Cât ar costa modernizarea stadionului „Eugen Popescu”. Primăria Târgoviște are proiectul, nu și banii | ACTE

Ionuț MARIN, Marius ANGHEL 22 Dec. 2018, 14:03 Diverse
Cât ar costa modernizarea stadionului

Edilii municipiului Târgoviște sunt puși pe fapte mari în ultimele zile ale lui 2018: se vorbește intens despre construcția mall-ului, despre centura neterminată, un parc de dimensiuni generoase lângă Complexul de Natație, dar și despre reabilitarea stadionului „Eugen Popescu”, care poate găzdui astăzi 6.500 de spectatori, și asta în condiții precare. Dacă în cazul mall-ului, investiție privată, termenul de finalizare avansat este iarna anului viitor, despre stadion poate răspunde doar Moș Crăciun, după ce termină de împărțit daruri copiilor cuminți.

Cert este că pe mailurile consilierilor locali a ajuns un proiect pe tema modernizării actualei arene, pentru prima dată în istoria recentă, proiect care conține cifre, nu și date concrete și care a fost supus la vot în ultima ședință CLM din 2018, adică ieri. Pe scurt, Primăria spune că reabilitarea stadionului ar costa 6.303.299 lei fără TVA, iar lucrările ar urma să fie efectuate cu fonduri din bugetul local.

În urmă cu o săptămână, primarul Municipiului, Cristian Stan afirma că autoritatea locală nu are bani să investească în reparații de o asemenea anvergură și că eventualele intervenții s-ar face doar cu implicarea Consiliului Județean.

În proiectul atașat, Primăria nu aduce în discuție vreo asociere cu CJ Dâmbovița, cum se va vedea mai jos. Alt paradox, deși FRF tocmai a anunțat că nu va mai permite echipelor din Liga 1 să evolueze în competiție fără a avea instalații de încălzire sub gazon, în documentele proaspăt emise de PMT nu există mențiuni în sensul acesta.

Investiția totală avansată de Primărie s-ar ridica la 1,6 milioane de euro, iar schimbarea gazonului și montarea instalației de încălzire – lucrări vitale în perspectiva promovării – ar costa alți 300-400.000 de euro.

„În calitate de administrator, Clubul Sportiv Municipal Târgoviște a notificat Primăria în 2010 și a comandat o expertiză în 2011 pentru rezolvarea problemelor de la stadion. Șapte ani nu s-a mișcat un deget, iar în septembrie a fost cerută o nouă expertiză, cu aceleași rezultate. Dacă cineva vrea să facă ceva, ar trebui să lucreze la izolația tribunei I, să monteze aici scaune noi și copertină, plus cabine închise în partea de sus, iar tribuna a doua ar trebui dărâmată și reconstruită, de ce nu, pe schelet metalic”, e părerea unui arhitect contactat de Liga2.ro.

Reparația costă mai mult decât un stadion nou

Liga2.ro a intrat în posesia raportului de expertiză semnat de ing. Chircă Anton. Raportul propune două variante pentru rezolvarea problemelor de la arena târgovișteană: variantă minimală, aceea de reparații, și varianta maximală, de dărămare a stadionului și ridicare a unuia nou. „Din toate aspectele, recomandarea noastră este varianta maximală, ca singura de luat în calcul”, e concluzia inginerului, scrisă cu roșu, la pagina 32 a raportului de 169 de pagini, în condițiile în care costul propus pentru reparații e 1200-1400 euro fără TVA/mp, iar pentru construcția unui nou stadion de 1200 euro fără TVA/mp.

Chiar și așa, pentru o suprafață de peste 30.000 mp, avansată în documente, costul total al unei arene noi de 10-12.000 de locuri ar fi de peste 40.000.000 euro!

Enorm și imposibil de suportat din bugetul local, din care se propun acum modernizări de maxim 1,6 milioane de euro.

„Nu e o prioritate pentru municipalitate, dar e o propritate pentru microbiști. Nu e sigur că va trece, nu știm de unde ar veni acești bani” – sursă din Consiliul Local Târgoviște

Vezi AICI proiectul de hotărâre.

Vezi AICI expertiza tehnică.

Articol scris de Ionuț MARIN

Ionuț MARIN, Marius ANGHEL 22 Dec. 2018, 14:03 Diverse
Pe aceeași temă