Inginerul care a dus Hermannstadt din Liga a 4-a la porțile Ligii 1 și mentalitatea cu iz nemțesc: „Nu înțeleg când aud, la alte echipe, că nu sunt cu banii la zi”

  • Visul echipei cu cei mai mulți spectatori din Liga a 2-a este să ajungă o formație obișnuită în prima ligă. Iar modelul conducătorilor este FC Botoșani.
  • Echipa înființată în 2015 se pregătește de un an care să-i aducă promovarea și să joace primul meci în nocturnă din istoria Sibiului, în Cupa României.


AFC Hermannstadt este noua senzație din fotbalul românesc. O echipă înființată în 2015 a promovat în fiecare an și a ajuns una dintre favoritele la accederea în Liga 1, după prima parte a campionatului. Teodor Birț, inginerul care în 2015 s-a apucat de fotbal și conduce echipa, are o mentalitate diferită față de a multor conducători și nu înțelege cum unele cluburi nu reușesc să plătească salariile jucătorilor. Birț vorbește despre proiectul nu iz nemțesc de la Sibiu, obiectivele noii echipei și de ce pariază că noul proiect nu va avea soarta celor de la Inter Sibiu sau Voința Sibiu.

  • Nou-promovată în Liga 2, AFC Hermannstadt a încheiat prima parte a sezonului pe locul 2, la un punct în spatele liderului Dunărea Călărași, 48 față de 49. În 21 de etape, echipa sibiană a înregistrat 14 victorii, 6 egaluri și o înfrângere, având un golaveraj perfect: 35-10. Are al șaselea atac din campionat, dar prima apărare. De 14 ori a fost lider în cele 21 de etape scurse până acum.

 

Domnule Birț, Hermannstadt este surpriza acestui campionat, în Liga a 2-a. Din Liga a 3-a, pe poziție de promovare în Liga 1.
Da. În ideea asta am și plecat la început. Ne-am propus să profităm de elanul pe care l-am avut. Ne ajută mult faptul că am ales jucătorii înainte de începerea campionatului, am încercat să facem un grup. Știam că Pelici reușește să coaguleze grupul.

V-ați așteptat la un asemenea parcurs?
Este un parcurs la nivelul transferurilor pe care le-am făcut. Era normal să se întâmple așa.

Promovări succesive din 2015 încoace. Finalitatea acestui proiect este Liga 1?
Evident, am și anunțat, obiectivul este promovarea, legat de transferuri. Vom vedea de cine ne despărțin și cine urmează să vină. Încercăm să ne îmbunătățim lotul, pentru că știm că returul va fi mai greu.

„FC Botoșani este unul dintre modelele mele. Fotbalul îți ocupă tot timpul”

Are Hermannstadt potențialul să devină o echipă importantă în Liga 1?
Pentru mine este un target să rămânem în Liga 1, pentru că alte echipe din Sibiu, Voința și Inter, nu au reușit. Dacă suntem acolo să încercem să fim competitivi și să obținem maxim de performanță. Sibienii merită acest lucru, avem susținerea municipalități, care ne oferă baza pe care ne susținem meciurile, plus încă o bază de antrenament modernă. Proiectul a început acum și sperăm ca până anul viitor să fie gata. Vrem rămânem în Liga 1 și nu să ne gândim cum să ne salvăm de la retrogradare, an de an. Vrem un fotbal frumos să aducem publicul la stadion. FC Botoșani este unul dintre modelele mele. Nu-și fac probleme cu retrogradarea, au stabilitate, au liniște.

Este o noutate și pentru dumneavoastră Liga a 2-a?
Da, eu sunt intrat în fotbal odată cu înființarea acestei echipe. E o experiență nouă, încerc să țin pasul, nu e ușor, dar încerc să nu dezamăgesc. Îmi place foarte mult. După doi ani de zile am realizat că fotbalul îți ocupă tot timpul (râde).

Ce făceați înainte de a intrat în fotbal?
De profesie sunt inginer și am activat în domeniul privat și în administrația publică locală, înainte de a intrat în fotbal. A fost mai ușor din punctul acesta de vedere, fiind obișnuit să lucrez cu bani publici și știind că toți banii trebuie cheltuiți foarte atent. Aici mi-a fost ușor.

De ce Hermannstadt?
Pentru că nu am vrut să avem niciun fel de apropiere vizavi de ce a fost înainte. Este numele orașului nostru și vrem să luăm din seriozitatea și calitățile celor din partea Germaniei.

Bugetul este asigurat de Consiliul Local. Aveți un buget mare?
Da, primăria este alături de noi. Până acum nu am avut un buget mare, am drămuit bine banii, pentru a avea liniște la echipă. Cel mai important este să achiți salariile. Nu înțeleg când aud la alte echipe că nu sunt cu banii la zi. Fotbalistul este un angajat care trebuie plătit. Nu am avut salarii fabuloase, vrem să oferim bonusuri condiționate de performanță.

„Avem o medie de 4000 de oameni, la meciuri. La noi nu se înjură, la noi se aplaudă”

Au fost proiecte care au eșuat în Sibiu, de genul Voința sau Inter. Ce garanție aveți că acest proiect va funcționa?
În primul rând stabilitatea, lotul, foamea de fotbal a sibienilor și dorința de a aduce spectacol fotbalistic la Sibiu.

Sunteți o surpriză și în Cupa României. Cât de departe puteți urca în această competiție?
Suntem conștienți de nivelul nostru, avem „scuza” că suntem angrenați în lupta la promovare, dar la ambițiile pe care le avem, nu se știe niciodată.

Ce adversar vă doriți în primăvară?
Aici sunt într-o dilemă. Mi-aș dori un adversar care să ne permită să mergem mai departe, dar și unul bun, de exemplul un joc cu Steaua, pentru care ar merita să închiriem o instalație de nocturnă și să oferim sibienilor primul joc în nocturnă.  
Garanția este felul în care am pus bazele acestui club. Am plecat de la transparență. Sunt mulți oameni alături de noi și sunt foarte atenți la felul în care se cheltuie banii. Este ușor să-i chețul, dar greu să îi drămuiești.

Aveți o medie de spectatori bună și pentru Liga 1…
Avem un public care, pe lângă faptul că este numeros, este și civilizat, se comportă ca un public de oraș european. La noi nu se înjură, se aplaudă și ne bucură pentru că încercăm să ne creăm o identitate. Satisfacția a fost foarte mare și când am reușit să creăm o galerie. Avem o medie de 4000 de oameni și le mulțumesc sunt alături de noi. Sunt convins că va fi stadionul plin, în Liga 1.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă