Planul primăriei Constanța cu stadionul „Farul”. Edilul Făgădău infirmă zvonurile că în locul arenei va fi construit un ansambru rezidențial: „Le arăt obrazul acestor analfabeți”

Marius ANGHEL 01 Aug. 2018, 14:10 Campionat

În ședința de ieri a Consiliului Local Constanța, în care s-a aprobat bugetele pentru nouă cluburi sportive, nu însă și pentru SSC Farul, primarul Decebal Făgădău a vorbit, inclusiv, despre situația și planurile primăriei pentru baza sportivă „Farul”, care în actele Ministerului Tineretului și Sportului poartă numele de „Gheorghe Hagi”.

Stadionul „Farul” a fost dat, săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, în administrare de la MTS către Consiliul Local Constanța, însă mutarea va întârzia din cauza demersurilor de predare-recepție. Aflată într-o stare continuă de degradare, fără omologare pentru a găzdui meciuri de Liga 2, arena a atras o serie de controverde. Deținătorii SSC Farul au afirmat că Ciprian Marica, propietarul brandului FC Farul, este „săgeata” unui grup de interese care îi cuprinde și pe șefii PSD Constanța, aceștia urmărind să demoleze actualul stadion și să construiască în loc un cartier de blocuri. Marica a negat totul.

Primarul Decebal Făgădău a explicat, marți, care sunt planurile autorității locale vizavi de complexul sportiv.

„După ce-l vom prelua, vom aproba un regulament. Pentru că am preluat stadionul: 1. să-l curățăm, să-l facem funcțional; 2. să-l punem la dispoziția sportivilor constănțeni, indiferent de sport. Că fac atletism, jogging, ce vreți dumneavoastră, dar după un regulament. În mod evident, vor fi și niște tarife pentru cluburile de drept privat. Așa prevede legea, nu primăria.

Astăzi, dacă vrei să mergi să joci la Sala Sporturilor, închiriezi. Sunt niște tarife. Chiar voi apela la specialiștii din Ministerului Tineretului și Sportului și de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, să sprijine echipa municipiului care se va ocupa de administrarea bazei sportive. Noi nu știm să administrăm baze sportive, dar suntem determinați să facem și să învățăm acest lucru. Vreau să vă spun că municipiul Constanța are până în momentul de față zero infrastructură sportivă. Zero! Nu are niciun stadion, nicio sală, nu are nimic legat de sport. Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului, mi-am propus să preluăm stadionul Farul, stadionul de rugby din Badea Cârțan (pentru că rămâne în afara proiectului acela frumos cu sala polivalentă și bazinul de înot) și baza de la Triunghi, iar pentru fiecare dintre ele știm foarte clar ce vrem să facem.

Stadionul de la Farul vrem să-l facem să funcționeze, atât pentru cluburile private, cât și pentru viitoarele cluburi publice ale municipiului. Să-l deschidem, noi nu l-am luat să-l ținem închis. L-am luat să-l dăm sportului. Nu e nevoie să-mi ceară nimeni acest lucru, întrucât aceasta a fost rațiunea pentru care l-am luat. Dacă nu mă înșel, aceasta va fi și condiție în procesul-verbal de transfer, că nu-ți dă nimeni un stadion ca să-l ții închis”, a comentat, citat de Ziua de Constanța, edilul șef al orașului de la malul mării.

Făgădău infirmă zvonurile că în locul bazei sportive „Farul” va fi construit un ansambru rezidențial

Cât despre zvonurile că în locul bazei sportive „Farul” ar putea apărea, în viitor, un ansambru rezidențial, primarul Decebal Făgădău spune că sunt invenții și le arată obrazul „acestor analfabeți”, așa cum îi numește edilul Constanței pe cei care cred în această transformare a stadionului.

„Am mai auzit tot felul de prostii, care spun că acolo demolăm și facem blocuri. 1. Infirm acest zvon. 2. Vreau să le arăt obrazul acestor analfabeți, pentru că trebuie să citească legea. Baza sportivă este protejată atât prin legea 213, ce tutelează patrimoniul public al statului (fie că se află în administrare locală sau centrală), cât și prin legea bazelor sportive, prin care nu poți schimba destinația. Aceste zvonuri nu fac decât să li se întoarcă precum un bumerang, iar eu atât le spun, să le fie rușine! Indiferent că au interes politic sau nu, nu așa se face”, a precizat Decebal Făgădău.

Gârdea: „Ni se pun piedici din toate direcțiile posibile”

Până atunci, stadionul Farul nu a fost omologat în această săptămână pentru a putea organiza meciuri în campionatul Ligii 2. Fiindcă riscau să piardă primul joc din Liga 2 la „masa verde”, cel cu ACS Poli, programat sâmbătă, de la ora 13:00, conducătorii clubului SSC Farul au apelat la Gheorghe Hagi și au obținut acordul să joace contra timișorenilor la Ovidiu, pe stadionul Central din Complexul Academiei Hagi.

Răzvan Gârdea, președintele Consiliului Director al SSC Farul, prezent la rândul său la ședința de ieri a Consiliului Local, a spus că, în problema stadionului, „ni se pun piedici din toate direcțiile posibile”. Clubul nou-promovat în Liga 2 nu mai are contract pentru utilizarea arenei, după ce președintele demisionar Andrei Pitu l-a reziliat fix înainte să plece.

„În momentul în care complexul intră în administrarea Consiliului Local, să se găsescă o modalitate legală pentru a ne lăsa să rămânem acasă. Acum, suntem puși pe drumuri. Vom plăti chirie, dar să fim lăsați să jucăm și să ne desfășurăm activitatea acolo. Ni se pun piedici din toate direcțiile posibile. Ieri (n.r. – luni), la ședința de omologare, am observat că există o rea-intenție din partea unor instituții ale statului. Știți cum arăta stadionul acum câțiva ani. Știți cum am primit omologările pentru Liga a 3-a. Știți cum arăta când s-a jucat Supercupa României. În acest moment, stadionul arată mult mai bine față de atunci. Am făcut eforturi incredibile în ultima lună, inclusiv financiare, încercând să-l aducem la o stare decentă. Atât putem în momentul de față. N-am cerut decât să deschidem o jumătate de stadion. Pentru omologare, ne trebuia un contract cu stadionul, pentru ca Federația să vină la omologare. Nu am reușit să obținem acest contract, în schimb am făcut o notă de comandă, pe baza căreia DJST emite o factură și suntem lăsați să ne desfășurăm activitatea. Am cerut o hârtie, prin care să ni se confirme, până la eliberarea facturii, acceptul acestei note de comandă. Ni s-a dat doar pentru meciuri amicale și antrenamente, cu o promisiune verbală că vom fi lăsați să jucăm și meciuri oficiale. Ei ne dau dreptul de a juca meciuri amicale până la obținerea avizelor, adică până la obținerea omologării. Două chestii care se bat cap în cap! Noi suntem puși la mijloc. Federația ne cere un act, nu o promisiune verbală”, a spus Gârdea.

CITEȘTE și: Primarul Constanței a vorbit despre problemele de la SSC Farul: „Nu reușesc să înțeleg de ce s-au înecat ca țiganul la mal”. Ce a discutat cu Marica și reproșurile pentru demiterea lui Grigoraș

Hagi ajută echipa suporterilor fariști! SSC Farul va juca pe stadionul Viitorului primul meci din Liga 2. Arena din Constanța nu a fost omologată

 

Marius ANGHEL 01 Aug. 2018, 14:10 Campionat
Pe aceeași temă