Dan Alexa tremură la gândul că Steaua va avea drept de promovare dacă se schimbă Legea Sportului. ”Chiar nu îmi doresc acest lucru”

Adi MARICA, Marius ANGHEL 17 Apr. 2023, 13:18 Liga 2
Dan Alexa tremură la gândul că Steaua va avea drept de promovare dacă se schimbă Legea Sportului. ”Chiar nu îmi doresc acest lucru”

Steaua ar putea primi drept de promovare în SuperLigă dacă propunerea de modificare a Legii Sportului, cea care interzice cluburilor de drept public să acceadă în prima ligă, va fi adoptată.

Această propunere a stârnit o serie de reacții negative în fotbalul românesc, atât din partea cluburilor din prima ligă, adversarelor Stelei din Liga 2 sau analiștilor TV. Printre cei care susțin modificarea este și CS Dinamo, participantă în play-out-ul Ligii 3, prin președintele ei, Ionuț Popa. Modificarea legii nu se ajută însă numai echipele de fotbal aflate în această situație, ci și pe cele din alte sporturi, iar Vasile Dîncu și Bogdan Constantin Matei, doi dintre cei trei inițiatori, au oferit explicații pentru demersul lor.

Dan Alexa nu vrea schimbarea Legii Sportului, să-i fie mai ușor drumul către prima ligă în sezonul viitor echipei sale

Antrenorul echipei FC Brașov, Dan Alexa, nu vede cu ochi buni această inițiativă legislativă care ar deschide poartă către prima ligă echipelor Steaua, Șelimbăr, Slatina, Dumbrăvița sau Minaur Baia Mare, care au această problemă dintre cluburile din Liga 2, ținând cont că ”Chirurgul” își face planuri pentru promovare în sezonul viitor.

”Normal că nu aș vrea ca Steaua să poată promova în sezonul viitor. Este un adversar redutabil, cu un buget foarte mare. Ei, acum, în acest sezon fără drept de promovare, plătesc salarii foarte mari, ce să mai spun de sezonul viitor, când ar putea avea drept de promovare. Chiar nu îmi doresc acest lucru”, a spus Dan Alexa, el însuși un antrenor al unei echipe care trăiește în mare parte din bani publici, însă care are avantajul de a funcționa pe o asociație privată.

Dan Alexa: ”Pentru mine, Steaua este FCSB și îmi asum acest lucru!”

Antrenorul clubului brașovean consideră că adevărata Steaua este FCSB! Chiar dacă, spune, nu cunoaște exact situația juridică.

”Pentru mine, adevărata Steaua este FCSB. Vreau să fiu bine înțeles, nu cunosc exact situația juridică, dar ce știu e că atunci când jucam eram adversarul echipei patronate de Gigi Becali, iar MM Stoica era acolo. Îmi este greu acum să văd altfel situația. Pentru mine, Steaua este FCSB și îmi asum acest lucru! Este posibil ca în acte CSA să fie Steaua, nu contest acest lucru, Oprița și Ogăraru sunt prietenii mei, doar că eu am jucat contra echipei patronate de Gigi Becali. Nu este normal ca echipe care nu au drept de promovare să joace în play-off, dar, din punct de vedere sportiv, își merită locul, astfel că nu poți să-i scoți din play-off. Este o situație de așa natură încât nu ai voie să promovezi deși și-au câștigat acest drept pe teren. Mă pun și eu în locul federației, ce poți să faci? Să-i scoți din play-off? Nu ai cum!”, spunea Dan Alexa, la finalul anului trecut.

Vasile Dîncu, inițiator al schimbării Legii Sportului: ”Să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic”

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării Naționale, acum senator PSD, a depus o propunere legislativă prin care se solicită modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă posibilitatea juridică de a evolua în SuperLigă.

Dîncu a depus, săptămâna trecută, în Parlamentul României, un proiect de lege prin care solicită modificarea și completarea Legii Sportului 69/2000. Mai precis, proiectul fostului ministru al Apărării Naționale propune ca persoanele juridice de drept public să aibă statut de cluburi sportive profesioniste, la fel ca societățile comerciale sportive sau asociațiile.

Schimbarea legii are șanse mici să fie aprobată în scurt timp, să fie aplicată pentru acest final de sezon, astfel că mai degrabă ar ajuta cluburile aflate în situația Stelei să poată promova abia la finalul campionatului următor. De asta și teama lui Dan Alexa.

”Dacă ne referim la fotbal, dar nu numai aici, să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc. Dacă puținele echipe care au finanțare privată exclusivă vor să îi elimine pe cei finanțați de la bugetele publice este o opțiune, dar nu ar mai avea cu cine să joace pentru că ar dispărea competiția în sine. (…)

Îi înțeleg pe cei care se simt lezați în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înțelege și ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câștiga, dacă ne uităm cu bună credință la acest gest al meu”, a spus Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, unul dintre inițiatorii modificării Legii Sportului.

Mesajul lui Vasile Dîncu i se potrivește perfect în acest moment și lui Dan Alexa, acesta din urmă gândindu-se doar la interesul personal, al lui și al echipei pe care o antrenează.

Steaua, pentru al doilea an în play-off. FC Brașov, pentru a doua oară în play-out

Steaua joacă pentru al doilea an consecutiv de când este în Liga 2 în play-off, iar acum ocupă locul 2, cu posibilitatea de a reveni pe prima poziție, unde a stat în alte 12 runde din acest sezon.

FC Brașov, promovată și ea tot de doi ani în Liga 2, evoluează în play-out și acum este salvată matematic de la retrogradare, după ce în ediția trecută a reușit acest lucru în urma unui baraj cu Poli Timișoara.

Ambele cluburi au parte de finanțare din bani publici, numai să Steaua, fiind un club de drept public, secție de fotbal a clubului deținut de Ministerul Apărării Naționale, nu are drept de promovare, conform Legii Sportului, în timp ce în FC Brașov, club privat, deci cu drept de promovare, se pompează bani de la bugetul Consiliului Local.

Foto: Alex Nicodim / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vasile-dincu-ofera-explicatii-dupa-ce-a-propus-schimbarea-legii-sportului-este-vorba-doar-despre-dreptate-modificarea-nu-se-refera-doar-la-fotbal-sa-nu-fim-ipocriti-un-alt-initia-19266881

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cs-dinamo-sustine-schimbarea-legii-sportului-cea-care-poate-ajuta-steaua-presedintele-clubului-din-stefan-cel-mare-sportul-romanesc-trebuie-sa-se-modernizeze-19266722

https://liga2.prosport.ro/seria-1/adversarele-stelei-din-play-off-reactioneaza-19266662

https://liga2.prosport.ro/seria-1/sperantele-stelei-sa-promoveze-din-acest-sezon-cresc-chiar-inaintea-derby-ului-cu-dinamo-raspunsul-frf-dupa-ce-s-a-propus-schimbarea-legii-sportului-si-reactia-lui-daniel-oprita-19266525

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-mana-de-ajutor-din-partea-lui-vasile-dincu-fostul-ministru-al-apararii-propune-schimbarea-legii-sportului-pentru-ca-trupa-din-ghencea-sa-fie-primiti-in-superliga-foto-cu-proiectul-depus-in-p-19266473

Adi MARICA, Marius ANGHEL 17 Apr. 2023, 13:18 Liga 2
Pe aceeași temă