„Îmi pare rău că i-am făcut pe suporteri și pe constănțeni să creadă în promovare”. Explicațiile lui Ilie Stan după o nouă umilință primită de Farul

După 0-4 la Brăila cu Dacia Unirea, Farul a arătat din nou, sâmbătă, în etapa a doua a play-off-ului, cât de pregătită este pentru promovare. Gruparea constănțeană a pierdut cu un umilitor 0-6 pe teren propriu cu Dunărea Călărași, aceeași echipă care îi dădea tot atâtea goluri nu cu multe meciuri în urmă, în sezonul regulat. Atunci, „marinarii” reușeau să înscrie și ei de două ori, însă acum n-au fost capabili să dea un gol.

Cauzele acestui nou eșec drastic sunt diverse, probleme de vestiar, de atitudine și disciplină, numai înaintea acestui joc cinci jucători părăsind cantonamentul, iar a doua zi golgheterul echipei a fost dat afară după un incident petrecut în vestiar.

Ilie Stan: „Cel mai dureros e că toate mi se sparg mie în cap”

Bobo Kanda (30, 45, 68) și Valentin Alexandru (49, 56 – din penalty, 72) au înscris cele șase goluri pentru Dunărea și au umilit din nou Farul, făcându-l pe antrenorul Ilie Stan să declare la finalul meciului că echipa nu e pregătită din niciun punct de vedere pentru promovare și că îi pare rău că suporterii au fost făcuți să creadă în acest obiectiv. „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, au izbucnit suporterii prezenți sâmbătă pe stadion.

„Ce-i în sufletul meu acum nu aș vrea să fie la nimeni. Normal ar fi trebui să vină jucătorii, nu eu. Prima dată m-am gândit să plec după meciul cu Gloria Buzău, când am tras un semnal de alarmă. Am simțit echipa că nu este pregătită din niciun punct de vedere pentru ce ne dorim cu toții și îmi pare rău că i-am făcut pe suporteri și pe constănțeni să creadă în obiectivul de a promova. Cel mai dureros e că toate mi se sparg mie în cap. Mă doare, pentru că știu cât muncesc zi de zi și ce sacrificiu fac. Dacă jucătorii nu vor să înțeleagă că fotbalul nu-l poți juca fără muncă și sacrificiu, atunci n-ai ce să faci. E inadmisibil. Jucători cu experiență, în care ai încredere, discuți cu ei. Dar sunt și alte chestii. De ieri (n.r. vineri), am transmis conducerii că nu-mi mai asum niciun rezultat de acum încolo. Vom analiza acest meci și vom vedea ce decizie se va lua. Dar e clar că nu se poate continua așa, să creăm o imagine falsă vizavi de ce se întâmplă la Farul Constanța. Trebuie să vină un moment zero, pentru că altfel nu se poate merge. În condițiile actuale, ce a realizat Farul, locul trei la finele sezonului regulat, este extraordinar”, a declarat, citat de Ziua de Constanța, Ilie Stan la conferința de presă de după meci.

Antrenorul Farului a declarat apoi să va rămâne în continuare la Farul, deși au fost două momente în care a fost tentat să părăsească echipa. „Rămân în continuare la Farul, iar dacă se va schimba ceva, cu mare plăcere aș vrea să schimb și eu ceva. Pentru că simt că acest oraș și această echipă merită mult mai mult. Dar trebuie un moment zero, în care să se spună lucrurilor pe nume. Dacă se va schimba și se va merge pe altă linie, mi-aș dori din suflet, pentru că am multe de demonstrat. Dar nu poți, în momentul de față, la ceea ce e acum. Indiferent ce aș face eu ca antrenor. Eu am vrut să plec de ieri (n.r. vineri), dar și după Gloria Buzău, dar nu mai plec. Dacă ei vor să mă dea afară, asta-i altceva. Dacă se va schimba ceva, vreau să fiu aici, să creez ceva. Și nici nu mă gândesc la partea financiară, dacă ar fi să rămân. Vreau să fac ceva”, a mai spus Ilie Stan.

Nedelcu: „Au avut o atitudine de doi lei”

Despre rezultatele extrem de proaste și despre atitudinea jucătorilor au comentat și președintele executiv Auraș Brașoveanu și patronul Giani Nedelcu.

„În prima fază, a fost acea concentrare cu privire la realizarea obiectivului primar, accederea în play-off. După care cred că automulțumirea a condus la aceste rezultate dezastruoase. Jucătorii au conștientizat că la Brăila s-a ratat o oportunitate imensă, apărând în consecință polemici între jucători, care au accentuat disensiunile dintre ei. Am mai spus-o că fiecare se crede mai valoros decât celălalt și orice discuție o ia ca pe un reproș, nu ca pe un mod de a îndrepta lucrurile. Iar presiunea creată prin acel rezultat de la Brăila s-a văzut în meciul de ieri (n.r. sâmbătă), pentru că, până la primul gol al oaspeților (venit la primul lor șut pe poartă), am avut șase – șapte acțiuni în careul lor. Primul gol a venit ca o măciucă în moalele capului și a condus la dezastrul de pe teren. Greșeli impardonabile… Pur și simplu, după aceea le-am făcut cadou jocul”, a comentat Brașoveanu pentru Ziua de Constanța.

„E foarte rușinos ce s-a întâmplat. Au avut o atitudine de doi lei. Din ce motiv? Întrebați-i pe jucători. Asta e mentalitatea lor. Cu banii nu sunt probleme. În ce-i privește pe cei care au plecat de la cantonament, și dacă cineva ar fi avut o nemulțumire financiară, ce treabă are asta cu plecatul? Sunt echipe care nu au luat banii de cinci luni. Nu știu exact, dar la Bacău ar fi o întârziere de patru luni și uite că a bătut Brăila. O să ajungem luni sau marți la Constanța și vom vedea ce vom face. Jucătorii ar trebui să uite tot ce a fost până acum și să o ia de la capăt, să facă ce trebuie, ca un moment zero”, a spus și Giani Nedelcu.

Formula în care a jucat Farul cu Dunărea Călărași: Negrilă – Băjan, Fl. Pătrașcu (cpt.), D. Bratu, Zugravu – Tigoianu (L. Manole 78), Ad. Ionescu, Milea, C. Neagu – Pătulea (Al. Ioniță 46), S. Chițu (Val. Munteanu 61). Rezerve neutilizate: I. Dinu – V. Suciu, Murgoci, Pungă. Eliminat: Bratu (68 – cumul de cartonașe galbene).

După umilința cu Dunărea Călărași, FC Farul a căzut pe ultimul loc în play-off-ul Seriei I, cu 19 puncte, cu 9 mai puține față de liderul Rapid și cu 8 în spatele Dunării, echipa care e pe loc de baraj de promovare. În etapa viitoare, a treia, constănțenii se vor deplasa în Giulești, joi, 21 aprilie, acolo unde vor juca împotriva Rapidului, de la ora 17:30.

Foto: Alexandru RAITA

Pe aceeași temă