Antrenorul grupării FC Olt Slatina, Dan Oprescu, consideră că rezultatele în cadrul unei echipe depind de baza de pregătire de care dispune clubul. Tehnicianul alb-vișiniilor susține că atenția ar trebui îndreptată mai mult către infrastructură, către centrele de copii și juniori, într-un cuvânt asigurarea unor condiții propice pentru performanță, iar abia după aceea stabilirea unui obiectiv măreț.
Dacă sezonul trecut ați avut ca obiectiv salvarea de la retrogradare, anul acesta vă propuneți un obiectiv mai îndrăzneț?
Fixarea unui obiectiv este o problemă foarte importantă, de cele mai multe ori, în România, este nerealistă. La noi, în cele mai multe cazuri, se pune căruța înaintea cailor. Ca o paranteză, și la Alro s-a fixat obiectiv promovarea, deși se stă foarte prost la multe capitole. Nimeni nu s-a gândit ce va fi după. Nu avem terenuri de antrenament, în iarnă, am jucat, ambele echipe, meciuri amicale numai în deplasare, nu avem săli de forță, nu avem condiții de refacere. Nu se investește în medicina sportivă din România, este o specializare lăsată de izbeliște, care s-a dezvoltat foarte puțin în ultimii 20 de ani, în comparație cu țările unde fotbalul este foarte avansat. Nu avem centre de copii și juniori puternice, care în fiecare an să scoată jucători pentru echipa mare, ca să nu mai vorbim de condițiile pe care li le oferim, terenuri, vitaminizare, masă. Cred că întâi ar trebui lucrat la aceste capitole și apoi să vorbim de promovare. De aceea și obiectivul nostru va fi și în funcție de toate aceste lucruri. Vă dau un exemplu. Ungaria a fost multă vreme sub noi la nivelul fotbalului, dar în ultimii ani, cu o politică foarte sănătoasă, s-au înființat foarte multe Academii de Fotbal, s-a lucrat foarte mult la infrastructură, iar în câțiva ani rezultatele vor fi fantastice, vom fi în urma lor la câțiva ani lumină.
De ce credeți că se aduc jucători din alte părți, când Slatina a dat nume multe în fotbalul românesc. Nu vin jucători din urmă?
Sunt foarte mulți jucători tineri din Slatina care joacă în altă parte. Trebuie să facem cumva ca acești tineri, talentați, pe care antrenorii noștri îi descoperă să ajungă să joace pentru echipele noastre, nu pentru altele. Facem aceeași greșeală pe care o fac echipele de Divizia A, ajungem să investim într-un jucător, când deja el a confirmat în altă parte, deși am fi putut să-l avem în curte mult mai devreme.
Este o regulă ca rezultatele să fie direct proporționale cu bugetul?
Are o legătură, dar pot să vă spun altceva. Banii pe care îi primește un fotbalist sau un antrenor trebuie să fie ca o consecință a muncii depuse, ci nu invers. N-am auzit pe nimeni să vină să spună, știți am primit prea mulți bani, nu merit atât.
Ce credeți că ar trebui făcut?
Sunt multe de făcut, dar iar o să sară lumea că eu sunt Mafalda și le știu pe toate. Lucrurile stau prost de sus în jos. Majoritatea președinților și patronilor din fotbalul românesc strică fenomenul. Goana lor după rezultate cu orice preț a dus la degradarea fotbalului. Mai dau un exemplu. Antrenorii de la copii și juniori vor cu orice preț ca echipa lor să câștige, ajung să facă greșeli, se leagă de arbitraje, președinții de cluburi pun presiune pe acești antrenori de copii și juniori, când de fapt aceste echipe trebuie să aibă un singur scop, să scoată fotbaliști pentru echipele de seniori. Am văzut echipe de juniori care au fost campioane naționale sau s-au lăudat că au bătut în nu știu ce turneu, iar când s-a tras linie, niciun jucător din acea echipă nu s-a regăsit în prima ligă, pierzându-se treptat sau dispărând prin ligile inferioare. Asta înseamnă eficiență zero. Cred că cel mai important lucru este să alegi oamenii potriviți, care sunt la punct cu toate noutățile în fotbal, atât pe plan managerial, cât și tehnic, ci nu care folosesc metode neortodoxe. Eficiența trebuie să fie cuvântul de ordine. Cam așa ar trebui să stea lucrurile, din păcate, de cele mai multe ori lumea se ferește să le spună pe nume.
Sursa: Gazeta Nouă