Trei puncte de aur din derby-ul Vestului pentru UTA! Arădenii câștigă lejer pe „Dan Păltinișanu”, în fața a 10 mii de timișoreni poliști, și cred în continuare la promovare

Marius ANGHEL 21 May. 2017, 21:05 Campionat
Trei puncte de aur din derby-ul Vestului pentru UTA!** Arădenii câștigă lejer pe

ASU Poli a obținut în turul campionatului un punct pe terenul marii rivale UTA, chiar dacă diferența dintre cele două echipe în acel moment era un extrem de mare. Timișorenii s-au luptat precum gladiatorii în noroiul de pe Motorul și au reușită un rezultat neașteptat în fața arădenilor. Cel puțin la fel își doresc și acum, în meciul retur, unul în care parcă diferența de valoare dintre cele două loturi s-a mai echilibrat, însă tot utiștii pornesc ca favoriți și au nevoie disperată de victorie pentru a se menține pe locul 2 promovabil direct.

După victoria de ieri a covăsnenilor de la Sepsi la Suceava, 4-2 cu Foresta, aceștia au trecut peste UTA în clasament, iar echipa arădeană a căzut pe locul 3, cel ce asigură prezența la barajul pentru promovare. E o poziție pe care utiștii nu și-o mai doresc, fiindcă au experiența anului trecut, atunci când n-au avut nicio șansă în fața unei echipe de primă ligă. De asta, în ultimele etape rămase din acest sezon au doar varianta victoriei, inclusiv în derby-ul cu ASU Poli. În plus, nu mai stau doar la mâna lor, ci au și nevoie de un pas greșit al echipei din Sfântu Gheorghe.

De partea cealaltă, Politehnica e lipsită de grija retrogradării și va încerca să încurce din nou UTA, așa cum a făcut-o și în tur. Timișorenii nu își doresc ca marea rivală din Arad să promoveze și vor face tot ce le stă în putință pentru a-i încurca să își realizeze obiectivul.

Meciul dintre ASU Poli și UTA Bătrâna Doamnă se va desfășura pe stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara, cu începe de la ora 19:00, și va bate recordul de spectatori prezenți la un meci din Liga 2. Peste 10.000 de suporteri sunt așteptați în tribune pentru a urmări derby-ul Vestului.

Brîndescu: „Vor fi două jocuri, unul pe teren și celălalt în tribună”

Antrenorul Politehnicii, Sorin Brîndescu, e convins că jucătorii săi vor face un nou meci bun cu UTA. „Duminică vor fi două jocuri, unul pe teren și celălalt în tribună. Amândouă ne dorim să se desfășoare în spiritul fair-play-ului și al corectidudinii, și bineînțeles, al sportivități și cei mai buni să câștige pe teren. Ne dorim ca printr-o victorie dă deblocăm puțin atmosfera din jurul fotbalului, să arătăm că se poate și altceva, să reclădim spiritul respectului și să facem ca oamenii să își dorească din nou să vină la stadion, sperăm în număr cât mai mare, și să își îndrepte din nou fața spre acest fenomen. Ne dorim să fie spectacol în tribune, dar să nu se ajungă la incidente. Sperăm să ducem presiunea pe umerii lor, ei să își dorească foarte mult să câștige și noi să îi învingem. Aceste meciuri sunt frumoase, ne dorim să jucăm și anul viitor cu ei”, a declarat antrenorul Sorin Brîndescu la conferința de presă.

Roșu: „Încă din prima zi de antrenor la UTA mi s-a vorbit despre acest derby”

Fiindcă a avut și experiența derby-ului din tur, Roșu susține că e la curent cu tot ceea ce înseamnă meciul de duminică seara pentru susținătorii combatantelor și cele două orașe despărțite de doar 50 de kilometri. „Încă din prima zi de antrenor la UTA mi s-a vorbit despre acest derby. Am fost pus la curent cu rivalitatea dintre cluburi, mi s-a transmis mereu cât e de important pentru toți suporterii noștri și de aceea la ei ne vom gândi în primul rând când vom intra pe teren duminică seara. Pe de altă parte, după victoria importantă de la Clinceni, știm că avem mare nevoie în continuare de puncte, pentru a ne păstra poziția a doua din clasament. Fiindcă are un meci în minus, Sepsi păstrează șanse mari de promovare directă, dar noi suntem datori să luăm fiecare meci în parte și să-l jucăm la victorie. La fel cum am făcut și cu celelalte”, a spus tehnicianul „Bătrânei Doamne”.

