În proiectul de buget este cuprins la secțiunea de investiții noi și „Lucrări – Desființare Stadion > – proiectare”, cu suma de un milion de lei. Bugetul va fi supus la vot în ședința de plen programată pe data de 24 aprilie, în Miercurea Mare din săptămâna Paștelui ortodox.
Indiferent cum se va vota bugetul și cum vor decurge chestiunile birocratice, pentru returul de campionat ale echipelor de Liga 2-a ce mai joacă pe „Marele oval”, ASU Politehnica și Ripensia pot sta liniștite, deoarece demolarea nu va începe atât de rapid.
De altfel, pe 31 mai – 2 iunie, pe stadionul „Dan Păltinișanu” va avea loc festivalul de muzică „Diskoteka”. „Noi ne-am angajat la organizarea acelui eveniment, pentru care am încasat chirie. Dar chiar dacă nu ar fi acel concert, tot nu s-ar putea demola atât de repede, deoarece sunt niște proceduri care durează”, a explicat, pentru ProSport, președintele CJ Timiș, Călin Dobra.
CJT vrea un stadion nou pe locul celui vechi
Liderul Consiliului Județean Timiș spune că se discută cu CNI, pentru a ridica un stadion nou pe locul celui ce urmează să fie dărâmat. „Purtăm discuții cu cei de la CNI, trebuie să trimitem documentație”, a precizat Dobra, care este ales din partea PSD, partidul de la putere în momentul de față.
Dobra a explicat că deși investiția e prinsă în bugetul de anul acesta, dacă birocrația va dura, demolarea poate să fie făcută și anul viitor, în funcție de durata procedurilor legale.
Întrebat dacă a discutat cu echipele de fotbal (doar ACS Poli nu mai joacă deloc pe stadionul alb-violet) și cea de rugby, Dobra a precizat că e nevoie de demolarea arenei vechi pentru a construi în sfârșit un stadion modern. „Dacă i-am întrebat dacă doresc un stadion nou?”, a spus Dobra, în ideea că, odată și odată, vechiul stadion trebuia demolat.
În aceste condiții, dacă nu se va construi un stadion pe etape, cu demolarea câte unei tribune, și proiectul de buget lasă să se înțeleagă că nu va fi așa, Timișoara va avea o perioadă în care nu va putea organiza meciuri de fotbal de Liga 1 sau de cupe europene de rugby.
Primăria face stadion în Ciarda Roșie
Chiar dacă „Dan Păltinișanu” este al Consiliului Județean Timiș, autorizația de demolare și construcție o va da Primăria Municipiului Timișoara.
Nicolae Robu, primarul PNL al Timișoarei, a declarat că o va elibera fără probleme când i se solicita acest lucru. Planurile edilului sunt de a construi din fonduri proprii un stadion de 15.000 de locuri în Ciarda Roșie, în spatele terenului unde joacă Ripensia. Se dorește un stadion asemănător cu cel existent la Ploiești, „Ilie Oană”, actele fiind aduse deja de Valeriu Răchită, antrenorul echipei ACS Poli.
Stadionul „Dan Păltinișanu” a fost construit pe un val de pământ, cu mobilizarea orașului, cum se făcea în perioada comunistă, și inaugurat la data de 1 mai 1963, după trei ani de lucrări. Are, în prezent, 32.972 de locuri pe scaune și a fost recondiționat pentru standardele UEFA în anul 2009.
Articol scris de Anda DELIU