Cinci din opt cluburi din play-out-ul Ligii 1 s-au opus prelungirii sezonului. FRF decide modul cum se încheie campionatul. Barajul de promovare ar putea avea loc într-o singură manșă

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 30 Jul. 2020, 18:12 Liga 2
Cinci din opt cluburi din play-out-ul Ligii 1 s-au opus prelungirii sezonului. FRF decide modul cum se încheie campionatul. Barajul de promovare ar putea avea loc într-o singură manșă

Cluburile Viitorul, FC Hermannstadt, Sepsi OSK, Poli Iași și Chindia Târgoviște s-au opus în Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal de joi, 30 iulie, propunerii de a prelungi calendarul competițional din play-out-ul Ligii 1 mai departe de 5 august. În aceste condiții, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal va trebui să țină cont de voturile echipelor din play-out privind modalitatea de încheiere a acestei ediții de campionat afectată de pandemia COVID-19.

Play-off-ul Ligii 1 se încheie în scurt timp, la 3 august FRF având termen limită pentru a anunța către UEFA echipele participante din România în cupele europene. Pe lângă cele cinci echipe menționate mai sus, în play-out mai joacă Academica Clinceni, FC Voluntari și Dinamo.

Ciprian Paraschiv: ”Este posibil să ne reîntâlnim din nou pe data de 6 august să stabilim sistemul competițional pentru anul viitor”

Președintele executiv al Politehnicii Iași, Ciprian Paraschiv, a declarat că, în opinia sa, cea mai bună variantă pentru sezonul viitor al Ligii 1 este trecerea la sistemul cu 16 echipe.

”Fiind Adunarea Generală Extraordinară, nu s-au putut lua decizii în afara subiectului de pe ordinea de zi. La propunerea Ligii de a prelungi calendarul competițional pentru play-out, 5 echipe din play-out nu am fost de acord, Iași, Viitorul, Sepsi, Sibiu, Târgoviște. Avem un punct de vedere majoritar al echipelor din play-out de care Comitetul Executiv al FRF va trebui să țină cont. Este posibil ca reprezentanții cluburilor din Liga 1 să ne reîntâlnim din nou pe data de 6 august la sediul LPF, să stabilim sistemul competițional pentru anul viitor. Din punctul meu de vedere, rămân la părerea că de anul viitor sistemul cu 16 echipe realizat de către FRF în parteneriat cu UEFA este cel ideal pentru țara noastră”, a declarat, pentru ProSport, Ciprian Paraschiv.

Chindia și Dinamo sunt pe locuri retrogradabile, Poli Iași este la baraj

În acest moment, ultima în clasamentul play-out-ului Ligii 1 este Chindia Târgoviște, cu 20 de puncte acumulate în 10 meciuri. Dinamo e deasupra, cu 21 de puncte strânse în 7 jocuri, iar pe locul de baraj se află Poli Iași, cu 23 de puncte strânse în 11 jocuri. Cea mai apropiată echipă de aceasta este Sepsi OSK, cu 28 de puncte acumulate în 11 meciuri.

Conform clasamentului actual, Chindia și Dinamo ar retrograda, iar Poli Iași ar merge la barajul pentru promovare. Echipa din Iași a propus în scris federației ca nimeni să nu retrogradeze, iar patru echipe din Liga 2 să promoveze în această vară.

Sunt tot mai multe voci în fotbalul românesc care susțin această trecere la o Liga 1 cu mai multe echipe încă de acum, în special și pentru a o ajuta pe Dinamo să nu retrogradeze. Clubul din ”Ștefan cel Mare” trece prin momente grele, atât din punct de vedere financiar, sportiv, cât și medical, fiindcă are foarte mulți jucători infestați cu noul coronavirus, astfel că ultimele meciuri i-au fost amânate.

Din Liga 2 promovează direct două clasate în play-off, iar a treia joacă baraj de promovare. Din play-off mai e de disputat o etapă, iar UTA, CS Mioveni, Campionii FC Argeș, Turris Oltul Turnu Măgurele și Rapid sunt implicate în lupta pentru promovare.

Barajul de promovare/menținere în Liga 2 se joacă la 21 august?

După această ședință Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a spus cât ar putea fi prelungit play-out-ul Ligii 1 pentru ca Dinamo să îți joace toate meciurile pe teren. Acesta a spus că, în acest scenariu, barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 ar putea avea loc în data de 21 august. Asta înseamnă că barajul nu se mai joacă în dublă manșă, cum era stabilit până acum, ci într-una singură.

”Pentru a putea juca toate meciurile lui Dinamo trebuie să prelungim play-out-ul până la 18 august, iar barajul să se joace la 21 august.

Decizia trebuie aprobată de FRF, în Comitetul Executiv sau un Comitet de Urgență, vom vedea ce decizie vor lua”, a declarat Justin Ştefan.

Startul noului sezon de Liga 1 este prevăzut pentru 22 august, dar ar putea fi amânat cu o săptămână, pentru 29 august. Tot atunci ar trebui să înceapă și Liga 2, însă și acesta ar putea fi amânat.

Barajul de promovare/menținere în Liga 1 e programat în datele de 9 și 12 august, însă va fi din nou reprogramat, după ce mai multe meciuri din play-out-ului Ligii 1 au fost amânate din cauza cazurilor de COVID-19.

O eventuată schimbare a sistemului în Liga 1, ca nimeni să nu retrogradeze în această vară, ar produce modificări și în campionatul Ligii 2, acolo unde în noul sezon ar trebui să ia start 23 de echipe. În cazul în care nimeni nu pică din prima ligă, atunci noul sezon de Liga a 2-a ar începe cu 21 de formații.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/se-discuta-din-ce-in-ce-mai-des-despre-o-liga-1-cu-16-echipe-inca-din-sezonul-viitor-frf-e-de-acord-lpf-si-detinatorul-de-drepturi-tv-vor-discuta-si-ele-liga-a-2-a-ar-avea-mai-putin-cluburi-in-comp-19141526

https://liga2.prosport.ro/seria-1/calcule-toate-variantele-de-rezultate-care-decid-echipele-promovare-in-liga-1-sau-prezenta-la-baraj-uta-cs-mioveni-campionii-fc-arges-turris-oltul-turnu-magurele-si-rapid-sunt-in-lupta-directa-s-19141428

Narcis POHOAȚĂ, Marius ANGHEL 30 Jul. 2020, 18:12 Liga 2
Pe aceeași temă