Fostul internațional a vorbit și despre ASU Poli, mai precis motivația acestuia pentru acest derby. „Chiar dacă sunt salvați, sunt sigur că adversarii vor face tot posibilul să ne pună probleme. Vor lupta și ei pentru a-și face suporterii fericiți. Au destui fotbaliști tineri, care vor juca cu ambiție. Au demonstrat-o deja în tur, în acea mocirlă de pe >, când s-au dăruit total, ca și noi, de altfel. Să spunem, totuși, că noi, față de ei, avem acum avantajul de a putea fi însoțiți de un număr mare de suporteri, ce ne va fi alături și ne va încuraja”, a adăugat antrenorul „roș-albilor”.

Blănaru: „Dacă îi vom învinge duminică, ne vor ține mulți ani minte”

Cel mai prolific atacant al timișorenilor în acest sezon, cu 15 goluri, Ștefan Blănaru, e convins că ASU Poli poate obține un nou rezultat bun în fața rivaleri arădene. „Eu, personal, aștept cu mare interes acest meci și sperăm să ieșim învingători din acest duel. Primul meu derby a fost cel de la Arad, în care am pierdut din punctul meu de vedere două puncte, și sper să ne revanșăm pentru meciul din tur. Cred că vor fi peste 10.000 de poliști în tribune, sper să vină cât mai muți suporteri și din partea UTA-ei și să fie un meci frumos”, a declarat Blănaru. Vârful spune că utiștii trebuie să-și facă griji. „Presiunea va fi mai mare pe UTA, pentru că doar o victorie îi poate ține în lupta pentru promovare. Dar la fel de bine știm că și noi ne dorim foarte mult să câștigăm acest meci și să demonstrăm că suntem cei mai buni din Vest. Eu prefer să nu marchez duminică, dar echipa să câștige. Ne dorim foarte mult această victorie, pentru că rivalitatea e una foarte mare, iar dacă îi vom învinge duminică, ne vor ține mulți ani minte, pentru că le limităm accesul spre Liga 1, a mai spus Blănaru.

Gligor: „Pentru Poli e un simplu meci al orgoliilor, în timp ce pentru noi e mai mult decât atât”

De partea cealaltă, căpitanul UTA-ei, Alin Gligor, și-a revenit după accidentare și va fi pentru a șasea oară pe teren într-un derby al Vestului, având până acum un palmares pozitiv: două succese (1-0 la Arad, gol Laso, 1-0 la Timișoara, gol Galanis) și trei remize (0-0 și 1-1 la Arad, gol Andor și 1-1 la Timișoara, gol C. Miron). „Procentajul e bun, zic eu, doar că de această dată nu avem deloc varianta remizei. Pentru Poli e un simplu meci al orgoliilor, în timp ce pentru noi e mai mult decât atât. Presiunea mare e pe noi, dar când nu e presiune la UTA? Știm cu toții pentru ce club jucăm, suntem 100 la sută conștienți de importanța meciului, mergem la victorie la Timișoara. Pe de altă parte, fiind un derby, știm că că rezultatele sunt imprevizibile. De aceea, trebuie să fim concentrați și conectați 90 de minute, plus prelungirile”, a spus experimentatul fundaș.

1-1 în tur, în mocirla de pe Motorul

În meciul tur, Ștefan Blănaru deschidea scorul în minutul 70 în derby-ul dintre UTA și ASU Poli, desfășurat pe stadionul Motorul din Arad, iar echipa lui Laurențiu Roșu abia obținea un punct în fața rivalei prin golul lui Cristian Andor din minutul 88. Între timp, Andor și-a reziliat de curând contractul cu UTA, fiindcă era nemulțumit că nu joacă mai mult. În schimb, Blănaru trece în acest moment printr-o perioadă bună și are cinci goluri înscrise în ultimele cinci jocuri.

Partida ce se va desfășura pe stadionul Dan Păltinișanu” din Timișoara, de la ora 19:00, va fi arbitrată de centralul Marcel Bîrsan (București) și tușierii Alexandru Vodă (Alba Iulia) și Mihai Marius Marica (Bistrița). Arbitru de rezervă este Sergiu Popa (Aiud), iar observatori au fost delegați Zoltan Tamaș (Odorheiu Secuiesc) și Cristian Petropulos (Alba Iulia).

