EXCLUSIV | Mesajul clar al LPF pentru Gigi Becali, dacă se dovedește că este implicat și la Academica Clinceni, echipă aflată la un pas de promovare

Marius ANGHEL 18 Apr. 2019, 15:03 Campionat
EXCLUSIV | Mesajul clar al LPF pentru Gigi Becali,** dacă se dovedește că este implicat și la Academica Clinceni, echipă aflată la un pas de promovare

Gigi Becali (60 de ani) a recunoscut public implicarea la Academica Clinceni, clubul aflat aproape de promovarea în Liga 1. Conform înțelegerii, omul de afaceri trimite lunar 40.000 de euro către formația pregătită de Ilie Poenaru, iar tehnicianul trebuie să folosească cât mai mulți dintre tinerii trimiși de FCSB la trupa ilfoveană pentru a acumula cât mai multă experiență.

  • Chiar dacă finanțarea se face prin intermediul nepotului său, Vasile Geambazi, nu e legal ca o echipă din Liga 1 să aibă sub influența sa un alt club din aceeași ligă.

 

LPF, prin departamentul juridic, a clarificat situația:

Va permite LPF ca în Liga 1 să activeze două formații susținute financiar de aceeași persoană? „În măsura în care Academica Clinceni va promova în Liga 1, clubul va trebui să obțină în prealabil și să prezinte LPF licența de participare, eliberată de Federația Română de Fotbal. În aceiași măsură și FCSB trebuie să obțină licența de participare în noul sezon al Ligii 1. În cadrul procesului de licențiere se fac verificări riguroase cu privire la structura juridică a grupului și partea care deține controlul financiar, pentru fiecare club solicitant (vezi art. 44 și următoarele din RNLCFP ediția 2018), iar încălcarea acestor dispoziții se sancționează cu refuzarea acordării licenței (vezi Anexa II a RNLCFP ediția 2018 – lista de sancțiuni).

Drept urmare, avem motive întemeiate să apreciem că niciun club care este controlat financiar de un alt club din Liga 1, nu va primi licență de participare în campionatul nostru. Obținerea licenței de participare în Liga 1 de către Academica Clinceni va constitui garanția faptului că acest club nu este controlat financiar de către FCSB sau acționarul acestuia”, e răspunsul LPF pentru ProSport.

E legal / etic ca un om de afaceri să finanțeze, chiar dacă nu figurează în vreun act, două cluburi din aceeași ligă?

„Potrivit art. 3, alin. 2 din ROAF:
„Pentru protejarea integrității sportive a competițiilor, un club afiliat nu are dreptul ca direct sau indirect:
c) să fie implicat în orice fel sau să exercite orice funcție în managementul, administrarea și/sau performanța sportivă a altui club;
e) să aibă posibilitatea de a interveni în managementul, administrarea și/sau performanța sportivă a altui club.”
Iar potrivit art. 3, alin. 3, lit. c) din ROAF: „nici o persoană fizică sau juridică nu poate controla sau influența mai mult de un club, un astfel de control sau influență însemnând:
– deținerea majorității drepturilor de vot a acționarilor;
– dreptul de a numi și demite majoritatea membrilor organelor administrative, de conducere sau control ale clubului respectiv;
– capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influență decisivă asupra hotărârilor clubului.
Drept urmare, dacă relația pe care o aveți în vedere se încadrează în dispozițiile arătate, atunci ea nu este regulamentară„.

 „Trebuie avut în vedere că autoritatea pentru a interveni într-o astfel de situație aparține FRF, conform art. 3, alin. 1 din ROAF, iar în situația în care vor exista probe suficiente din care să rezulte încălcarea dispozițiilor regulamentare privind integritatea competiției, o astfel de intervenție va fi necesară” – LPF

  • Vlad Mihalcea, Cristian Dumitru, Robert Ion, Alexandru Nicola, Andrei Cristian, Ovidiu Horșia, Mihailov Mitrov, Ionuț Dinu, Salvatore Marrone sunt jucătorii tineri trimiși de FCSB la Clinceni. Dintre ei, Robert Ion pare că are cele mai mari șanse să facă pasul spre echipa mare a vicecampioanei României din ultimii trei ani.

 

Gigi Becali a declarat recent la Digi Sport: „Dacă va promova Clinceniul o să fiu nevoit să fac demersurile la FRF, să spun că am finanțat, să cer banii înapoi, să fac ceva să fim în legalitate. Eu am vrut să promovez jucători, acolo, în Diviza B. Primăria dădea lucrurile adminstrative, iar salariile le plăteam, finanțam, sponsorizam eu. Facem ceva ca să nu încălcăm legea.
Ai mei spuneau că promovează, eu râdeam. Am mai dat acolo bani, dar dacă va promova o să facem cereri la FRF să ne spună care sunt pașii să fim în legalitate. Finanțarea constă în niște sponsorizări, ce au nevoie. Jucătorii, de exemplu, pe care îi trimit acolo, le dau salarii eu. Să vedem jucătorii ăia, le punem niște clauze, nu mai au voie să… Ne gândim la niște lucruri care să nu afecteze legea, adică să nu încalce legea.
Pe noi ne-a interesat să dăm jucătorii acolo, să fim ca Juve, să promovăm jucătorii. Vedeți cum face Dumnezeu? Ei râd de mine, că nu mă pricep și Clinceniul promovează în Liga 1. Iar ei, patroni și specialiști, retrogradează”.

Articol scris de Bogdan SAVIN

Marius ANGHEL 18 Apr. 2019, 15:03 Campionat
Pe aceeași temă