Răchită spune că a trăit, în Pantelimon, momente de pe vremea Cooperativei! Fostul stelist e dezlănțuit. Arbitrajul, membrul CEx, Cosa Nostra, penalty-uri inventate și atacul la FRF

Marius ANGHEL 22 Oct. 2017, 16:51 Campionat
Răchită spune că a trăit, în Pantelimon, momente de pe vremea Cooperativei!** Fostul stelist e dezlănțuit. Arbitrajul, membrul CEx, Cosa Nostra, penalty-uri inventate și atacul la FRF

Superioară în clasament Metaloglobusului, Sportul Snagov s-a deplasat, sâmbătă, la București, în cadrul etapei a 13-a, încrezătoare că nu va pierde în fața nou-promovatei în Liga 2. Echipa lui Valeriu Răchită a fost însă luată prin surprindere încă din secunda 17 a jocului, atunci arbitrul a disctat un prin penalty, în minutul 10 era deja condusă cu 2-0 și juca în inferioritate și apoi i-a fost greu să reintre în meci.

A făcut-o totuși după aproape o oră de joc, când Leonard Dobre a redus din diferență și, ulterior, după ce și bucureștenii au suferit o eliminare, au mai punctat o dată, însă arbitrul a anulat reușita pe motiv de offside. Echipa din cartierul Pantelimon s-a impus astfel cu 2-1 și s-a menținut în afara locurilor retrogradabile, apropiindu-se, totodată, la un punct de Sportul.

Golurile lui Ștefan Stângă din minutul 1 și 10, ambele din lovituri de pedeapsă, au fost decisive în înregistrarea rezultatului final. Același Stânga a fost eliminat în minutul 59, aducând egalitate pe teren în privința jucătorilor, după ce în minutul 10 fusese trimis la cabine și Ioan Șerban.

La finalul meciului, antrenorul Snagovului, Valeriu Răchită, a lansat o serie de atacuri asupra arbitrilor și oficialilor Metaloglobusului, dar a criticat și Federația Română de Fotbal.

„A fost viciere de rezultat. Al doilea penalty a fost ca pe vremea lui Pădureanu”

La început fostul fundaș al Petrolului și Stelei s-a plâns de maniera arbitrajului lui Dorin Petru Voina (Reșița) și a asistenților săi Răzvan Constantin Nistoran (Reșița) și Marilena Cătălina Nan (Alexandria).

„Nu se mai poate, la ce am pățit cu Metaloglobus… de când eram jucător, pe vremea Cooperativei, nu am mai pățit. A fost viciere de rezultat în primul rând. Domnul arbitru din Reșița (n.r. – Dorin Petru Voina), nici nu știu cum îl cheamă, Voina, sau cam așa ceva, care în minutul 1 și 5 le-a dat două penalty-uri. Al doilea penalty a fost ca pe vremea lui Pădureanu. Un șut tras, se ferește jucătorul meu, cu mâna lipită la piept, o trimitea înspre afară, și arbitrul dă penalty, scoate cartonașul galben și îi zis aștia de pe margine: «Dă-i roșu, dă-i roșu!» și a scos roșu și i l-a eliminat. Pe lângă faptul că la primul penalty nu a fost nimic, ci o simulare în careu, apoi a mai dat un penalty cu roșu”, și-a început tirul Răchită, care spune că golul anulat echipei sale, care ar fi adus egalitatea pe tabela de marcaj, a fost perfect valabil: „Dar asta nu e nimic. Ne-a scos mingea din poartă în minutul 85, la 2-1. Tușierul era la un metru în spate (n.r. – Răzvan Constantin Nistoran / Reșița).

«Ce vrei, domnule, asta este. Președinte aici este un fost membru al Comitetului Executiv»

Nemulțumiți de maniera de arbitraj, oficialii Sportului au cerut gazdelor înregistrarea video a meciului pentru a face memoriu, însă s-au lovit de refuzul bucureștenilor. Răchită a povestit și o fază petrecută la vestiare, când i s-a spus că președintele Metaloglobusului a fost membru în Comitetul Executiv al FRF și că trebuia să se aștepte la un astfel de arbitraj. Răchită se gândește dacă va mai continua sau nu ca antrenor din iarnă.

