Eduard Novak, anunț încurajator pentru Steaua! Ministrul Sportului spune că el ar aproba de acum dreptul de a juca în Liga 1 al echipei din Ghencea, chiar dacă legea ar putea fi schimbată abia la anul: ”Domnul Bichir poate să inițieze această acțiune, printr-un amendament”

Răzvan STÎNGĂ 08 Apr. 2022, 14:04 Liga 2
Eduard Novak, anunț încurajator pentru Steaua! Ministrul Sportului spune că el ar aproba de acum dreptul de a juca în Liga 1 al echipei din Ghencea, chiar dacă legea ar putea fi schimbată abia la anul: ”Domnul Bichir poate să inițieze această acțiune, printr-un amendament”

Discuțiile despre promovarea legală a Stelei în Liga 1 au început să fie din ce în ce mai intense după ce echipa a acces în play-off-ul de Liga 2. Deși legislația în vigoare nu permite clubului din Ghencea să urce în prima divizie, o declarație a ministrului Sportului, Eduard Novak, le dă încredere conducătorilor steliști.

Legea sportului poate fi gata abia anul următor

Legea sportului, una învechită după cum a fost catalogată chiar de Eduard Novak, va fi schimbată. Au început deja demersurile, însă ea va ajunge în Parlament abia în anul următor, iar acolo va fi votată și se va decide dacă noile reglementări vor fi acceptate sau nu.

Steaua ar trebui să mai aștepte dacă e să ne raportăm la o primă declarație a ministrului, ce va fi redată în cele ce urmează, însă a atins și un punct special legat de demersul clubului de a primi acceptul pentru a evolua în Liga 1 încă din acest sezon.

Eduard Novak, anunț încrezător pentru Steaua: ”Dacă cineva a făcut demersuri, noi vom aproba”

Eduard Novak a vorbit în numele Ministerului Sportului și a declarat că acea cerere, legată de dreptul la promovare, propusă de Steaua va fi acceptată. Novak a dat un exemplu simplu, legat de faptul că și alte echipe sunt finanțate din bani publici. E drept că la Steaua e vorba, însă, de anumite nuanțe când vorbim de bani de la stat.

Șeful Ministerului Sportului a făcut o paralelă și cu normele UEFA, care nu precizează că unui club finanțat din bani publici îi este interzis să evolueze într-o anumită competiție, principalul criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească fiind doar cel sportiv.

Cum am declarat de mai multe ori, noi sprijinim această modificare a legii sportului. Trebuie să primeze performanța, nu organizarea unui club sau altceva. Legea actuală a sportului este deja învechită și nu mai corespunde actualelor cereri.

Este un fapt real în care este implicată chiar CSA Steaua. După ce elaborăm strategia, o să o modificăm. Trebuie să fie o lege care, cumva, primează la cerințele europene. Până vom avea o nouă lege a sportului va mai dura, dar noi începem de săptămâna viitoare să scriem la ea, iar anul viitor sperăm să treacă de Parlament.

(N.r. – Strict pe situația Stelei) Dacă cineva a făcut demersuri ca Steaua să joace în Liga 1, noi vom aproba asta, din punctul de vedere al nostru, al Ministerului Sportului. Cineva trebuie să inițieze o modificare de lege, care trebuie să treacă de mai multe avize, iar noi suntem printre ele. Și domnul Bichir poate să inițieze această acțiune, printr-un amendament, dar trebuie să treacă prin Parlament după. Sunt multe echipe care sunt finanțate de autoritățile statului, cum ar fi Chiajna.

Mi se pare că UEFA nu interzice aceste echipe finanțate de autorități în anumite competiții. Cu siguranță trebuie să avem o lege europeană pe sport și fiecare structură să se îndrepte către acest trend. Noi suntem ultima țară care are această structură cu cluburi care aparțin de stat. CS Dinamo, CSA Steaua aparțin de stat”, a declarat Eduard Novak la Digi Sport.

Cât de posibil e acordul dreptului legal al Stelei de a urca în Liga 1?

Acest anunț al lui Eduard Novak nu poate decât să-i încurajeze pe oficialii Stelei să meargă mai departe cu demersurile pentru obținerea dreptului legal de promovare în Liga 1. Încă anterior precizărilor făcute de ministrul Sportului conducătorii formației din Ghencea anunțau răspicat că sunt pregătiți să meargă pe toate căile legale, în cazul în care echipa va termina pe un loc care să îi permită, sportiv, să promoveze.

Chiar și la TAS sunt deciși să meargă steliștii, dacă nu vor primi, așa cum consideră ei, dreptatea pe plan intern. Oricum, anunțul lui Novac e cu două tăișuri. Dacă acțiunile pe care Steaua le va întreprinde în perioada următoare nu vor avea sorți de izbândă, atunci dreptul la promovare ar putea să nu fie ”valabil” nici pentru sezonul următor, din moment ce ministrul a afirmat că abia la anul noua lege a sportului poate fi gata.

Sunt iluzii pentru fanii Stelei, care vor cu îndârjire promovarea, pentru că regulamentul e, teoretic, imposibil de schimbat în plin sezon.

”Eu cred că legea aceasta este discutabilă și nu este foarte clară, și atunci trebuie clarificată, dar, în primul rând, trebuie ca echipa să câștige acest drept pe teren”, spunea George Ogăraru zilele trecute despre problemele Stelei de la nivel administrativ, care par mai presus decât partea sportivă în acest moment.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-un-suporter-al-stelei-facut-ko-cu-un-pumn-de-un-jandarm-in-centrul-clujului-incidente-intre-ultrasi-si-jandarmerie-au-avut-loc-si-la-pauza-meciului-u-cluj-steaua-19226449

https://liga2.prosport.ro/seria-1/adi-popa-dupa-ce-steaua-a-pierdut-din-nou-cu-u-cluj-trebuie-sa-jucam-din-primul-minut-nu-din-45-sau-20-35-mijlocasul-considera-ca-echipa-sa-a-fost-mult-superio-19226415

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-ferm-dupa-esecul-stelei-cu-u-cluj-mai-bine-pierd-un-meci-cum-l-am-pierdut-noi-decat-sa-castig-cum-au-facut-o-ei-a-avut-un-dialog-cu-arbitrul-care-19226402

https://liga2.prosport.ro/seria-1/u-cluj-steaua-se-joaca-de-la-ora-1930-in-incheierea-etapei-a-3-a-a-play-off-ului-ligii-2-pe-cluj-arena-e-asteptata-o-asistenta-record-in-acest-sezon-la-meciurile-ardelenilor-19226338

 

 

 

Răzvan STÎNGĂ 08 Apr. 2022, 14:04 Liga 2
Pe aceeași temă