Conducătorul cu „surâs de Cosa Nostra” reacționează la acuzațiile lui Valeriu Răchită. „Hoții strigă hoții. Ce ar fi trebuit să facă arbitrul acolo?”. Scandalul ajunge la FRF

Marius ANGHEL 24 Oct. 2017, 12:08 Campionat
Conducătorul cu

Declarațiile belicoase făcute de Valeriu Răchită la finalul meciului pe care echipa sa, Sportul Snagov, l-a pierdut sâmbătă în deplasare, scor 1-2, cu Metaloglobus București, nu au rămas fără reacție din partea președintelui clubului din cartierul Pantelimon.

Acuzațiile făcute de antrenorul ploieștean la adresa conducătorilor echipei din Capitală, că au fost sprijiniți de arbitru în a obține victoria sau că au refuzat să dea înregistrarea video a jocului, l-au determinat pe Marius Burcă, președintele clubului Metaloglobus, să reacționeze.

„Din ce am înțeles, domnul Răchită este nedreptățit la multe jocuri sau, acolo unde pierde, mereu este nedreptățit. Am înțeles că a fost nedreptățit la Timișoara, cu Ripensia, la Târgoviște, acum la Metaloglobus… Peste tot unde pierde este nedreptățit. În ceea ce privește filmarea meciului, dacă abordarea ar fi fost civilizată, le-aș fi dat DVD-ului, asta când intram în posesia lui, și abia astăzi am intrat (n.r. – luni). Le-aș fi dat cu drag, pentru că îl dau la orișicine. Oricine a jucat la Metaloglobus, și am filmat, a primit filmare. Ba, mai mult, ieri am avut o discuție, înainte de a apărea articolul, cu nea Fane, Stana (n.r. – Ștefan Stana, președinte Sportul Snagov), în care, poate fi verificat, i-am spus că îi voi da filmările. Cât privește penalty-urile, sunt indiscutabile și nu numai că sunt indiscutabile, dar le voi prezenta oricui. Reacțiile lui Răchită sunt total deplasate, iar în ceea ce privește că a avut o discuție cu cineva și nu știu ce i-ar fi spus sunt pure invenții. Și dacă sunt fost membru al Comitetului Executiv ce trebuie să fac? Să nu vin la stadion sau să retrag echipa sau ce trebuie să fac? Pe cuvântul meu de om dacă știam cum îl chema pe arbitru. Nici nu știu și nici nu mă interesează”, a declarat Burcă pentru Liga2.ro.

„La sfârșitul meciului, deși sunt obligați să dea DVD-ul cu înregistrarea video, nu au vrut să îl dea. Și am făcut memoriu pentru că au refuzat să ni-l dea. Arbitrajul a fost 100 la sută cu ei. La sfârșitul meciului ni s-a transmis de către un oficial al gazdelor: «Ce vrei, domnule, asta este. Președinte aici este un fost membru al Comitetului Executiv»”, spunea Răchită, pentru Liga2.ro, fostul membru al CEx la care făcea referire fiind Marius Burcă (foto principal, al doilea din stânga, într-o ședință CEx), cel care în această vară și-a pierdut dreptul de a mai fi membru în Comitetul Executiv ca reprezentant al cluburilor din Liga 3 odată cu promovarea Metaloglobusului în Liga 2. În stafful Sportului se află, de asemenea, un fost membru al CEx, în persoana președintelui Ștefan Stana, cel care și-a pierdut acest drept după ce fosta Metalul Reșița a retrogradat în Liga 3 la finalul sezonului trecut, iar până să fie reprimită echipa în Liga 2 au avut loc alegerile de numire a membrilor provizorii.

„De obicei, hoții strigă hoții. Ce ar fi trebuit să facă arbitrul, să nu acorde 11 metri?”

Dacă Răchită a anunțat că Sportul a făcut memoriu la FRF pentru că Metaloglobus a refuzat să ofere imediat înregistrarea video a jocului, Marius Burcă spune că va merge la FRF pentru a reclama declarațiile făcute de antrenorul echipei ilfovene împotriva sa și a clubului bucureștean.