„La sfârșitul meciului, deși sunt obligați să dea dvd-ul cu înregistrarea video, nu au vrut să îl dea. Și am făcut memoriu pentru că au refuzat să ni-l dea. Arbitrajul a fost 100 la sută cu ei. La sfârșitul meciului ni s-a transmis de către un oficial al gazdelor: «Ce vrei, domnule, asta este. Președinte aici este un fost membru al Comitetului Executiv». Și? Ce trebuia să fac? Să nu mă prezint la meci sau cum. Și el mi-a spus: «Păi da, da’ știi și tu…». Eu nu vreau să asist la un fotbal d-asta. Eu vreau să cresc o echipă cu juniori. Nu ne-am anunțat nicio pretenție că vom promova. Noi vrem să facem un club curat, l-am făcut de la zero, cu mulți copiii de 16-17 ani. Vrem să construim un stadion. Dar dacă Federația Română de Fotbal acceptă asemenea prostii, eu mă gândesc foarte clar dacă din iarnă mai merită să mai rămân. Pentru că ce să le spun jucătorilor la analiza meciului, de săptămâna viitoare? Să analizez greșelile de arbitraj și faptul că ne-au scos mingea din poartă?”, a mai spus Răchită pentru Liga2.ro.

„Patronului nostru i s-a răspuns cu un aprobator dat din cap și cu un surâs, așa, de Cosa Nostra”

Principalul Sportului Snagov a spus și cum a decurs întâlnirea de la finalul meciului dintre finanțatorul clubului ilfovean, Cătălin Rufă, cu președintele Metaloglobusului, Marius Burcă, fost membru reprezentant al cluburilor din Liga 3 în CEx.

„Și mai elocvent e faptul că, la sfârșitul meciului, patronul nostru era extrem de supărat pe arbitraj și a spus că o să-i pună, și am înțeles că au fost vreo 7-8 oameni în tribună pe linia offside-ului unde s-a dictat eronat anularea golului nostru, să vină martori. S-a dus la președintele clubului ăsta, am înțeles că îl cunoștea, și i-a spus: «Felicitări, este victoria ta.» Și i s-a răspuns cu un aprobator dat din cap și cu un surâs, așa, de Cosa Nostra (n.r. – denumire a mafiei italiene) sau, cu alte cuvinte, da, ți-ai dat seama că te-am făcut meciul ăsta. Chiar ne întoarcem în vremurile Cooperativei? Nu are cum să mă păcălească un arbitru, pentru că am fost și eu vreo 25 de ani fotbalist și am văzut maniera asta de arbitraj, cu tentă”, spune Valeriu Răchită.

„Să ne lase să jucăm cu jucători de 40 de ani la Liga a 2-a dacă Federația Română gândește în așa fel”

În final, Răchită a trimis săgeți și către federali, cerându-le acestora să scoată regula utilizării obligatoriu a trei jucători under 21 ca titulari. „Și regula asta cu trei jucători sub 21 de ani. De ce ne mai obligă să jucăm așa? Ca să educăm jucătorii sub 21 de ani în spiritul hoției pe care o văd arbitrii? Să ne lase să jucăm cu jucători de 40 de ani la Liga a 2-a dacă Federația Română gândește în așa fel. Nu se iau măsuri. Am primit nouă goluri în 13 etape și patru au fost din penalty. A fost o fază trasă la indigo și la meciul de la Timișoara cu Ripensia. Acum nu se mai simulează prin careu, cu făcea Lăcătuș pe vremuri. Dacă trage la poartă și se lovește mingea de stomacul unui jucător, se dă penalty și cartonaș roșu. Am pățit-o de două ori”, a declarat Răchită.

După înfrângerea de sâmbătă cu Metaloglobus, scor 1-2, Sportul Snagov a rămas cu 16 puncte și se situează, după 13 etape, pe locul 11 în clasament, cu 4 victorii, 4 egaluri și 5 înfrângeri și cu un golaveraj egal: 9-9. Sâmbătă, Sportul joacă pe teren propriu, de la ora 11:00, cu ASU Poli.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 22 Oct. 2017, 16:51 Campionat
Pe aceeași temă