Ce buget are Steaua în actualul sezon de Liga 2. De câți bani dispune în raport cu principala adversară la locul 4, Concordia Chiajna, și precizările lui Ștefan Bichir în privința dreptului de promovare

Andrei PASCU 26 Apr. 2022, 16:59 Liga 2
Ce buget are Steaua în actualul sezon de Liga 2. De câți bani dispune în raport cu principala adversară la locul 4, Concordia Chiajna, și precizările lui Ștefan Bichir în privința dreptului de promovare

Ce buget are Steaua în acest sezon? Care sunt șansele Stelei să obțină, în cele din urmă, dreptul de promovare în Liga 1? Sunt două dintre cele mai arzătoare întrebări legate de echipa din Ghencea, care au dat naștere părerilor împărțite din partea oamenilor de fotbal, dar și din partea fanilor adversarelor.

Steaua, buget de 1.15 milioane de euro pentru acest sezon

La ambele întrebări a răspuns Ștefan Bichir, comandantul Stelei. În ceea ce privește suma primită de secțiunea de fotbal pentru acest sezon de Liga 2, ”militarii” au primit de la bugetul de stat ceva mai mult de un milion de euro. În comparație cu celelalte secții sportive ale clubului Steaua, în 2021 s-au cheltuit peste 7 milioane de euro.

E mult sau puțin bugetul secției de fotbal pentru acest sezon? Ca o comparație, principala adversară a Stelei pentru locul 4 în play-off-ul Ligii 2, Concordia Chiajna, are un buget ceva mai mic, cu câteva sute de mii de euro, de 800.000 de euro. Datele sunt unele oficiale, pentru clubul ilfovean făcând precizările chiar președintele Cristian Tănase, într-o discuție cu Liga2.ro de la începutul lunii septembrie 2021.

Echipa de fotbal a avut alocat pentru sezonul actual un buget de 5,746 milioane lei (n.r. – circa 1,15 milioane de euro). Celelalte secții sportive, în anul 2021, au cheltuit 36,108 milioane lei (n.r. – circa 7,22 milioane de euro).

Fotbalul este la fel de important ca și celelalte sporturi, dar este clar că se bucură de cea mai mare popularitate în rândul fanilor și de aceea mass-media acordă un interes mai mare echipei noastre de fotbal”, a declarat Ștefan Bichir pentru Fanatik.

Steaua mizează și pe modificarea Legii Sportului, dar lucrurile vor fi rezolvate cel mai devreme peste un an!

Ștefan Bichir a vorbit pe larg despre dreptul Stelei la promovare, iar în urma celor spuse de el putem concluziona că echipa nu va putea obține dreptul de accedere în Liga 1 în acest sezon, foarte probabil. Aspect care, de altfel, se știa încă de la început sezonului.

Lucrurile sunt simple dintr-o anumită perspectivă, făcând legătura între declarația reprezentantului ”militarilor” de acum și afirmația din urmă cu nu foarte multe timp a lui Eduard Novak, ministrul Sportului.

Steaua a făcut toate demersurile pentru a schimba Legea Sportului, pentru ca și echipele aflate în cazul ei să poată promova în Liga 1, să aibă acest drept. Iată ce a spus Ștefan Bichir:

În acest moment totul depinde de cei de la Ministerul Sportului. Noi am făcut toate demersurile pentru modificarea Legii Sportului și sperăm ca în cel mai scurt timp noua lege să intre în vigoare. Referitor la posibilitatea de a merge la TAS, vă spun că nu excludem nicio variantă, însă așteptăm să vedem pe ce poziție vom termina play-off-ul ligii secunde”.

Dacă va miza doar pe modificarea Legii Sportului, Steaua nu va avea nici sezonul următor drept de promovare

În privința Legii Sportului, ea se va modifica, în cel mai bun caz, anul următor. Aceasta e o informație oficială, făcută publică chiar de ministrul Sportului. Astfel, dacă Steaua va aștepta să aibă drept de promovare prin modificarea legii, va căpăta ”privilegiul” abia în sezonul 2023-2024.

Cum am declarat de mai multe ori, noi sprijinim această modificare a Legii Sportului. Trebuie să primeze performanța, nu organizarea unui club sau altceva. Legea actuală a sportului este deja învechită și nu mai corespunde actualelor cereri.

Este un fapt real în care este implicată chiar CSA Steaua. După ce elaborăm strategia, o să o modificăm. Trebuie să fie o lege care, cumva, primează la cerințele europene. Până vom avea o nouă lege a sportului va mai dura, dar noi începem de săptămâna viitoare să scriem la ea, iar anul viitor sperăm să treacă de Parlament”. Sunt cuvintele lui Eduard Novak, într-o intervenție de la începutul acestei luni, aprilie.

Steaua ia în calcul toate variantele, chiar și să meargă la TAS

Dacă lupta pentru modificarea Legii Sportului pare una cu morile de vânt în acest moment, Steaua poate avea succes la TAS sau poate că oamenii din conducere vor încerca alte căi pentru a putea urca în Liga 1 din acest sezon. Sunt luate în calcul toate variantele, lucru recunoscut de Bichir, dar schimbarea situației juridice, atragerea unui investitor privat, pare cea mai la îndemână.

Oricum, pentru această ultimă variantă Steaua trebuie să facă repede demersurile, dacă vrea să aibă dreptul legal de promovare din sezonul care vine.

Mizăm pe orice soluție care să ne conducă la posibilitatea de a avea drept de promovare. Așa cum v-am spus și mai devreme, nu excludem nicio variantă. Facem totul ca Steaua să revină pe prima scenă a fotbalului românesc”, a mai spus Ștefan Bichir.

Eduard Novak, vot favorabil pentru promovarea Stelei din acest sezon

Totul rămâne în ceață la Steaua în ceea ce privește posibilitatea promovării în Liga 1. Un argument care face clubul să spere la o rezolvare favorabilă a situației, puțin probabilă ce-i drept, este legată de faptul că Ministerul Sportului s-a declarat pro posibilității unei modificări a Legii Sportului strict pe problema Stelei, în afara reformei integrale a legii, care, cum spuneam, nu va fi gata mai devreme de anul următor.

Dacă cineva a făcut demersuri ca Steaua să joace în Liga 1, noi vom aproba asta, din punctul de vedere al nostru, al Ministerului Sportului. Cineva trebuie să inițieze o modificare de lege, care trebuie să treacă de mai multe avize, iar noi suntem printre ele. Și domnul Bichir poate să inițieze această acțiune, printr-un amendament, dar trebuie să treacă prin Parlament după. Sunt multe echipe care sunt finanțate de autoritățile statului, cum ar fi Chiajna.

Mi se pare că UEFA nu interzice aceste echipe finanțate de autorități în anumite competiții. Cu siguranță trebuie să avem o lege europeană pe sport și fiecare structură să se îndrepte către acest trend. Noi suntem ultima țară care are această structură cu cluburi care aparțin de stat. CS Dinamo, CSA Steaua aparțin de stat”, mai spunea Novak la începutul lui aprilie.

 

 

 

 

 

 

Andrei PASCU 26 Apr. 2022, 16:59 Liga 2
Pe aceeași temă