Valeriu Răchită „și-a făcut harakiri” la conferința de după înfrângerea lui ACS Poli cu Academica Clinceni: „Îmi cer scuze față de brandul Poli. Suntem niște neprofesioniști”

Marius ANGHEL 17 Mar. 2019, 09:12 Campionat

Valeriu Răchită și-a pus cenușă în cap după ce ACS Poli a pierdut cu 1-3, pe teren propriu, sâmbătă, cu Academica Clinceni. Deși au marcat în repriza secundă, foștii alb-violeți, acum „rosso-neri” după culoarea echipamentului pe care îl îmbracă în 2019, nu au jucat mai nimic în a doua parte a jocului, cu toate că antrenorul a făcut două schimbări la pauză. Cu retrogradarea care începe să se întrezărească tot mai clar, Răchită a luat și asupra sa o parte a vinei pentru ultimul loc ocupat de echipă după 25 de etape.

Răchită nu accepta ca ACS Poli Timișoara să piardă cu comunele ilfovene. „Îmi cer scuze față de brandul Poli, de suporteri, de conducere. Pentru că avem toate condițiile pentru a juca fotbal și, din păcate, noi ne batem joc de acest sport. Pentru asta trebuie să ne fie rușine, să lăsăm capul jos și nu mai avem niciun fel de pretenții. Suntem niște neprofesioniști, ca să spun așa. Începând cu mine și terminând cu ultimul jucător care a intrat astăzi pe teren. Ne-a dominat o echipă cum este Clinceni. Care orice am spune, nu este un brand în fotbalul românesc. Care joacă fotbal cu jucători cărora le place fotbalul. Noi avem jucători cu pretenții, sunt primii la cerut. Din păcate, oferă foarte puțin. Sunt așa de supărat că Brăila a câștigat și suntem din nou lanterna roșie”, a precizat antrenorul care ultima dată a fost pe banca unei echipe comunale ilfovene, Sportul Snagov.

Echipă „înoată” în repriza secundă. Răchită vorbește de teste fizice și alimentație

În repriza secundă, inclusiv spectatorii veniți pe Electrica, maxim 100 la număr, remarcau că fotbaliștii lui Poli nu prea mai puteau „sta în ghete”. Într-adevăr, unii dintre cei transferați au venit târziu după cantonament. Răchită nu consideră că acest lucru e cauza.

„Din punct de vedere fizic am făcut niște teste când am venit. Sidorenco este jucător de echipă națională, e profesionist. Dacă trebuia să-l pregătesc pe Sidorenco înainte să ajungă la noi, mi se pare un lucru incredibil. Rogoveanu vine de la Chindia Târgoviște. Ceilalți sunt jucători care au jucat, nu care au stat. Antrenamentele sunt normale într-un ciclu săptămânal. Poate și odihna lor, alimentația în timpul săptămânii nu este cea corectă. Mănâncă aici doar o masă, iar ceilalți care sunt din oraș, mănâncă acasă”, a precizat antrenorul-manager.

Răchită spune că nici titularii, nici rezervele nu au jucat mai nimic. „Repriza a doua am încercat să fim mult mai ofensivi, pentru că era deja scorul în defavoarea noastră. Din ce am auzit, am început de la 0-1 dintr-un gol din ofsaid. Numai nouă ni se poate întâmpla. Dar jocul nu scuză o greșeală de arbitraj. Am introdus tot ce am avut din punct de vedere ofensiv de pe bancă și jucătorii care au intrat nu s-au ridicat la nivelul cerințelor. De fapt, nici cei care au fost în primii 11. Speranța moare ultima. Din nefericire, matematica ne contrazice. Dar atâta timp cât mai avem speranțe încercăm să câștigăm cât mai multe puncte”, a explicat, supărat, antrenorul echipei timișorene ajunsă pe ultimul loc în Liga 2.

Analiza tactică lungă, deloc reflectată în teren

Înainte de joc, Răchită spune că a făcut o analiză detaliată, dar, probabil, jucătorii au luat ca reper egalul dintre Clinceni și Ripensia. „Aseară am făcut 45 de minute de vizionare și de înțelegere a ceea ce joacă Clinceniul. Știam de loviturile libere ale lui Barbu, știam de înălțimea lui Răuță, știam cum joacă în spatele liniilor. Știam că Mihalcea joacă cu piciorul stâng. Din păcate, eu le pot da anumite informații jucătorilor. Dacă ei nu le transpun în practică, e tot greșeala mea. Probabil că jucătorii mei au văzut meciul Academica cu Ripensia. Dar am spus că este un meci pe care cei din Clinceni l-au jucat mai slab. Nu asta e valoarea lor. Îi cunosc bine. Și se puteau schimba mult mai bine. Din păcate, au făcut-o”, a mai spus Răchită.

Mutarea Snagovului la Timișoara, o glumă?

Întrebat cine și-ar dori să promoveze, echipe precum Snagov sau Clinceni sau, dimpotrivă, echipe precum „U” Cluj, Petrolul sau Chindia, Răchită „ține” cu cele de tradiție. „Echipele de tradiție, dacă mă întrebați pe mine. Dacă ne uităm în clasament, clasamentul spune altceva”, a spus prahoveanul.

Întrebat de varianta cu un Snagov promovat în Liga 1 și apoi mutat în Banat, răspunsul lui Răchită despre fosta sa echipă a fost că ar fi o glumă perspectiva mutării.

Cu doar 14 puncte acumulate după 25 de etape, ACS Poli Timișoara a revenit pe ultimul loc în Liga 2. Prima echipă aflată deasupra locurilor retrogradabile e la 13 puncte distanță și aceea este ASU Politehnica Timișoara. Duminica viitoare, de la ora 13:00, ACS Poli joacă la Ghermănești, cu Sportul Snagov.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI / Mediafax Foto

Marius ANGHEL 17 Mar. 2019, 09:12 Campionat
Pe aceeași temă