nou mandat de primar, continuând misiunea pe care mi-am asumat-o pentru a face Baia Mare să renască!”, a scris edilul pe contul său de Facebook.

Articol scris de Vasile Măgrădean (Mediafax)
Foto: FB Cătălin Cherecheș

Marius ANGHEL 27 Apr. 2016, 12:14 Diverse
Pe aceeași temă