Dan Alexa prevede o situație dezastroasă la nivelul sportului din cauza pandemiei: „Toate ramurile economiei vor avea de pierdut. Se va schimba iarăși ordinea în fotbal”

Marius ANGHEL 16 Mar. 2020, 13:58 Campionat
Dan Alexa prevede o situație dezastroasă la nivelul sportului din cauza pandemiei:**

Inclusiv fotbalul are de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. FRF a oprit toate competițiile cel puțin până la finalul lunii martie, iar așteptările sunt că această criză mondială o să continue, astfel că nici competițiile sportive nu vor reîncepe în curând. Cluburile și-au trimis jucătorii acasă, iar, în acest moment, e dificil de preconizat momentul în care situația ca reveni la normal.

În această perioadă se fac tot felul de supoziții privind continuarea campionatelor de fotbal. Se discută despre comprimarea meciurilor rămase de disputat, de anularea lor, ba chiar de încheierea sezonului în acest punct și determinarea echipelor campioane, promovate sau retrogradate așa cum se clasează ele în acest moment.

Dan Alexa: „Eu cred că vor reîncepe campionatele. Dacă va fi timp, le vor comasa repede”

Dan Alexa, directorul tehnic al echipei Rapid, nu crede într-o astfel de variantă, pentru că este contestabilă și, mai ales, nedreaptă.

„Este imposibil. Atunci, Măgurele (n.r. – se referă la Turris Oltul Turnu Măgurele, echipă clasată acum pe locul 3 în Liga 2, la egalitate cu CS Mioveni, aflată pe 2), care are un meci mai puțin, în eventuatitatea în care ar câștiga, ar fi ea pe locul 2. Eu cred că decizia asta va fi exclusă din start, pentru că e ușor atacabilă. Nu cred că cei de la UEFA vor lua o astfel de decizie. Indiferent de ce decizie va fi, eu cred că primează dreptul sportiv, ceea ce nu se pune problema în momentul de față.

Nu cred că asta va fi decizia. În situația dată, nu se va putea începe campionatul în România, iar în Germania și în Italia nu. Gândiți-vă ce este în Italia. Acolo, cel puțin două luni înainte va fi nenorocire. Va fi foarte greu de remediat problemele de acolo. Eu cred că vor reîncepe campionatele. Dacă va fi timp, le vor comasa repede, să termine”, a spus Alexa la ProSport LIVE.

Înlocuitorul lui Daniel Pancu la clubul giuleștean crede însă că reluarea campionatului în România va avea loc minimum la 1 mai, deci încă o lună în plus urmând a se sta, față de cum a anunțat inițial FRF.

Două variante la care se gândește Alexa pentru această situație de criză

Timișoreanul, fost jucător al echipelor UMT, Rocar, Poli Timișoara, U Craiova, Dinamo, Beijing Guoan (China), Rapid sau Anorthosis Famagusta (Cipru), se gândește și la două variante în care fotbalul ar continua. Una cu meciuri din trei în trei zile, iar alta cu întreruperea definitivă a sezonului.

„Eu cred că sunt două variante. Una, în care se va juca din trei în trei zile și va fi o nebunie, ceea ce nu e normal pentru un antrenor, pentru o echipă, dar e o soluție. Ai timp. Dacă începi după 1 mai, poți să-ți faci un plan cât de cât de bătaie. Și cred că mai e o variantă. Dacă nu începe pe 1 mai și se duce pandemia asta spre sfârșitul lui mai, eu cred că se va anula anul, ceea ce va fi grozanic pentru echipe. Mă gândesc la Liverpool. Oricum, implicațiile financiare sunt dezastruoase”, crede Alexa.

„Va fi dezastru. Se va schimba iarăși ordinea în fotbal”

Directorul tehnic al Rapidului e de părere că actuala situație poate genera o criză mondială mai rea decât cea care a pornit în 2008. Alexa crede că echipele cu patroni bogați vor avea de câștigat și că va urma o nouă ordine în fotbal.

„Eu cred că, în momentul acesta, pierderile nu sunt estimate. Va fi dezastru, pentru că, aduceți-vă aminte că în 2009, când a fost criza, s-a luat treptat până să se intre în criză. Acum a fost totul brusc. Eu cred că toate ramurile economiei vor avea de pierdut. Cred că nici primăriile nu vor mai da la fotbal banii care s-au dat. Cei care au bani, patronii, care au lichidități sau pot să acceseze niște fonduri, vor avea de câștigat. Cred că se va schimba iarăși ordinea în fotbal, pentru că, inevitabil, cei care vor avea bani vor avea de câștigat. Echipele care vor fi întreținute de primării vor avea de suferit”, a mai spus Dan Alexa la ProSport LIVE.

Pentru început, FRF a anunțat că toate competițiile fotbalistice din România sunt suspendate până la 31 martie, iar acum se așteaptă un nou anunț din partea UEFA.

Rapid ocupă locul 6 în Liga 2 după 24 de etape, cu 37 de puncte, cu două mai puțin decât CS Mioveni și Turris Oltul Turnu Măgurele, ocupantele locurilor 2, respectiv 3, cele care duc promovare, respectiv barajul pentru promovare. Pe locul 1 în Liga 2 este UTA.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 16 Mar. 2020, 13:58 Campionat
Pe aceeași temă