Laszlo Balint vrea mentalitate de campioni la UTA: „Mă refer la cele mai mici detalii. Aici a fost pentru mine marele semn de întrebare”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 31 Oct. 2019, 19:13 Actualizat: 31 Oct. 2019, 19:14 Campionat
Laszlo Balint vrea mentalitate de campioni la UTA:  „Mă refer la cele mai mici detalii. Aici a fost pentru mine marele semn de întrebare”

„Bătrâna Doamnă” s-a întors cu toate punctele de la Reșița, dar evoluția „roș-albilor” din a doua repriză a lăsat ceva semne de întrebare. Chiar Laszlo Balint le cerea jucătorilor săi o altă atitudine și mentalitate, iar astăzi, la conferința de presă ce prefațează confruntare de duminică, cu Viitorul Pandurii, a și dezvoltat subiectul.

Laszlo Balint: „Ca să fim campioni, trebuie să ne comportăm pe teren ca niște adevărați campioni și aici mă refer la cele mai mici detalii”

Antrenorul echipei UTA susține că elevii săi trebuie să țintească sus, în vârf, dacă vor să realizeze ceva sezonul acesta. „Când spun mentalitate, mă refer la acel spirit care să ne permită, ca prin fiecare lucru pe care îl facem în teren, să avem pretenția de a arăta ca o echipă ce-și dorește să fie campioană. Spun asta raportat la competiție. Ca să fim campioni, trebuie să ne comportăm pe teren ca niște adevărați campioni și aici mă refer la cele mai mici detalii. La cum intri în posesia mingii, cum reușești să gestionezi duelurile unu contra unu, a cum reușim să dăm un pas de calitate, pentru că jucătorii au demonstrat ceea ce pot deja. Din păcate, aici a fost pentru mine marele semn de întrebare, pentru că pe un moment de presiune al adversarului nu am reacționat cum trebuie. Cu tot respectul pentru Reșița și trebuie să subliniez faptul că a crezut în șansa lor la pauză și au ieșit pe teren extrem de determinați, iar pentru asta merită toate aprecierile, însă – preactic – noi am băgat-o în joc. Am reușit să le facem niște cadouri și nu am înțeles de ce, pentru că ar fi trebuit să gestionăm mult mai atent meciul. Avem jucători cu experiență, avem jucători care știu să gestioneze momente de ușoară presiune și atunci mi-a ridicat niște semne de întrebare evoluția de  după pauză până prin minutul 80. După aceea, totuși am reușit să ne scuturăm și să împingem un pic jocul către poarta adversă. Ca dovadă am și reușit să punem presiune și să marcăm acel gol. A fost mai mult un gol venit din atitudine, dar, până la urmă, mentalitatea și atitudinea sunt cumva legate. Pentru că în momentul în care vrei să te comporți ca un campion pe teren și ții cont de cel mai mic detaliu și interpretezi fiecare detaliu de maniera în care lumea să zică: <>”, a punctat Balint, citat de Sport Arad.

„Marea noastră problemă a fost că nu am reușit să ținem de minge în compartimentul ofensiv”

Întrebat dacă au existat și probleme de ordin tactic în repriza a doua la Reșița, cu prea mulți fotbaliști ofensivi pe teren în condițiile în care echipa gazdă și-a schimbat abordarea în partea a doua, tehnicianul UTA-ei a adăugat. „Deși nu ar trebui să discutăm aceste probleme într-o conferință de presă, vă spun că marea noastră problemă a fost că nu am reușit să ținem de minge în compartimentul ofensiv. Și aici intervine din nou mentalitatea și de atitudinea, căci în momentul în care ajunge mingea la tine și nu reușești să ții de ea, să ai control prin posesie, atunci este o problemă. Așadar, nu am suferit din punct de vedere tactic, pentru că am luat golurile cum le-am luat. Mai întâi, pe o lejeritate a celui care trebuia să facă atac de întâmpinare la fotbalistul care a șutat și a urmat devierea nefericită al lui Ilie, iar golul doi a fost un fault în atac nesancționat. Iar noi, pe cealaltă parte, am mai avut ocazii importante pe lângă cele două reușite. Cea din minutul 11 a lui Cipri Rus, în urma unei acțiuni de posesie progresivă foarte bună, o chestie lucrată pe care băieții o fac excelent când sunt concentrați și determinați și apoi o ocazie cu Vali Buhăcianu, în prelungirile primei reprize, la fel pe o chestie lucrată. Așadar, nu am suferit din punct de vedere al organizării tactice. Că sunt anumite alegeri pe care eu le fac sunt pentru că că îmi doresc să avem consistență, calitate și am demonstrat-o de atâtea ori că o avem. Vali Buhăcianu a jucat primul său meci la UTA ca mijlocaș stânga cu Dinamo și a evoluat foarte bine atât pe momentul de posesie cât și pe momentul de posesie. Dacă nu mă înșel, Ioniță, Rus și Buăcianu au jucat pentru prima oară împreună la meciul cu Pandurii, a fost, din toate punctele de vedere, cel mai bun meci al UTA-ei în deplasare. Să nu credeți că eu aș lăsa pe bancă un fotbalist care le are pe toate, adică să aibă un atac de întâmpinare agresiv, să recupereze minge după minge și să și paseze senzațional. Doar că e greu să convingi un astfel de fotbalist să-l convingi să vină la UTA, așa că eu sunt obligat să iau niște decizii realiste în momentul care aleg primul <<11>> și primul <<18>>. Iar asta depinde în primul rând de forma sportivă, dar și de strategia pe care încercăm să o aplicăm la meciul respectiv și, câteodată, și în funcție de particularitățile adversarului. Cu toate că acest criteriu este ultimul.”

Încheiind capitolul Reșița, cel puțin pentru spectatori, dar și telespectatori, nu a fost tocmai simplu să privească un meci între două echipe îmbrăcate aproape la fel: tricouri roș-negre cu șorturi negre pentru gazde, respectiv tricouri negre, cu șorturi roșii pentru arădeni. „Sincer, de la nivelul gazonului se distingea bine totul, nu au fost probleme. Apoi, am observat și eu că la televizor se vedea destul de rău, important este că observatorul și arbitrul de centru nu au avut nimic de obiectat la ședința tehnică dinaintea meciului. Mai departe, aceasta este ultima mea problemă cum vom fi echipați în alte deplasări în care, poate, echipele adverse poartă culori asemănătoare cu noi. Dar, eu zic că nu vor fi probleme”, a încheiat Balint.

UTA joacă duminică, de la ora 14:00, la Arad, cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, meci contând pentru etapa a 15-a a Ligii 2.

Sursa: Sport Arad
Foto: UTA Arad

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 31 Oct. 2019, 19:13 Actualizat: 31 Oct. 2019, 19:14 Campionat
Pe aceeași temă