Scandalul „Viitorul Pandurii” ia amploare. Fosta vicecampioană a României din 2013 s-a adresat CEx al FRF: „Noi deținem marca”

Scandalul

După CS Viitorul Constanța, și CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu a solicitat Comitetului Executiv al FRF să nu aprobe decizia Comitetului de Urgență al FRF, din data de 31 iulie 2019, în ceea ce privește schimbarea denumirii clubului ACS Energeticianul Târgu Jiu în Asociația Club Sportiv Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

 În timp ce clubul patronat de Gheorghe Hagi contesta contesta denumirea „Viitorul”, marcă pe care o are înregistrată la OSIM, echipa-fanion a Gorjului susține că e singura deținătoare a mărcii >. „Suntem ferm convinși că Decizia din data de 31 iulie 2019 a fost emisă de către Comitetul de Urgență ca urmare a faptului că, cu sau fără intenție, membrilor acestuia nu le-au fost puse la dispoziție toate datele referitoare la denumirea „PANDURII”. În acest sens, atașăm prezentei Hotărârea nr. 205/22.09.2015 a Comisiei de Contestații Mărci a OSIM, prin care respinge de la înregistrare marca individuală, verbală din denumirea PANDURII. De asemenea, vă rugăm să condiționați participarea în competițiile organizate de Federația Română de Fotbal de renunțarea clubului în cauză la denumirea PANDURII TÂRGU JIU, preîntâmpinând în acest fel un demers juridic legal la care vom fi nevoiți să apelăm pentru a ne apăra drepturile de proprietate intelectuală”, se menționează în documentul transmis către FRF de CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu.

Totodată, fosta vicecampioană a României in 2013 a făcut referire și la o solicitare mai veche a firmei Succes de a prelua marca Pandurii, aceasta nefiind acceptată de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, prin Comisia de Contestații Mărci: „Vă aducem la cunoștință că, în data de 16.12.2013, S.C. SUCCES NIC COM S.R.L. a avut o solicitare de acest fel în vederea înregistrării mărcii „PANDURII” pentru clasele 30,31,32, 35,36,41 și 42, care a fost contestată de către clubul nostru – în calitate de deținător asupra drepturilor de proprietate intelectuală pentru marca PANDURII TÂRGU JIU 1962. În soluția pronunțată, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, Comisia de Contestații Mărci, a admis fără drept de apel contestația formulată de Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu și a respins solicitarea de înregistrare a mărcii PANDURII pentru toate clasele solicitate de către S.C. SUCCES NIC COM S.R.L.”

Înființată de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină, S.C. SUCCES NIC COM S.R.L a fost sponsor la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu o bună perioadă, iar, în 2014, a anunțat că a înregistrat la OSIM marca Pandurii, aspect infirmat în prezent de oficialii de la Pandurii Lignitul Târgu Jiu.  „Pe lângă contractul pe care l-am semnat cu firma ‘Succes”, care e principalul sponsor, am semnat și dreptul de cesiune al mărcii ‘Pandurii” pe care firma ‘Succes” l-a dat pe 49 de ani clubului Pandurii Lignitul Târgu-Jiu. L-a cesionat practic gratuit către club”, spunea, în 2014, Mihai Prunariu, președinte pe atunci la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu.

„Având în vedere calitatea Federației Române de Fotbal de organizator, chiar în acest an, a unui seminar internațional care a avut drept temă exact protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a mărcilor deținute de cluburile sportive, la care au fost prezenți autorități din partea statului și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din România, suntem ferm convinși că FRF va apăra dreptul de proprietate intelectuală deținut legal de către clubul nostru”, se mai precizează în comunicatul remis de panduriics.ro

Condescu aruncă săgeți către FRF

Marin Condescu, fost președinte la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, și, în prezent, președinte al Adunării Creditorilor a clubului de la care solicită aproximativ 1 milion de euro, susține că noul club din Târgu Jiu este o „clonă” și aruncă săgeți către FRF.

