Două erori grave care au dus la incidentele de pe Cluj Arena. Firma de pază și un angajat al lui „U” sunt vinovați. Răspunsul oficial al Jandarmeriei pentru ProSport

Două erori grave care au dus la incidentele de pe Cluj Arena.** Firma de pază și un angajat al lui

ProSport a cerut lămuriri Jandarmeriei în urma incidentelor de pe Cluj Arena, din timpul partidei tur a barajului pentru Liga 1, dintre „U” Cluj – FC Hermannstadt, disputată duminica trecută și încheiată cu scorul de 2-0 în favoarea sibienilor, în care unul dintre jandarmi a fost lovit cu un scaun în cap, într-o altercație cu suporterii Universității. Jandarmul a ajuns la spital în stare gravă, iar suporterul a fost ridicat, ulterior, de mascați și e judecat pentru tentativă de omor.

De ce un suporter interzis pe stadioane a pătruns pe teren?

Lucrurile au degenerat în momentul în care un fan interzis pe stadioane a pătruns pe gazon. Răspunsul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj Napoca a fost că responsabilitatea în acest caz este a firmei de pază, care nu trebuia să permită intrarea acestuia pe stadion. „Suporterul la care faceți referire se afla sub efectul măsurii de interzicere a accesului la competițiile sportive gen fotbal pe o perioadă de un an. Menționăm că depistarea persoanelor aflate sub efectul unei măsuri de gen interdicție, revine firmei de specializate de pază pe timpul efectuării accesului în arena sportivă”, a fost precizarea Jandarmeriei.

De ce a fost lovit suporterul după imobilizare?

A doua mare greșeală comisă a fost lovirea suporterului intrat pe teren. Acest lucru a incitat fanii aflați în tribună și practic au dus la altercația creată. După a reieșit din imaginile tv, cel care a lovit suporterul a fost un un angajat al clubului, care a fost și demis ulterior. Jandarmeria confirmă că cel care a lovit suporterul nu era unul dintre jandarmi și chiar că cel aflat în cauză a fost sancționat.

„Suporterul care a pătruns pe suprafața de joc a fost interceptat de către personalul firmei de pază, deoarece aceștia în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 1 din legea nr 4/2008 asigură măsurile de ordine și siguranță în interiorul arenelor sportive. Ulterior imobilizării suporterului, o persoană care purta o vestă cu inscripția „U” și identificat ulterior ca făcând parte din ASFC U Cluj i-a aplicat o lovitură cu piciorul suporterului în cauză. Persoana respectivă, după identificare, a fost sancționată conform prevederilor legale”, se specifică în comunicatul emis către ProSport.

De ce jandarmul rănit nu purta cască?

O mare întrebare despre felul în care s-a gestionat o situație care la finala Champions League a fost soluționată cu zâmbetul pe buze, este legată și de prezența jandarmului rănit, fără să poarte cască de protecție, într-o zonă unde avea loc o altercație. Jandarmeria spune că nici aici nu s-a comis vreo eroare din partea acestei instituții.

„În conformitate cu prevederile legale, pe timpul desfășurării activităților specifice de dialog, personalul psecializat acționează în ținută militară, având peste aceasta vestă reflectorizantă inscripționată Jandarmeria – Dialog”. Echipa de dialog este structura a cărei misiune este aceea de a încerca să detensioneze situațiile cu potențial agresiv prin comunicare cu cei implicați în astfel de evenimente”, scrie în răspunsul Jandarmeriei.

Meciul retur dintre „U” Cluj și FC Hermannstadt are loc astăzi, de la ora 18:00, la Sibiu, pe stadionul Municipal. Echipa câștigătoare a dublei șansă va evolua în noul sezon al Ligii 1, iar învinsa va merge în Liga 2. Sibienii au 2-0 după meciul tur.

Video cu incidentele de la finalul partidei „U” Cluj – FC Hermannstadt:

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă