FC Argeș, amendată de FRF din cauza suporterilor! Clubul piteștean riscă sancțiuni și mai dure dacă manifestările se repetă

Marius ANGHEL 03 Sep. 2018, 14:01 Campionat
FC Argeș, amendată de FRF din cauza suporterilor!** Clubul piteștean riscă sancțiuni și mai dure dacă manifestările se repetă

FC Argeș riscă să fie depunctată de FRF din cauza suporterilor. Forul condus de Răzvan Burleanu a sancționat, săptămâna trecută, echipa piteșteană cu o amendă de 2.000 lei, datorită fanilor care la meciul de acum două etape, de pe propriul teren, cu Metaloglobus București, au afișat mai multe banere și au scandat împotriva FRF.

Amenda primită de clubul argeșean după meciul cu Metaloglobus București a venit după ce la partida cu CS Balotești, din prima etapă a acestei ediții de campionat, suporterii echipei alb-violete au procedat în același mod, FRF sancționând atunci gruparea din Trivale doar cu avertisment și nu cu penalitate financiară.

Sancțiunile pe care FRF le poate aplica piteștenilor pot fi însă mult mai drastice. Măsurile cuprinse în Regulamentul Disciplinar al FRF sunt foarte drastice în asemenea cazuri. Dacă asemenea, dacă manifestările vor continua și în următoarele etape, se poate ajunge la programarea unui joc pe propriul teren fără spectatori, la suspendarea terenului propriu între două și zece etape, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau chiar excluderea din competiție a echipei.

Ce prevede articolul 54 din Regulamentul Disciplinar al FRF

Articolul 54 – Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea
1. Orice persoană care, în mod public, discriminează sau denigrează pe altcineva într-o manieră jignitoare pe motive de rasă, culoare, limbă, religie, sex, origine etnică sau care comite o altă faptă având acest caracter, va fi suspendată pentru 6 jocuri la toate nivelurile, în cazul jucătorilor, echipei tehnice și antrenorilor și 4 luni pentru oficiali. În plus, clubul căruia aparține făptuitorul va fi sancționat o penalitate sportivă de la 5.000 la 60.000 de lei, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmînd a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancținat gradual cu programarea jocurilor fără spectatori de la 1 la 4 etape cumulat cu o penalitate sportivă de 60.000 lei. Dacă acesta este un oficial asimilat, penalitatea va fi de la 10.000 la 80.000 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și în cazul în care o persoană are un comportament xenofob, ofensator sau care hărțuiește o altă persoană pe astfel de motive.
2. Dacă spectatorii afișează inscripții conținînd sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovați de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicțional va aplica o sancțiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susținut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificați ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancționat clubul gazdă, în mod corespunzător.
3. Orice spectator care se face vinovat de abaterile arătate la alin. 1 și 2 de mai sus, va fisancționat cu interzicerea accesului în stadion pentru cel puțin doi ani.
4. În funcție de circumstanțe, organul disciplinar poate aplica și alte sancțiuni clubului responsabil, cum ar fi: interzicerea organizării jocurilor pe propriul stadion de la 2 la 10 jocuri, pierderea jocului prin forfait, scăderea a 2-6 puncte sau excluderea din competiție.
5. Orice formă de propagandă a ideologiilor extremiste este interzisă înainte, în timpul și după jocuri, în caz contrar fiind aplicabile sancțiunile prevăzute la alin. 1-2 de mai sus.
6. Sancțiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârșirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenționat pentru a cauza sancționarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanțelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament.

Articol scris de Silviu MIHAI

Marius ANGHEL 03 Sep. 2018, 14:01 Campionat
Pe aceeași temă