Lichidarea clubului ASA Târgu Mureș n-a început, se va face apel la decizia de faliment și se va continua în campionat. Situația care poate duce la excluderea din Liga 2

Marius ANGHEL 20 Oct. 2017, 10:04 Campionat
  • Ața zdrențuită de care atârnă ASA Târgu Mureș încă rezistă și alte fire par să vină să ancoreze clubul de fotbal care în urmă cu doi ani a fost pe punctul de a câștiga titlul în România. Trimisă în faliment, gruparea de pe locul 6 din Liga 2 continuă lupta cu moartea și se agață de orice trece pe lângă ea pentru a-și duce mai departe agonia. A jucat meciul cu AFC Hermannstadt, deși, practic, nu ar mai fi trebuit să aibă jucători sub contract și se va prezenta și la Balotești, acolo unde sâmbătă are programat un alt joc în campionat. Dacă obține rapid suspendarea deciziei de faliment va juca și meciul de Cupă de săptămână viitoare și își va mai prelungi existența încă o perioadă.

 

Fix în urmă cu o săptămână, pe 13 octombrie, Tribunalul Mureș decidea intrarea în faliment a clubului ASA Târgu Mureș și desemna drept lichidator financiar societatea profesională RTZ&Partners SPRL – Filiala Bistrița. Decizia era executorie, cu drept de apel în 7 zile de la comunicare. Un caz identic cu cel petrecut în vara anului 2016, atunci când Tribunalul București stabilea intrarea Rapidului în faliment. Clubul giuleștean a dispărut de pe harta fotbalului românesc pentru că a rămas fără jucători, antrenori, n-a mai putut face angajări, a intrat în lichidare și, în consecință, în imposibilitate de a-și mai desfășura activitatea în Liga 1, acolo unde tocmai promovase.

„Sunt prevederi legale. Legea 85 este foarte clară. Odată pronunțat falimentul, societatea intră în lichidare. Lichidatorul e obligat să nu mai angajeze cheltuieli. El trebuie doar să conserve bunurile societății, să le valorifice pentru a îndestula creditorii. Hotărârea pronunțată de judecătorul sindic este executorie de la momentul pronunțării ei, deci trebuie pusă imediat în aplicare. În cazul ASA, lichidatorul își încalcă mandatul și i se poate atrage răspunderea. Teoretic, fiind cu apel, hotărârea de faliment mai poate fi schimbată, dar practic acest lucru nu s-a întâmplat până acum”, spun, pentru Liga2.ro, surse judiciare.

  • RTZ&Partners nu este străină de fotbalul românesc și de situația cluburilor intrate în insolvență sau faliment. Aceeași societate s-a ocupat și de insolvența clubului CFR Cluj, acum are grijă de insolvența celor de la Gaz Metan Mediaș și de falimentul ASA Târgu Mureș. I s-a propus să se ocupe și de falimentul FC Brașov, însă a a refuzat.

 


Marți seară, jucătorii de la ASA Târgu Mureș marcau de două ori în meciul cu AFC Hermannstadt (scor 2-2) și credeau că se vor bucura pentru ultima dată în tricoul echipei mureșene. Foto: Iosif Vajnar (PIXEL ProSport)

„Administratorii au hotărât să jucăm. Dacă nu se răzgândesc”

La ASA Târgu Mureș nu s-a început însă lichidarea clubului, iar la aproape patru zile distanță după ce se dicta falimentul, echipa de seniori juca în campionat meciul cu AFC Hermannstadt (scor 2-2). Era considerat ultimul meci din istoria clubului, însă, între timp, speranțele au reapărut. S-a făcut planul de contestare a deciziei tribunalului, jucătorii și antrenorii sunt încă la locul lor, astfel că partida de sâmbătă, cu CS Balotești, va avea loc.

„Normal, da, jucăm. Mai multe nu am ce să spun. Așa s-a discutat. Administratorii au hotărât să jucăm. Acum de ei depinde. Dacă nu se răzgândesc până sâmbătă, jucăm”, a spus, joi, pentru Liga2.ro, Cristian Chertes, director general ASA Târgu Mureș, conducător care, legal, nu mai are nicio putere de decizie după pronunțarea falimentului. La fel și președintele și administratorul special Ioan Nucu Man, cel care refuză să răspundă apelurilor telefonice, pentru a vorbi despre situația clubului mureșean.

Astăzi e programat să se introducă o cerere de suspendare a deciziei de faliment

La Târgu Mureș, planurile pentru ca ASA să poată continua în campionat sunt făcute deja. În urma convorbirii telefonice dintre reporterul Liga2.ro și reprezentantul lichidatorului judiciar, acesta din urmă a confirmat că a luat legătura cu administratorul special, care a menționat că vineri (n.r. – astăzi) va înregistra cererea de suspendare a efectelor deciziei judecătorului sindic, prin ordonanță prezidențială de suspendare a efectelor deciziei până la soluționarea apelului.

„Șansele sunt foarte mari să se suspende hotărârea judecătorului sindic (n.r. – decizia de faliment). Nu putem să nu-i lăsăm să mai desfășoare încă un meci. Vineri (n.r. – astăzi) s-ar putea să știm că luni avem termen la care se va soluționa cererea de suspendare a efectelor deciziei judecătorului sindic”, a spus reprezentantul lichidatorului judiciar.

Trebuie spus însă că, odată cu intrarea în faliment, s-a schimbat statutul societății. Deși lichidatorul judiciar a spus că a luat legătura cu administratorul special al clubului, acesta din urmă nu mai are, în acest moment, nicio calitate. În faliment, societățile nu mai au angajați și nici administrator special.

Dacă totul decurge conform planului, atunci ASA Târgu Mureș nu se va mai afla în stare executorie de faliment și își va putea desfășura activitatea până la noul termen de judecată, programat pe 12 ianuarie 2018. În consecință, și-ar juca atât meciurile din campionat, cât și pe cel următor din Cupa României, programat miercuri, de la ora 14:30, pe terenul echipei Unirea Slobozia, în cadrul 16-imilor.


Suporterii adevărați ai clubului ASA Târgu Mureș au fost marți la meciul cu Hermannstadt pentru a-și arăta pentru ultima dată susținerea față de club. Așa se credea atunci. Foto: Iosif Vajnar (PIXEL ProSport)

În lipsa unui suspendări rapide a falimentului, FRF nu o va programa pe ASA Târgu Mureș în Cupă. Nedisputarea meciului duce la excluderea din campionat

Această din urmă competiție, Cupa României, i-ar putea deveni de hac clubului în cazul în care până cel târziu marți, 24 octombrie, cu o zi înaintea meciului cu Unirea Slobozia, nu se va obține suspendarea efectelor deciziei judecătorului sindic. Dacă ASA se va afla în continuare în stare executorie de faliment, atunci Federația Română de Fotbal nu o va putea, conform regulamentului, programa în Cupă, iar asta ar coincide, conform aceluiași regulament, cu excluderea din campionatul Ligii 2, deci automat cu dispariția clubului.

Interesant este că în regulamentul desfășurării campionatului Ligii 2 nu se specifică nimic despre situația unui club aflat în faliment, dacă trebuie automat neprogramat să joace. Ghinionul ASA-ului din acest moment este că încă se află în Cupa României, acolo unde se specifică această situație pe care Departamentul Juridic al FRF e obligat să o pună în practică.

Articolul 30 – Organizarea și programarea Cupei României din Regulamentul de organizare a activității fotbalistice (ROAF) spune la punctul 1.3 următoarele: „Echipele aflate în procedura de faliment nu pot participa în cadrul competiției Cupa României”. Iar la punctul 15 este specificată consecința: „Echipele programate în Cupa României nu pot renunța la jocuri și nici nu pot disputa jocuri amicale în zilele în care au fost programate, sub sancțiunea excluderii și retrogradării lor în eșalonul imediat inferior din campionatul în care participă”.

„Dacă până la data meciului nu se va suspenda hotărârea judecătorului sindic de trecere la faliment, atunci ASA Târgu Mureș nu o să participe la meci”, spun, pentru Liga2.ro, surse judiciare.

În ultimii doi ani, din fotbalul românesc au dispărut, din cauza falimentului, echipe cu nume grele, precum: Rapid București, Petrolul Ploiești, Universitatea Cluj, Oțelul Galați, FC Brașov, Farul Constanța, Ceahlăul Piatra Neamț sau FC Bihor Oradea. ASA Târgu Mureș e pe punctul de a le urma, dacă nu acum, probabil în anul următor. Situația financiară a clubului este extrem de delicată și nu se prevede un viitor mai bun, mai ales că autoritățile locale nu mai pot aloca bani prea curând ASA-ului.


„Succesul stârnește întotdeauna dușmănii”, a fost mesajul afișat marți de galeria echipei din Târgu Mureș, membrii acesteia știind, probabil, cel mai bine ce a dus la această situație de faliment a clubului ASA. Foto: Iosif Vajnar (PIXEL ProSport)

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 20 Oct. 2017, 10:04 Campionat
Pe aceeași temă