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în ETAPA A 35-A

CLASAMENTUL LIGII 2

COMENTARIUL LIVE:

â–ºASU Poli: Gakos – Motreanu, Bilia (cpt.), Telescu, Taub – Nicolescu (Ad. Ungureanu 54) – Teuț (Sorescu 46′), Birău, Măd. Stancu, Ghinescu (Bădăuță 75′) – Șt. Blănaru
Rezerve neutilizate: Gârlea – Cr. Gălan, Vucea, Țugui
Antrenor: Sorin Brîndescu
Eliminat: Carol Taub 90+5′ (cumul de cartonașe galbene)

â–ºUTA BD: Bg. Miron – Adili, Al. Manea, Gligor (cpt.)(Vîlceanu 61′), Burlă – Strătilă, M. Chindriș, Jorza (I. Tănase 65′), D. Muntean – Curtuiuș (Piccioni 71′), Ad. Petre
Rezerve neutilizate: Al. Barna – Copaci, Stahl, Polgar
Antrenor: Laurențiu Roșu

â–ºMin 90+6  Final de partidă. UTA se impune la Timișoara, pe stadionul „Dan Păltinișanu”, în fața a aproximativ 10.000 de suporteri, cu 3-0 în derby-ul Vestului cu ASU Politehnica. Victorie lejeră pentru arădeni, care revin pe locul 2, cu un punct peste Sepsi, însă covăsnenii au un meci mai puțin jucat și sunt favoriți la poziția a doua promovabilă direct. Mai sunt de disputat doar 3 etape.

â–ºMin 90+5  Mingea trimisă la bătaie în flancul drept al atacatului utist, Taub și Stărtilă se țin reciproc, se întors să alerge după minge, iar plistul îl lovește cu cotul în față pe utist, care se trântește la pâmânt. Carol Taub vede al doilea galben și este eliminat

â–ºMin 90+4 Bădăuță și fentează adversarul la marginea careului, își pune mingea pe dreptul și trimite plasat, dar Miron reține fără probleme pe centru

â–ºMin 90+2 0-3 Vîlceanu pătrunde în careu pe stânga, avansează până în careul mic, scapă de adversar și pasează în centru. Petre situlează că se duce către minge și o lasă pentru Gianmarco Piccioni, care vine din spate și trmite cu latul pe centrul porții, înscriind și ridicând scorul la proporții de neprezentare

â–ºMin 90 Meciul e prelungit cu cinci minute

â–ºMin 90 Sorescu trage din afara careului, dar pe lângă poartă

â–ºMin 90 Adrian Petre scapă singur cu Gakos, însă e oprit din alergare pentru offside

â–ºMin 88 Se execută două cornere consecutiv de pe partea stângă, la al doilea Cătălin Bădăuță preia la 14 metri central și își fentează cei doi adversari care s-au năpustit asupra sa, Burlă îi dă peste picior și atacantul cade. Arbitrul consideră că a simulat și îi dă galben

â–ºMin 86 Galeria utistă a prins și ea fumigene roșii, cântă și le adresează injurii timișorenilor

â–ºMin 87 Bădăuță pătrunde în careu pe stânga și este deposedat in extremis, din spate, de Manea

â–ºMin 86 Bădăuță trage din afara careului, însă pe lângă poartă

â–ºMin 86 Adrian Petre scapă singur în flancul dreapt, pătrunde în careu și așteaptă urcarea lui Piccioni, însă trimite prin spatele acestuia și timișorenii resping

â–ºMin 84 Blănaru e surprins în offside după o centrare din dreapta

â–ºMin 82 Bădăuță trage pe jos din colțul stânga al careului, Miron plonjează, dar lasă mingea să treacă pe lângă poartă, la prima bară

â–ºMin 80 Tănase șutează din alergare, cu stângul, de la 30 de metri, mingea se ducea lângă bara din stânga lui Gakos, însă portarul a plonjat bine și a respins în lateral

â–ºMin 79 Lovitura liberă executat de Sorescu e respins în corner, iar lovitura de colț este bătută la prima bară, acolo de unde Birău reia cu capul, dar slab, iar Miron reține

â–ºMin 77 Dumitru Muntean ridică piciorul prea mult în stânga careului și îl faultează pe Deian Sorescu, iar utistul ia galben

â–ºMin 76 Adrian Petre prinde un șut bun, tare, din afara careului, însă pe centrul porții, iar Gakos reține fără probleme

â–ºMin 76 Galeria Politehnicii aprinde multe fumigene violete. Suporterii nu se mai văd de fumul dens

â–ºMin 75   Timișorenii forțează atacul în ultimul sfert de oră cu o ultimă schimbare. Iese mijlocaul Răzvan Ghinescu și intră atacantul Cătălin Bădăuță

â–ºMin 71 Iese Marius Curtuiuș prin spatele porții poliste, acuză și el o accidentare și intră Gianmarco Piccioni

â–ºMin 70 Curtuiuș acuză o accidentare la piciorul drept, Bilia îl ajută, dar atacantul strânge din dinți

â–ºMin 70 Centrare din dreapta în fața careului mic, acolo unde Curtuiuș câștigă duelul aerian, dar reia cu capul peste poartă, din doar 7 metri, apoi cade prost pe piciorul drept

â–ºMin 69 Vîlceanu recuperează o minge și poate scăpa pe contraatac, dar e ținut din spate de Radu Motreanu, care ia galben

â–ºMin 68   Marius Curtuiuș ia și el gaklben după ce îl faultează de la spate pe Ungureanu

â–ºMin 67 Sorescu bate un corner de pe stânga, însă Petre respinge de la colțul scurt

â–ºMin 65 Amir Jorza nu mai intră pe teren și șchioapătă, astfel că e înlocuit cu Ionuț Tănase

â–ºMin 63 Blănaru avansează cu mingea la picior pe centru, trage de la 25 de metri, iar balonul e deviat în corner. Lovitura fixă rămâne fără rezultat

â–ºMin 62 Jorza acuză o accidentare și are nevoie de îngrijiri medicale. Mijlocașul este scos afară cu targa

â–ºMin 61 Alin Gligor iese accidentat și intră Robert Vîlceanu. Banderola de căpitan este preluată de Alexandru Manea. Adili trece fundaș central, iar Vîlceanu e fundaș dreapta

â–ºMin 58 Strătilă pătrudne pe dreapta, centrează înalt, dar Gakos iese și reține din fața unui adversar

â–ºMin 57 Adrian Petre îl împinge pe Sorescu, la un contraatac polist, și ia galben

â–ºMin 56 Strătilă scoate o lovitură liberă în dreapta terenului, după un duel cu Taub. Burlă bate o lovitură în centrul careului, acolo unde Curtuiuș reia în blocaj, mingea sare la 16 metri la Jorza, care trage, dar Telescu respinge

â–ºMin 54 Timișorenii fac o nouă schimbare. Iese Bogdan Nicolescu și intră Adrian Ungureanu

â–ºMin 52 Daniel Birău ia și el galben după ce intră din spate, întârziat, asupra lui Strătilă și îl lovește pe acesta

â–ºMin 51 Gakos iese din poartă, în colțul din dreapta al careului, urmărește mingea alături de Petre, încearcă să o prindă, dar o scapă în față după ce atacantul advers i-a ciupit-o. Ambii jucători intră prin alunecare pentru a relua în minge, însă de acolo e deviată către un polist și acesta degajează

â–ºMin 49 Strătilă încearcă să-i ia mingea lui Taub în același flanc, nu poate și tot el cade, iar apoi îi reproșează asistentului aflat aproape că nu a dat fault. Sorin Strătilă ia prostește galben pentru proteste

â–ºMin 48 Carol Taub îl faultează pe Strătilă în marginea terenului și ia galben. Fundașul polist nu a avut nicio treabă cu mingea și a intrat direct să-l ia pe sus pe Strătilă, probabil frustrat de incapacitatea sa de a-l bloca pe utist

â–ºMin 46 A început repriza secundă

â–ºMin 46 Poli face prima schimbare, la pauză. Iese Arthur Teuț și intră Deian Sorescu

â–ºMin 45+1 Pauză la Timișoara. UTA conduce cu 2-0, scor care îi convine de minune și o readuce pe locul 2

â–ºMin 43 Burlă vrea să surprindă dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri, trimite pe jos, pe lângă zid, însă mingea se duce pe lângă bara din stânga lui Gakos

â–ºMin 41 Manea respinge peste poartă din 4 metri central, din fața lui Blănaru, după o pătrundere în dreapta și o pasă a lui Teuț

â–ºMin 38 Taub pătrunde în stânga terenului și centrează în fața porții, Miron plonjează și boxează în lateral, însă cade peste Gligor, aflat în 6 metri. Gligor ridică brațul și cere ajutor medical, acuzând o accidentare la glezna piciorului stâng

