Viorel Tănase a debutat cu un egal pe banca Energeticianului. Cine l-a convins să preia echipa și obiectivul impus: „Îmi asum acest risc. Vreau să fiu în sistem tot timpul”

Marius ANGHEL 21 Apr. 2019, 08:50 Campionat
  • Energeticianul a terminat la egalitate, scor 1-1, meciul din deplasare cu ACS Poli, primul joc cu noul antrenor, Viorel Tănase, pe banca tehnică.
  • Tehnicianul care ultima dată a fost, în acte, principal la FCSB, însă în practică îi era secund lui Nicolae Dică, a precizat că e destul de mulțumit de ce a găsit în Valea Jiului și a motivat alegerea sa prin faptul că și-a dorit să aibă continuitate în sistem.
  • Tănase spune că e de lucru la moralul tinerilor din lot și are încredere că echipa se va salva de la retrogradare.

 

Viorel Tănase spune că obiectivul clar a fost victoria cu ACS Poli și nu a cerut echipei să se retragă. „Am venit cu alt obiectiv, acela de a lua trei puncte. Am crezut foarte tare în acest obiectiv. Am început foarte bine prima repriză, am dominat, am avut posesia și, la singura greșeală, Timișoara a avut un penalty. După care, am mai avut câteva situații de contraatac, dar nu le-am fructificat. În a doua repriză ne-am retras, inexplicabil. Am cedat mijlocul terenului. Nu am cerut asta la pauză, ci dimpotrivă, să punem presiune pe purtătorul de balon. Am avut și șansă, dar au avut și ei șansă pe final, la două contraatacuri tăioase ale noastre, create de Tudorache. Păcat că nu a fost mai inspirat la ultimul pas. Păcat că s-a terminat cu acest scor, pentru că, din păcate, nu ajută pe nimeni. Dar, pentru mine și echipa mea, este un plus, este un punct câștigat în deplasare și țin să-i felicit pe băieți pentru atitudine și pentru caracterul de care au dat dovadă până la final. Niciodată nu voi cere echipeie mele să se retragă sau să tragă de timp. În echipă avem 14 jucători sub 21. E o echipă foarte tânără, cu o medie de vârstă de 22 de ani. Eu am venit aici să-i fac mai buni, să-i învăț fotbal, nu să tragă de timp! Normal, în timpul jocului apar situații în care jucătorul ia decizia, din instinct, să se retragă. Tot timpul le-am spus să atace, să pună presiune pe adversar”, a precizat Tănase despre joc.

Noul antrenor al Energeticianului a lăudat și munca omologului Vivi Răchită. „A fost acel penalty și atunci au prins o teamă echipa și s-a retras. A fost bară tot după o greșeală a noastră, pentru că le-am dat mingea din zonă centrală, fără adversitate. A și sărit și au dat pasă direct la adversar. Până atunci nu au avut nicio ocazie și, dacă nu mă înșel, era minutul 20. Eu, oricum, vreau să-i felicit pe Timișoara. Știu ce a făcut aici Vivi, cum a luat această echipă. A făcut în acest retur 13 puncte cu acesta. Stau destul de bine privind organizarea de joc. Echipa a crescut. O văzusem în tur, dar acum mi se pare crescut”, a mai spus Tănase despre meci.

Convins de Perjă și Emil Dică să vină la Energeticianul

Antrenorul echipei ce joacă la Petroșani a explicat de ce a acceptat oferta Energeticianului. „Încă nu am discutat. Am semnat un contract până la finalul returului. Știți foarte bine că eu am colaborat cu Nicolae Dică. Dar asta nu mă împiedică să iau hotărâri în privința carierei mele. În funcție de ceea ce se va întâmpla, voi lua o decizie. Eu cred cu tărie că ne vom salva. În primul rând, sunt antrenor profesionist și vreau să fiu în sistem tot timpul. În al doilea rând, au contribuit la venirea mea la Energeticianul Perjă, care îmi este și cumătru, și Emil Dică. Au avut nevoie expresă și atunci am venit. Dar lăsăm rudenia de o parte și punem în față profesionalismul. Aveau foarte mare nevoie de antrenor și atunci am venit. Îmi asum acest risc, dar sper ca la final să ne bucurăm cu toții”, a mărturisit fostul jucător al Oțelului.

Tănase e mulțumit de condițiile de pregătire ale echipei. „Am găsit o echipă apăsată din punct de vedere psihic, care nu-și găsea identitatea și am găsit o infrastructură excelentă, o bază bună, cu două terenuri de antrenament, teren de joc bun, refacere, tot ceea ce însemană organizarea unei echipe de fotbal. Numai că trebuie să fim realiști, avem foarte mulți jucători tineri, pe care îi vom creștem, dar trebuie să avem răbdare, pentru că jucătorii tineri au fluctuații. Am lucrat foarte mult la moral. Am avut discuții individuale, pe grupuri și colective. Eu sper că au înțeles ceva. Au intrat cu atitudine bună și asta mă bucură”, a explicat antrenorul care în cariera sa a mai fost la echipele Oțelul II, Dunărea Galați, Farul Constanța, Oțelul, SC Bacău și CNS Cetate Deva.

Tănase a lămurit și de ce nu a făcut schimbări în formula de start. „Am avut o săptămână la dispoziție și am disuctat cu ei să-mi demonstreze în această săptămână. După cum se antrenează, aceia vor juca. Dacă îi văd la antrenament și în jocul de la finalul antrenamentului cu o atitudine bună și dacă au respectat ce am pregătit din punct de vedere tactic. Atunci am luat hotărârea de a începe cu această echipă”, a mai precizat Tănase, care îl are în stafful tehnic ca antrenor cu portarii pe Emil Szolomajer, fostul antrenor principal.

După 31 de etape, Energeticianul are 34 de puncte și se află pe poziția a 15-a, ultima care asigură menținerea în Liga 2. Ultima echipă care ar pica în Liga 3, Daco-Getica, are un singur punct mai puțin. În etapa următoare, trupa lui Viorel Tănase joacă pe teren propriu, vineri, de la ora 11:00, cu UTA Arad.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI și Sebastian TĂ‚TARU / Mediafax foto

Marius ANGHEL 21 Apr. 2019, 08:50 Campionat
Pe aceeași temă