Consiliul Local Brașov a respins propunerea de preluare a 75 la sută din acțiunile FC Brașov. „Ni s-a întins un măr otrăvit”. Reacția lui Paul Enache

Consiliul Local Brașov a respins propunerea de preluare a 75 la sută din acțiunile FC Brașov.**

UPDATE: La finalul meciului de vineri seară cu UTA Bătrâna Doamnă, câștigat dramativ de „stegari” cu 3-2, managerul lui FC Brașov, Paul Enache, a comentat decizia Consiliului Local, care a respins în ședința de vineri propunerea de preluare a 75 la sută din acțiunile clubului.

„Este o decizie corectă, pentru că sunt datorii foarte mari pe care le are clubul la această oră. Trebuie făcută o analiză să vedem pe ce s-au cheltuit acești bani și cum s-au cheltuit. Avem o echipă de specialiști care va face un audit la club. Aici nu a fost bilanț contabil pe 2015, pe 2016 ! Așa ceva este inadmisibil! Sunt mulți jucători care vin să-și ceară drepturile salariale, dar noi nu găsim documentele contabile. Unde să căutăm aceste documente, prin munți? Până la urmă cred că atât Consiliul Local cât și Consiliul Județean se vor implica, dar și noi trebuie să prezentăm documentele foarte clar. Vom găsi o soluție viabilă. Cum în alte județe s-au găsit soluții pentru ca sportul să fie finanțat fără să aibă probleme cu DNA-ul, așa se vor găsi soluții și la Brașov”, a declarat Paul Enache, citat de Monitorul Expres.


 

Consiliul Local Brașov a respins în ședința de astăzi oferta administratorului judiciar al FC Brașov, Marian Brescan, de preluare gratuită a 75 la sută din acțiunile clubului din Liga 2, aflat în insolvență. Cu excepția unui singur consilier, care s-a abținut, propunerea a fost respinsă în unanimitate, anunță Monitorul Expres. Înainte de votul din plenul Consiliului Local și comisiile de specialitate au dat aviz negativ acestei propuneri.

Viceprimarul Costel Mihai a explicat la ședința CJ că nu este normal ca muncipalitatea să-și asume datoriile clubUlui, iar ceea ce a făcut administratorul judiciar al FC Brașov nu a fost decât „să ne întindă un măr otrăvit”.

„Nu este normal să preluăm un pachet de acțiuni evaluat la aproximativ 13 milioane de lei, asumându-ne, în același timp, datorii de 64 de milioane de lei. Pe de altă parte, dacă vă veți uita la lista societăților înscrise la masa credală, veți vedea că societățile celui care a dorit să ne predea aceste acțiuni, au de recuperat cam 40 de milioane de lei din totalul datoriilor FC Brașov. Înțeleg că, având o cameră de filmat în față, vă faceți probleme că vă iau oamenii din tribună la întrebări. Însă dacă analizați cu adevărat problema veți vedea că, dacă preluăm aceste acțiuni, ne vor lua pe noi la întrebări”, a declarat, citat de Monitorul Expres, viceprimarul Costel Mihai.

Singurul consilieri local care nu a fost de acord cu respingerea acestei propuneri a fost Cristian Macendoschi (FDGR), care și-ar fi dorit „o dezbatere publică a acestui proiect, având în vedere că este de interes public pentru iubitorii de sport”.

Primarul George Scripcaru spune că administratorii clubului nu au discutat cu municipalitatea o variantă de salvare a clubului. „Exista o altă posibilitate ca primăria Brașov să se implice ca parte într-un proiect de susținere a FC Brașov, însă dacă nu i-a interesat, dacă nimeni nu m-a întrebat, ci au preferat să trimită această propunere… eu nu pot să mă bag”, a spus Scripcaru.

Consiliul Local Brașov i s-a propus preluarea a 3.978 de acțiuni ale echipei FC Brașov, deținute în prezent de Alexandru Neculaie, fiul lui Ioan Neculaie. Acestea reprezintă 75,613% din totalul clubului și valorează 13,080 milioane lei, în condițiile în care întreg pachetul a fost estimat la 17,298 milioane lei. Conform bilanțului procedurilor de insolvențã, însușit de judecãtorul sindic, valoarea totală a datoriilor clubului de fotbal se ridică la suma de 64,606 milioane lei. Dacă Municipiul Brașov ar fi fost de acord să preia acțiunile atunci ar fi preluat automat și partea de activ și de pasiv a FC Brașov, adică și datoriile.

Pe aceeași temă