„Surprinzător pentru mine e că Sarcină furat și membrii noștri fondatori, atât Consiliul Județean, cât și Consiliul Local. El este un om de afaceri, care niciodată nu a respectat metodele ortodoxe, deși spune că are multă credință. Este slăbiciunea celor care i-au dat curaj, în acest sens. Acum, prin acest plagiat, vrea să inducă oamenii care nu știu ce se întâmplă. Vina este și a Federației, care într-un comitet de urgență, alcătuit din 3 membri, dintre care unul, domnul Iorgulescu, președintele LPF, spune că nici nu a știut de această întrunire și nici nu a fost prezent, a aprobat schimbarea denumirii. Al doilea element, și tot de la FRF, Energeticianul, ca și Pandurii Lignitul Tg Jiu, nu avea voie să facă transferuri în această vară. Cum, cu trei zile înainte de începerea campionatului, a transfertat jucătorii de la Luceafărul Oradea? Sunt multe probleme, care cred că se vor rezolva”, a declarat Marin Condescu, la Radio Infinit. Omul de afaceri gorjean Nicu Sarcină susține că nu are legătură cu noua echipă din Târgu Jiu, unde președinte este însă ginerele său Alin Zgripcea. „Nicu Sarcina nu are club de fotbal. Datorită faptului ca i-a murit un frate care a jucat fotbal, în memoria lui, Nicu Sarcină ajută fotbalul cu un leu sau doi. Când am dat sapte ani de zile masă la Pandurii nu m-a sunat să mă intrebe nimeni de ce dau masă la Pandurii! Pe domnul Condescu il respect foarte mult, este prietenul meu, ne cunoastem de peste 30 de ani si nu îmi permit eu sa vorbesc despre dumnealui urât”, a declarat Sarcină, la Radio Infinit.

Romanescu a luat atitudine după ce Primăria Târgu Jiu a apărut pe tricouri

În prima etapă a Ligii a 2-a, fosta ACS Energeticianul,  rebranduită ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu, a avut înscripționat pe tricourile de joc „Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj”, care sunt membri fondatori și sponsori la CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu. Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a reacționat imediat, printr-o postare pe pagina proprie de facebook. „În ceea ce privește folosirea numelui Primăriei Municipiului Târgu -Jiu pe tricourile echipei lui Nicolae Sarcină, nu există vreo colaborare cu entitatea sportivă respectivă și nu ni s-a solicitat acordul în acest sens! Imediat ce mă voi întoarce din concediu voi convoca o ședință cu specialiștii noștri și voi lua măsurile ce se impun!”, a scris Romanescu.

Deși clubul datează din 1962, CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu joacă sub actuala titulatură din anul 2002, când secția de fotbal a fost preluată de CNLO (Compania Națională a Lignitului Oltenia), unde director era Marin Condescu. Echipa se afla la vremea respectivă în Divizia C, iar în 2005 a promovat, în premieră, în Liga 1. De atunci,  CS Pandurii Târgu Jiu, club finanțat  de MTS, funcționează separat, cu secțiile de atletism, box sau lupte.

„Viitorul Constanța SA, persoană juridică română, înființată în baza legii 31/1990, cu obiect de activiate – club sportiv (secție unică – fotbal), înregistrat la Registrul Comerțului Constanța sub nr. J13 / 3856 / 2008, CUI 24667720, […], reprezentată legal de dl. Iasko Marton Zoltan, având funcția de Administrator unic, prin prezența adresă vă solicităm, în conformitate cu art. 45-49 din Statutul FRF, să NU aprobați Decizia Comitetului de Urgență al FRF din 31 iulie 2019 în ceea ce privește schimbarea denumirii clubului ACS Energeticianul în Asociația Club Sportiv VIITORUL Pandurii Târgu Jiu, întrucât încalcă dispozițiile art. 2, pct. 4, art. 2, pct 7 și art 2, pct 8, litera „b” din ROAF al FRF și, totodată, drepturile noastre de proprietate intelectuală ca titulari ai mărcii „VIITORUL”, înregistrată legal la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci-OSIM”, se arată în comunicatul remis de clubul din Liga 1.

Pe aceeași temă