Avocatul Rapidului acuză nereguli grave după ce giuleștenii au rămas fără marca achiziționată prin licitație: ”Este un abuz strigător la cer.” Decizia Tribunalului București poate fi atacată | EXCLUSIV

Carmen MANDIȘ 06 Aug. 2020, 13:01 Liga 2
Avocatul Rapidului acuză nereguli grave după ce giuleștenii au rămas fără marca achiziționată prin licitație: ”Este un abuz strigător la cer.” Decizia Tribunalului București poate fi atacată | EXCLUSIV

Dragoș Vilău, avocatul clubului FC Rapid 1923, din Liga 2, a comentat situația juridică prin care trece gruparea din Giulești, după ce în primă instanță a pierdut marca FC Rapid achiziționată la licitație în 2018. Reprezentantul alb-vișiniilor acuză că Tribunalul București a dat sentința în procesul cu AFC Rapid fără să respecte legea.

Avocatul a explicat că decizia nu este una definitivă, iar Tribunalul a pronunțat sentința fără ca cele două persoane juridice să fie citate și fără ca acestora să le fie comunicate pretențiile, respectiv să le fie asigurate dreptul la apărare.

Avocatul Rapidului acuză că nu s-a respectat legea în privința procesului privind mărcile. Decizia nu este definitivă

Contact de ProSport, Dragoș Vilău (foto) a explicat situația juridică în privința mărcii deținute de FC Rapid 1923.

Reamintim că FC Rapid 1923, pe când se numea Academia Rapid, a achiziționat, în anul 2018, în licitație publică, pentru suma de 406.800 de euro plus TVA, marca Fotbal Club Rapid, însă AFC Rapid a contestat un an mai târziu licitația și a cerut anularea înregistrării mărcii.

În verdictul dat în 4 august 2020 de Tribunalul București, FC Rapid 1923 a fost obligat și la cheltuieli de judecată în valoare de aproape 18.000 de lei.

”Trebuie sa clarificam un lucru pentru a înlătura orice speculații – mărcile notorii Rapid aparținând clientului nostru, Fotbal Club Rapid 1923 SA, sunt și vor rămâne în vigoare. Decizia Tribunalului București nu este definitivă. Am mai avut cazuri în care decizii neconforme legii au fost schimbate în apel. Așa încât oricine afirmă ca la acest moment mărcile notorii RAPID sunt anulate este în eroare. Este însă ingrijorător – și afirm acest lucru având în vedere o experiență de peste 24 de ani – că în anul de grație 2020, România, ca stat membru al Uniunii Europene, consideră statul de drept și ordinea juridică drept o problemă de interes național, iar Tribunalul București pronunță o sentință împotriva a două persoane juridice fără ca acestea să fie citate, fără să le fie comunicate pretențiile și fără respectarea dreptului la apărare. Legea a fost încălcată în mod grosolan.

Folosind un exemplu la îndemâna oricui, vă dau în judecată, iar judecătorul, în lipsa dumneavoastră sau a avocatului dumneavoastă pronunță o hotărâre prin care vă ia un drept. Fără ca dumneavoastră să vă puteți apăra și arată că acțiunea nu are temei. Asta s-a întâmplat în cazul nostru. Este un abuz strigător la cer, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat de nenumărate ori statul român pentru situații similare. Nu știu dacă este cineva în spatele acestui abuz și care sunt interesele. Pentru mine prezintă interes doar respectarea legii, mai ales de către judecător! Este cert însă că vom face apel și acest abuz va fi sancționat în scurt timp. Mărcile notorii Rapid au fost legal înregistrate, sunt intens folosite de clientul meu, singurul care la acest moment este implicat în fotbalul profesionist din România”, a declarat Dragoș Vilău pentru ProSport.

Și clubul Rapid a reacționat după verdictul Tribunalului Bucureșt, s-a arată ”profund revoltat” și a acuzat instanța de încălcarea flagrantă a legii.

FC Rapid 1923 și AFC Rapid pot folosi amândouă marca FC Rapid

În primele luni ale anului 2020, FC Rapid 1923 a solicitat instanței de judecată să interzică provizoriu, pe durata judecării litigiului anterior menționat, utilizarea mărcii Fotbal Club Rapid, achiziționată la licitație, de către AFC Rapid, club care activează în Liga 4. Curtea de Apel București a respins acțiunea echipei din Liga 2 de a folosi exclusiv marca, astfel că ambele grupări au primit dreptul de a o utiliza până când litigiul va fi încheiat. Prima decizie a fost cea din 4 august 2020, însă poate fi atacată.

Decizia Tribunalului București vine după ce FC Rapid 1923 a ratat promovarea în Liga 1. Echipa antrenată de Dan Alexa a încheiat play-off-ul pe ultimul loc, 6.

  • Fotbal Club Rapid 1923 SA e o grupare înființată în 2017 sub numele de Academia Rapid (în Liga 4), redenumită ulterior FC R București (în Liga 3), și e susținută de majoritatea suporterilor clubului falimentar în 2016.
  • AFC Rapid este o echipă reînființată în anul 2016 de către suporterul Horia Manoliu și joacă în Liga a 4-a București.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/rapid-a-ramas-fara-marca-achizitionata-la-licitatie-decizia-tribunalului-bucuresti-19142553

https://liga2.prosport.ro/seria-1/reactia-fc-rapid-1923-dupa-decizia-tribunalului-bucuresti-de-a-i-interzis-sa-mai-foloseasca-marca-rapid-comunicatul-in-care-giulestenii-se-arata-profund-revoltati-si-acuza-instanta-19142597

Carmen MANDIȘ 06 Aug. 2020, 13:01 Liga 2
Pe aceeași temă