â–ºMin 37 Burlă bate o lovitură liberă de la 30 de metri lateral dreapta, Adili recentează cu capul din careu, dar Gakos reține

â–ºMin 36 Pasă pe culoar, Blănaru pornește spre poarta arădenilor, însă e surprins în offside

â–ºMin 35 Miron iese la 25 de metri și degajează din fața lui Blănaru

â–ºMin 33  0-2 Burlă bate lung un corner de pe stânga, Adili câștigă duelul aerian la 12 metri lateral dreapta, recentrează în direcția de unde a venit mingea, iar Alin Gligor, nemarcat la 7 metri ușor lateral stânga, reia cu capul de pe picioare, sub transversală

â–ºMin 31 0-1 Acțiune în viteză a UTA-ei, Jorza pasează lobat, cu latul, pe culoar, pentru Marius Curtuiuș, care pleacă de la limita offside-ului, ușor lateral dreapta, dintre Telescu și Bilia, preia pe direcția de alergare și șutează din 16 metri pe jos, lângă bara colțului lung

â–ºMin 29 Centrare din dreapta, Dumitru preia din fața lui Jorza la 14 metri central, mingea sare la Petre, care încearcă o reluare din foarfecă, însă îl lovește pe Taub și se dă joc periculos

â–ºMin 28 Burlă bate lovitura liberă de la aproximativ 40 de metri ușor lateral dreapta, însă un adversar respinge cu capul din 13 metri

â–ºMin 27 Telescu ia galben după ce pune un picior în fața lui Stărtilă și îl oprește din acțiune

â–ºGaleriile celor două rivale din vestul țării cântă și își încurajează favoriții. E o atmosferă frumoasă pe „Dan Păltinișanu”

â–ºMin 22 Teuț avansează în flancul drept până aproape de linia de fund, centrează lung, Blănaru e prins între Manea și Adili, însă reușește să reia cu capul din 6 metri, dar mingea se duce pe lângă rădăcina barei din dreapta lui Miron

â–ºMin 20 Stărtilă avansează cu mingea la picior până la 20 de metri, trage din alergare, însă pe lângă bara din stânga lui Gakos, destul de departe

â–ºMin 15 Stătilă își ridiculizează din nou adversarii în dreapta careului, pătrunde până la 10 metri și centrează la colțul scurt în 7 metri, acolo de unde Muntean trimite din cădere puțin pe lângă vinclu. Ocazie mare de gol. Strătilă se ia cu mâinile de cap

â–ºMin 14 Birău acuză o accidentare și iese pe margine pentru a primi îngrijiri medicale

â–ºMin 10 Strătilă forțează o pătrundere în careu pe dreapta, trece de Telescu, însă își face prea lung mingea, Gakos iese în 6 metri lateral și reține, iar mijlocașul utist îl lovește pe portar. Gakos are nevoie de îngrijiri, însă exagerează

â–ºMin 8 Timișorenii au posesia în acest start de joc, în timp ce arădenii preferă să aștepte greșelile și să contraatace. Se joacă însă departe de poarta lui Miron

â–ºMin 5 Contraatac ASU Poli, Taub pătrunde în careu pe stânga și șutează de la 14 metri pe lângă colțul lung. Șutul trimis pe jos a trecut destul de mult pe lângă țintă

â–ºMin 3 Bilia pătrunde în careu pe stânga, vrea să centreze în fața porții, însă e blocat de Manea și ASU Poli are primul corner al jocului

â–ºMin 2 Strătilă pătrunde în careu pe dreapta, însă centrarea sa este blocată

â–ºMin 1  A început partida cu lovitura de start a arădenilor. Galeria gazdelor a afixat un banner mare pe întreagă înălțime a Peluzei Sud și domină fondul sonor

â–ºASU Poli joacă în alb-violet, iar UTA în roșu-alb

â–ºLovitura de start simbolică a jocului a fost dată de Flavius Biea, un boxer arădean mutat la Timișoara care a anunțat că la acest derby va ține cu ASU Poli

â–ºAproximativ 1.500 de arădeni formează galerie echipei UTA și și-au luat locul în Peluza Nord a stadionului

â–ºÎn jur de 10.000 de bilete au fost vândute de organizatori pentru meciul ASU Poli – UTA Bătrâna Doamnă, care va începe la ora 19:00.

 
Marius ANGHEL 21 May. 2017, 21:05 Campionat
Pe aceeași temă