Încă un club din fotbalul românesc a intrat în insolvență. Tribunalul Timiș a aprobat solicitarea celor de la ACS Poli. Birlică: „E o zi fericită”

Anda DELIU, Marius ANGHEL 31 Aug. 2018, 13:03 Campionat

UPDATE: Președintele clubului timișorean ACS Poli, Radu Birlică, e fericit că s-a acceptat intrarea în insolvență. Decizia scapă de depunctări echipa din Liga 2, iar datoriile urgent de achitat sunt sistate.

„E o zi fericită. Clubul nu merita să dispară… Noi avem creionat un plan de reorganizare. Așteptăm Tribunalul Timiș să desemneze adiministratorul judiciar și special. Planul de reorganizare e pe trei ani. Echipa nu mai poate fi depunctată. Litigiile se sistează. ANAF și orice proprire de la terți se sistează. Trebuie plătit prin planul de reorganizare. Suma aprobată e de obicei la 10% din datorii. Se poate contesta, dar, în general, orice soluționare prin asemenea plan se aprobă. Sunt mai mulți pași. Nu e o perioadă ușoară. Eu mizez pe faptul că instanța va hotări administratori care știu ce să facă în continuare. Eu mi-am făcut datoria de a găsi soluția legală. Eu sunt mulțumit. Eu spun ipotetic, e o practică ce s-a aprobat până acum. Poate să fie 20-30%. Asta nu înseamnă că noi nu trebuie să mai plătim obligațiile curente. Dacă nu vom fi la zi cu planul de reorganizare ne poate aduce greutăți în instanță. Rapid nu a respectat, dar aici e o sumă mult mai mică”, a declarat Radu Birlică, într-o conferință de presă susținută vineri după-amiază.

Datoriile totale ale clubului bănățean se ridică la 3,6 milioane de euro. Birlică mai spune că, în acest moment, după intrarea în insolvență, problemele legate de recuperarea prejudiciului de către Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timiș sunt, la rândul lor, sistate.

„Prin diminuarea cheltuielilor se poate găsi un investitor care să preia clubul în întregime. Dacă plătește datoriile, poate prelua de la UPT, CJT și CLT. Există doritori, dar au stat în umbră. Echipele în insolvență pot promova dacă se aprobă planul de reorganizare până la începutul licenței echipa. Se pot desființa posturi, diminua salarii în club… Se poate ataca promovarea dacă ne întărim, scopul nu e să ne pierdem în Liga a 2-a, atunci n-are rost. Mai sunt niște firme moștenite de la domnul Miculaș… În total cu cei care au creditat ar fi 3.600.000 de euro!”, a mai declarat Birlică.


 

ACS Poli a primit o reală gură de oxigen în ultima zi de vară. Tribunalul Timiș a aprobat deschiderea procedurii de insolvență pentru formația retrogradată în Liga 2. Clubul timișorean prezidat de Radu Birlică e organizat sub forma unui ONG, cu membrii fondatori Primăria Municipiului Timiș, Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica din Timișoara.

Conform informațiilor afișate pe site-ul Curții de Apel Timiș, unde se pot verifica dosarele mai rapid decât pe portalul Ministerului Justiției, Tribunalul Timiș a deschis procedura insolvenței. Numărul de dosar este 3739/30/2018, iar decizia a fost dată în baza legii 85 din anul 2006. Președintele Radu Birlică a confirmat informația.

„Miza” era evitarea depunctărilor în săptămânile următoare, deoarece ACS Poli a pierdut deja multe litgii cu foștii jucători. Dacă instanța nu aproba solicitarea clublui, atunci, dacă nu se găseau bani pentru stingerea datoriilor, echipa ar fi început să fie depunctată în săptămânile următoare.

ACS Poli va avea un administrator judiciar și unul special

Ca toate cluburile de fotbal intrate în insolvență, ACS Poli va trebui să își facă un plan de reorganizare. Datornicii se vor putea înscrie, conform procedurilor legale, la masa credală. Instanța va desemna un administrator judiciar, care trebuie să fie un practician în insolvență. De asemenea, va fi desemnat și un administrator special, de către Adunarea Generală a acționarilor.

Alte două cluburi din Liga 2 sunt în insolvență

Fotbalul românesc cunoaște deja multe „episoade” ale „serialului” insolvența. Dinamo și CFR Cluj au fost cele cu „happy end”, deoarece au reușit să iasă din insolvență. Pentru alte cluburi însă, cum a fost Rapidul, a fost un capăt de drum. În acest moment, în prima ligă, Gaz Metan Mediaș este în insolvență. În liga secundă, Pandurii și CS Mioveni se regăsesc în aceeași situație.

La nivel declarativ, cei din FRF au punctat că nu mai doresc echipe în insolvență în prima ligă începând de sezonul viitor. Pentru ca lucrurile să devină aplicabile, acest aspect trebuie specificat în manualul de licențiere.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Sașa Pastor

Anda DELIU, Marius ANGHEL 31 Aug. 2018, 13:03 Campionat
Pe aceeași temă