Lecția de tactică a lui Ilie Poenaru, predată pe Electrica. Antrenorul Clinceniului a lămurit aspecte despre relația clubului său cu FCSB și spune că nu l-ar refuza pe Gigi Becali

Marius ANGHEL 17 Mar. 2019, 12:14 Campionat

Ilie Poenaru a reportat un nou succes la Timișoara cu Academica Clinceni, după cel cu Ripensia (scor 3-0), de data aceasta cu ACS Poli (scor 3-1). Antrenorul ilfovenilor a descris tactic cum a învins, practic, fosta sa echipă, despre care a spus că regretă că a ajuns să joace pe arena Electrica. Cât despre colaborarea cu FCSB, Poenaru spune că nu e un impediment pentru promovare. De asemenea, fostul junior al Stelei spune că îi înțelege comportamentul aproape dictatorial al lui Gigi Becali.

Poenaru a precizat că îi pare rău că ACS Poli e pe ultimul loc. „Mă bucur că m-am întors acasă după ațăția ani (n.r. – Poenaru a „uitat” că ultima dată a fost la Timișoara pe 2 septembrie 2018). Mă bucur că am făcut un joc mult mai consistent față de meciul trecut. A contat foarte mult și victoria. Mă bucur că am reușit prin jocul prestat astăzi, întâlnind o echipă destul de agresivă, care, din punctul meu de vedere, își joacă șansa de la meci la meci și șansele scad. Îmi pare rău pentru Poli că s-a ajuns în situația aceasta. Dar acasta este viața, trebuie să mergem înainte. Și eu mă bucur pentru echipa mea și pentru jocul prestat, victoria și vreau să-i felicit pentru tot ce au făcut astăzi”, a spus Poenaru despre meci.

Tactic, antrenorul Clinceniului a disecat meciul pas cu pas la conferință. „Am trasat niște lucruri la pauză și am văzut ce ne ofereau cei de la Poli. Ei veneau pe un presing foarte avansat și se creau spații foarte mari între liniile lor. Noi a trebuit să valorificăm aceste spații. Am cerut mijlocașilor laterali să intre mai mult la interior și să jucăm filtrant între liniile lor și de acolo să dezvoltăm și să ducem atacuri rapide. În cazul în care merge. În cazul în care nu merge, să mutăm jocul în jumătatea lor și să facem posesie acolo la margine cu dezvoltate și schimbări de direcție. Ceea ce s-a și întâmplat. Am venit cu centrările din margine, au venit golurile pe zonă centrală.. Le-am spus să alterneze tot timpul și să ținem mingrea departe de poartă, pentru că ei vor face o presiune primele 10-15 minute pentru că trebuia să pună o presiune pe noi. Iar noi trebuia prin această verticalizare spre poartă lor, să le tăiem elanul. Am avut o posesie mult mai bună ca în prima repriză, am fost dinamici, mobili și ne-a ieșit”, a precizat Ilie Poenaru.

Poenaru, atent la golaveraj

2-0 putea fi cel mai periculos scor pentru Academica, deoarece ACS Poli a redus diferența. Poenaru spune că nu s-a speriat, dar și-ar fi dorit un succes mai util golaverajului, acum unul de +31. „Nu mi-a fost teamă, pentru că am văzut că suntem stăpăni pe joc. Dar nu este normal ca după 2-0 le-am cerut să profităm în continuare și să mai marcăm. Prin natura clasamentului, la un moment dat poate vom avea nevoie și de goluri. Ce nu mi-a convenit e că s-au relaxat puțin. Vreau să dispară aceste lucruri. Am pierdut omul din marcaj și am luat gol. 2-0 e cel mai periculos scor. Dar nici Poli nu a arătat că vine cu ceva. Am băgat niște jucători ca să pregătesc și meciul de săptămâna viitoare”, a explicat Poenaru.

Dorea să joace pe „Dan Păltinișanu”

Fost jucător la Poli, Poenaru nu înțelege de ce ACS Poli joacă pe Electrica. „Noi suntem o echipă care pasăm și ne-am fi dorit să jucăm pe „Dan  Păltinișanu”, mai ales eu. Mi se pare puțin ciudat ca Poli să joace aici pe Electrica și Ripensia să joace acolo. Nu știu ce se întâmplă în momentul de față aici. E păcat. Sincer, îmi pare rău că s-a ajuns în situația aceasta, să se joace pe terenul acesta și nu acolo unde este casa lor”, a comentat despre stadion antrenorul ilfovenilor.

„Nu suntem un satelit al Stelei”

FCSB are mulți tineri împrumutați la Clinceni, dar Poenaru spune că echipa sa un este un satelist al roș-albaștrilor. „Nu suntem un satelit al Stelei. Nu avem cum, dacă vrem sau ne declarăm promovare. Nu ai avea voie dacă ai fi satelit. Este o colaborare între noi și FCSB. Avem foarte mulți jucători tineri de la FCSB, copii de loturi naționale. Referitor la promovoare: dacă jocul și rezultate ne duc pe un loc promovabil, vom promova. Nu ne dăm la o parte. Dacă nu, nu este nicio problemă. Dacă se încheie sau nu colaboarea, nu știu. Pe mine mă interesează strict echipa și rezultatele echipei. Nu știu ce se va întâmpla dacă vom promova. Din punct de vedere financiar, nu este nicio problemă. Dacă ești acolo și vrei să promovezi, e clar că lucrurile sunt organizate demult. Dar nu este nicio presiune, nu este ceva impus. Cei care ne conduc ne-au spus că dacă jocul și rezultate ne condus înt-acolo, avem cale liberă. Dacă nu, nu e nicio problemă”, a precizat Poenaru.

Despre „malaxorul” de antrenori de la FCSB, Poenaru crede că se poate lucru bine cu Gigi Becali. „Totul ține de comunicare cu Gigi și totul ține de tine. Ce se întâmplă acum la FCSB nu e treaba mea. Nu sunt acolo. Deocamdată ei au antrenor, și unul foarte bun, care îmi este și prieten. Sper ca ei să-și revină, pentru că au cei mai buni jucători din țară, probabil trebuie să schimbe ceva. Dacă Gigi mă ofertează, nu îmi e frică să lucrez cu el”, a mărturisit, sincer, fostul fotbalist format în curtea Stelei.

Poenaru a jucat ultima dată în Ghencea în sezonul 1996-1997. Antrenorul spune că mentalitatea fotbaliștilor e problema din curtea FCSB, pe care o consideră adevărata Steaua. „S-au schimbat generații de jucători. Totul ține de calitate ajucătorilor, cum înțeleg ei ce înseamnă Steaua sau FCSB, că pentru mine tot Steaua va rămâne. Poate uni dintre jucătorii de acolo nu-și dau seama la ce club sunt. Când ajungi acolo doar atât trebuie să știi: trofee, campionat. E presiune. Și presiunea ce o pune Gigi e normala. Steaua e Steaua. Dinamo, la fel, și Rapidul când va reveni”, a conchis Ilie Poenaru.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI și Emanuel Titus ILIEȘI / Mediafax Foto

Marius ANGHEL 17 Mar. 2019, 12:14 Campionat
Pe aceeași temă