Șah – mat de la Marțian, modelul „socios” – poate ultima soluție pentru salvarea clubului UTA

Mihai Andries 10 Aug. 2013, 09:43 Campionat
Șah - mat de la Marțian,** modelul „socios

Degeaba factorii decizionali și cei direct interesați de soarta „Bătrânei Doamne” s-au așezat la aceeași masă la mijlocul acestei săptămâni, căci nu s-a rezolvat mai nimic. Cu datorii însumate la aproape jumătate de million de euro și fără finanțare concretă, UTA e în pragul naufragiului, iar soluțiile de salvare cad una după alta. Aflând în mod oficial că suma pentru care Adrian Marțian ar ieși total din schemă se ridică la 250 de mii de euro (bani pe care susține că i-a investit în Calea Aurel Vlaicu din luna februarie încoace), clubul Atletico a interupt orice negocieri pentru cumpărarea clubului emblemă, iar „pisica” a rămas din nou în curtea lui Giovanni Catanzariti. În calitate de administrator al grupării „textiliste”, italianul e chemat să găsească o soluție de ieșire din criză sau măcar să ia o decizie finală, fie ea și una doreroasă.

Marțian ocolește Aradul

Înainte de toate, președintele insistă să-i cedeze total clubul lui Adrian Marțian, însă acesta se ascunde prin țări străine sau, oricum, ocolește orașul nostru. Nici la telefon nu mai răspunde, iar când o face își alege bine interlocutorii și scuzele. Într-o convorbire cu Catanzariti purtată joi seara, omul de afaceri clujean i-ar fi spus acestuia că luni revine la Arad cu întăriri, respectiv un oarecare finanțator  potent. Cum credibilitatea partenerului lui Mutu se apropie de zero, Giovanni Catanzariti studiază serios alte variante rămase – teoretic – în picioare.

Riscurile insolvenței

Din păcate, cea a insolvenței a devenit destul de riscantă în acest moment al sezonului. Campionatul ligii secunde se reia peste mai puțin de o lună de zile, iar prima înfățișare în fața Instanței nu poate avea loc mai repede de două luni de zile. În tot acest timp, orice litigiu sportiv (și har Domnului există destui fotbaliști și antrenori neplătiți de luni bune de zile) sau comercial (datorii către furnizori sau terți) pot bloca activitatea echipei dacă nu sunt stinse cu bani. Tot de bani ai nevoie pentru a face un lot pentru noua stagiune, fie el și unul de conjunctură, ieftin, menit doar să asigure continuitatea clubului. Să zicem că totuși ajungem la momentul aprobării procedurii de insolvență, tot vor exista niște termene de plată a datoriilor pe care trebuie să le respecți întocmai dacă nu dorești să devii falimentar. Catanzariti a spus clar că nu mai are fonduri pentru astfel de cheltuieli, iar ajutor din alte părți vine doar sub formă de promisiuni. Chiar în această seară, italianul se mai vede o dată cu avocatul pe acest subiect, însă e greu de luat o decizie finală în acest sens.

Clubul, în mâna suporterilor?

Spunând toate acestea, conducătorii arădenilor se gândesc să apeleze la publicul larg, la suporterii care-și aclamă dragostea față de cea mai titrată grupare din Provincie. Cele 10 mii de acțiuni ale FC UTA SA ar putea fi scoase la vânzare și din suma adunată să se achite creditările (250 de mii de euro lui Marțian, dacă acesta nu-și diminuează pretențiile și 38 de mii lui Catanzariti) și să se asigure un buget pentru noua stagiune fotbalistică. În acest sens, valoarea unei acțiuni ar trebui să fie de minim 60 de euro, dar asta și cu condiția ca UTA să primească în continuare ajutor  din partea autorităților locale, prin ONG-ul UTA – Bătrâna Doamnă. Ar fi, însă, nevoie de o reacție rapidă și concretă a celor interesați să devină „socios”, care vor conduce efectiv clubul prin intermediul unor reprezentanți în Comitetul Director al clubului.

Echipa suferă în tăcere

În tot acest timp, jucătorii și antrenorul Dan Țapoș care au „prestat” zilnic în Calea Aurel Vlaicu nu știu ce se va întâmpla cu ei începând de săptămâna viitoare. Starea de incertitudine îi macină pe cei din „iarbă”, iar tot ce au putut obține din partea conducerii, respectiv a lui Giovanni Catanzariti, a fost o promisiune că luni, la ora 9, li se va comunica ce au de făcut de atunci înainte. Sâmbătă și duminică, Firțulescu et. comp. sunt și de această dată liberi și – probabil – se vor gândi de două ori până să se mai complacă în improvizația ce durează de exact două săptămâni. Probabil, fotbaliștii de la FC Marcel Băban Jimbolia nu vor mai reveni la Arad și asta pentru că noua ediție a Ligii a IV-a  Timiș debutează în acest weekend și – teoretic – vor rămâne să se pregătească cu colegii lor.

 

Sursa: SportArad

Mihai Andries 10 Aug. 2013, 09:43 Campionat
Pe aceeași temă