VIDEO | Protest la Constanța! Fotbaliștii Farului au refuzat să joace după fluierul de start al arbitrului. Motivul pentru care au recurs la acest gest

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 31 May. 2019, 11:59 Actualizat: 31 May. 2019, 12:33 Campionat

Situația foarte delicată din punct de vedere financiar pe care o traversează clubului SSC Farul în acest final de sezon, dezvăluită ieri, în ProSport, de finanțatorul Ciprian Marica, i-a făcut pe jucătorii echipei să își expună, la rândul lor, nemulțumirile. Astfel, elevii lui Petre Grigoraș au întârziat startul meciului de astăzi cu Ripensia, care trebuia să înceapă la ora 11:00, în cadrul ultimei etape a sezonului Ligii 2, ediția 2018-2019.

Raul Avram și compania au rămas nemișcați în propria jumătate după ce arbitrul a fluierat startul partidei care se desfășoară la Constanța, pe stadionul Farul, în cadrul etapei a 38-a a Ligii 2, ultima a sezonului. Adversarii au înțeles gestul și le-au fost alături, refuzând să atace poarta. Ripensiștii au pasat între ei circa trei minute, până când fariștii au decis să întrerupă protestul.

A fost forma de protest a jucătorilor Farului față de situația în care a ajuns clubul, în pragul falimentului, și la lipsa de interes a autorităților locale.

DESFĂ‚ȘURAREA meciului poate fi urmărită AICI


Brăila a făcut același gest de două ori în ultimul an


Gestul la care au recurs jucătorii Farului a mai fost practicat în trecut în Liga 2, chiar de două ori, de Dacia Unirea Brăila. Sezonul trecut, jucătorii Brăilei au rămas nemișcați în propria jumătate la meciul din deplasare cu FC Hermannstadt, iar în această ediție au făcut-o în meciul tur cu Petrolul, chiar în fața propriilor suporteri. Gestul lor a fost unul tot de disperare, să atragă atenția asupra problemelor financiare ale echipei, cât și a restanțelor față de ei.

Ciprian Marica: „Decizia domnului primar înseamnă închiderea clubului”


Farul Constanța se îndreaptă cu viteză către incredibila situație de a da faliment pentru a doua oară în ultimii patru ani. Echipa din Liga 2, numită acum SSC Farul, dar care în această vară ar fi devenit FC Farul, are datorii mari, Fiscul a blocat conturile, patronul Ciprian Marica a ajuns la capătul resurselor, iar primarul Decebal Făgădău, care în ultimul an nu a alocat niciun ban clubului, spune că nu-l poate finanța decât din sezonul viitor.

Problema este că, potrivit legii, autoritățile publice nu pot aloca bani pentru proiecte unor entități private decât dacă acestea au fișa fiscală curată – adică nu au datorii la stat. În acest moment, Farul are datorii de aproximativ 300-350.000 de euro către Fisc și către furnizori.

Ciprian Marica, fostul internațional care a cumpărat brandul în vara trecută și a susținut activitatea în sezonul competițional pe cale să se încheie, a solicitat permanent sprijin de la autoritățile locale, dar în zadar.

Decebal Făgădău promitea anul trecut, într-un interviu acordat ProSport, că va ajuta Farul dacă Marica vine cu un proiect în baza căruia să se poată aloca o sumă, exact cum se întâmplă și la numeroase alte formații din țară.

Surse ale ProSport spun însă că proiectul trimis de Marica a fost pierdut de funcționarii Primăriei!

Sunt datorii mari. Voi încerca să caut sprijin la companii, la oamenii de afaceri. Dacă nu reușesc să găsesc urgent finanțare, atunci nu ne rămâne decât să ne desființăm. Nu mai pot aștepta până în toamnă. Cea mai mare problemă o avem cu Fiscul care ne-a pus poprire pe conturi. Avem 17 fotbaliști care termină contractele. Le-am spus să-și caute echipe, am fost sincer cu ei. Nu îi pot amăgi, să le spun că se rezolvă, pentru că, în acest moment, decizia domnului primar înseamnă închiderea clubului. I-am spus acest lucru, a spus Ciprian Marica.

Marica a dezvăluit că, atunci când a preluat echipa promovată în Liga 2, a făcut-o doar după ce a primit asigurările ferme ale primarului Făgădău că va fi sprijinit: „Când am venit aici, acum un an, am venit pentru că am avut o discuție cu primarul Constanței, care mi-a spus că va susține echipa. Altfel nu veneam și se desființa de atunci. Pe scurt, suporterii au înființat-o din dragoste și au dus-o până în Liga 2, iar eu am salvat-o. Dar acum nu se mai poate.

Joi, primarul Decebal Făgădău a organizat o conferință de presă și a explicat, timp de aproximativ 10 minute, de ce nu poate finanța și Farul. Edilul a refuzat să furnizeze vreo cifră concretă, dar ProSport are documente care atestă că, în intervalul 1 ianuarie 2018 – 30 aprilie 2019, Primăria Constanța a alocat pentru diverse proiecte sportive suma de 28,6 milioane de lei. Cei mai mulți din acești bani au ajuns la echipa de handbal Dobrogea. La Farul, în schimb, de fiecare dată au apărut probleme de ordin birocratic.

Dacă pentru a finanța fotbalul s-a lovit de tot felul de probleme birocratice, în schimb primarul Decebal Făgădău a acordat către alte proiecte „de sport”, în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 aprilie 2019, suma de 28.593.594,59 lei (circa 6.000.000 de euro). Principalul beneficiar al acestor alocări de fonduri a fost echipa Asociația Handbal Club Dobrogea Sud Constanța.

Din cei 28.593.594,59 lei,
– 20.908.594,59 lei au fost alocați de Primărie în 2018,
iar
– 7.685.000 de lei au fost alocați în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2019.
Așa cum am menționat mai sus, pentru echipa Farul Constanța (Liga 2) s-au alocat 0 (zero) lei.

Articol scris de Marius ANGHEL și Matei UDREA
Foto: fb FC Farul Constanța

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 31 May. 2019, 11:59 Actualizat: 31 May. 2019, 12:33 Campionat
Pe aceeași temă