Cine deține ”cheia” finanțării clubului Poli Iași! Retragerea acestuia din AGA ar duce la detensionarea situației din Copou

Autor: Narcis POHOAȚĂ Publicat: 31 May. 2021, 19:13 Liga 2
Cine deține ”cheia” finanțării clubului Poli Iași! Retragerea acestuia din AGA ar duce la detensionarea situației din Copou

Săptămâna aceasta va fi decisivă pentru viitorul Politehnicii Iași. După retragerea proiectului de finanțare a clubului de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local ce a avut loc vineri, subiectul va fi dezbătut din nou în cadrul unei ședințe extraordinare, săptămâna aceasta. Foarte probabil joi sau vineri.

90 la sută Poli Iași va continua în Liga 2, dar pentru ca acest lucru să se întâmple consilierii ar trebui să aprobe proiectul de finanțare. Iar votul este încă incert, în condițiile în care solicitările puse pe tapet de către majoritatea din Consiliul Local al Municipiului Iași nu au fost încă îndeplinite.

Deși vineri și-au prezentat cumva demisiile în alb din Comitetul Director, condiționând retragerea de aprobarea finanțării în CL, Adrian Ambrosie, Leonid Antohi, Ion Apostol și Mircea Ursu ar trebui să se retragă și din Adunarea Generală a Asociaților (AGA) clubului pentru ca finanțarea să fie aprobată.

Iar Adrian Ambrosie (foto, primul din stânga, alături de primarul Mihai Chirica și președintele clubului, Ciprian Paraschiv), fostul președinte al clubului, nu pare dispus să facă acest pas. Cum AGA poate dizolva oricând Comitetul Director, rămânerea lui Ambrosie și a echipei sale la vârf ar face practic inutilă demisia din CD.

Viitorul Politehnicii Iași depinde și de deciziile lui Adrian Ambrosie

Astfel, în cursul acestei săptămâni, primarul Mihai Chirica, membrii Comisiei pentru Tineret și Sport și consilierii locali vor avea noi runde de discuții cu Adrian Ambrosie și cu ceilalți membri ai Consiliului Director al clubului retrogradat în Liga 2, pentru a încerca să-i convingă să plece din structurile de conducere ale grupării din Copou.

În cazul în care cei amintiți mai sus nu vor accepta, se are în vederea mărirea numărului de membri în AGA. Doar că, pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de acceptul aceluiași Adrian Ambrosie.

Prin urmare, fostul președinte al clubului deține ”cheia” deblocării finanțării clubului din Copou. Un pas definitiv în spate ar duce la detensionarea situației și la aprobarea finanțării, orice altă decizie urmând să mențină starea de incertitudine din jurul echipei.

”Împreună cu colegii mei din Comisia de Tineret și Sport, vom încerca să deblocam situația de la echipa de fotbal fanion a Iașiului! Este de datoria noastră să depunem toate eforturile pentru a salva de la desființare Politehnica! Tocmai de aceea, vom avea o discuție în această săptămână cu reprezentanții AGA a Politehnicii Iași și cu forțele politice reprezentate în Consiliul Local pentru a identifica cea mai bună soluție pentru finanțarea echipei! Nu în ultimul rând, suporterii Politehnicii trebuie să știe că ținem cont de solicitările lor și tocmai de aceea am condiționat finanțarea de o reformă din temelii a clubului”, a declarat, pentru Liga2.ro, Florin Briaur, președintele Comisiei de Tineret și Sport din cadrul Consiliului Local Iași.

Condițiile puse de către consilierii care dețin majoritatea în Consiliul Local Iași

Consilierii locali PSD, care alături de cei din USR dețin majoritatea în CL Iași, au anunțat într-un comunicat în ce condiții vor vota proiectul de finanțare.

Iată solicitările acestora:

1. prezentarea de către executivul Primăriei a unei strategii pentru finanțarea cluburilor sportive în vederea revigorării sportului ieșean (sporturi de echipă, sporturi individuale);
2. ca Mihai Chirica să își exercite doar rolul de primar și nu de președinte de club sportiv. Mihai Chirica trebuie să facă un pas în spate și să își asume, alături de partenerii săi politici, eșecul echipei de fotbal. Din cauza managementului deficitar al edilului și celelalte sporturi de echipă din Iași au fost desființate.
3. demisia, în regim de urgență, a Consiliului Director și Adunării Generale (AG) al clubului CSM Politehnica Iași și nominalizarea unor noi reprezentanți pe criterii de meritocrație și experiență în management sportiv, și nu pe obediență și prietenie. Din noua structură ar trebuie să facă parte oameni de sport, reprezentanți ai suporterilor ieșeni, reprezentanți ai mediului academic, oameni de afaceri.
4. renunțarea la remunerarea reprezentanților din viitorul Consiliu Director al clubului;
5. formarea unei echipe care să se axeze pe sportivi din județul Iași. Readucerea spiritului studențesc, tineresc și a mândriei de a fi ieșean la echipa de fotbal;
6. fixarea unui obiectiv clar pentru echipa de fotbal, asumat de noul Consiliu Director: revenirea în primul eșalon fotbalistic în maxim 2 ani;
7. cumpărarea siglei și palmaresului echipei de tradiție care a reprezentat Iașul pe scena fotbalului la nivel național;
8. finanțarea corectă și permanentă a Academiei de fotbal a clubului pentru formarea, promovarea și susținerea a cât mai multor tineri care să devină, în viitor, componenți ai echipei de seniori;
9. prezentarea de rapoarte trimestriale consilierilor locali, de către Consiliul Director sau conducerea executivă a clubului, cu privire la activitatea CSM Politehnica Iași (situații financiare, strategii de management);
10. realizarea cât mai rapidă a unui audit extern la clubul de fotbal care să prezinte situația financiară reală și modul în care au fost cheltuiți banii alocați de municipalitate pe parcursului sezonului competițional precedent.

Autor: Narcis POHOAȚĂ Publicat: 31 May. 2021, 19:13 Liga 2
Tags:
Pe aceeași temă