„Nu am avut timp astăzi, dar voi trece mâine pe la FRF să văd ce posibilități am, să văd despre ce e vorba, pentru că nu îi permit nimănui să mă jignească sau să îmi murdărească numele, sub nicio formă. Eu nu știu ce au făcut ei în trecut, că poate de aia or fi strigat hoții, că, de obicei, hoții strigă hoții. Nu știu ce au făcut în trecut, dar nici nu mă interesează, însă cert este că eu îi primesc cu brațele deschise și totul se joacă pe teren. Am filmările, le pot arăta la absolut oricine. În momentul în care, la penalty-ul al doilea, jucătorul respinge pur și simplu cu mâinile și este pe cadrul porții, în careul mic, ce decizie trebuia să fie luată acolo? Dacă a fost fault la prima intrare în careu, în minutul 1, ce ar fi trebuit să facă arbitrul, să nu acorde 11 metri?”, a mai declarat președintele clubului Metaloglobus.

„Patronul nostru s-a dus la președintele clubului ăsta, am înțeles că îl cunoștea, și i-a spus: «Felicitări, este victoria ta.» Și i s-a răspuns cu un aprobator dat din cap și cu un surâs, așa, de Cosa Nostra (n.r. – denumire a mafiei italiene) sau, cu alte cuvinte, da, ți-ai dat seama că te-am făcut meciul ăsta. Chiar ne întoarcem în vremurile Cooperativei? Nu are cum să mă păcălească un arbitru, pentru că am fost și eu vreo 25 de ani fotbalist și am văzut maniera asta de arbitraj, cu tentă”, a mai spus Valeriu Răchită, făcând referire, din nou, la Marius Burcă.


Marius Burcă spune că niciuna dintre fazele reclamate de Valeriu Răchită nu sunt corect gândite de arbitru. Foto: Mihai Andrieș

„Este total unfair cum procedează, dar, după, am înțeles că toți arbitri îl nedreptățesc”

Marius Burcă crede că cel mai ușor pentru a-ți acoperi neputința este să dai vina pe adversar, teren sau arbitru. Conducătorul nou-promovatei Metaloglobus nu este de acord cu astfel de acuzații după un meci în care ești dezavantajat, și dă exemplul său, care nu alege să își expună nemulțumirile în public.

„Ce facem acum, ne jignim? Am văzut că erau porniți la sfârșitul meciului. Pe ce? Să ascundă neputința? Ce să ascundă? Întotdeauna, în momentul în care nu își reușește ceva, e foarte ușor să arunci că de vină a fost adversarul, terenul. Întâmplător, eu am stat în timpul meciului chiar lângă oamenii de la Snagov și am spus offside dinainte. E ușor să minți acum sau să spui după că nu a fost. Arbitrul fluieră înainte să lovească mingea adversarul și este offside. Așa pot să spun și eu că mi s-a întâmplat la alte jocuri să fiu dezavantajat și acum ce trebuie, să arunc cu noroi în oameni, pur și simplu? Sau cine strigă mai tare ăla are dreptate? Cum își permite el să pronunțe numele meu. Nu înțeleg, de unde? Ne știm, avem ceva de împărțit? Nu se poate. Există posibilitatea ca după meci, la cald, să spui că te-a defavorizat arbitrul. Este decizia ta, dar ai treabă cu arbitrul, nu ai treabă cu echipa adversă. Este total unfair (n.r. – nedrept) cum procedează, dar, după, am înțeles că toți arbitri îl nedreptățesc”, a mai declarat, pentru Liga2.ro, Marius Burcă, președintele clubului Metaloglobus.

La finalul meciului dintre Metaloglobus și Sportul Snagov, câștigat de bucureșteni cu 2-1, în cadrul etapei a 13-a a Ligii 2, antrenorul ilfovenilor, Valeriu Răchită, a acuzat maniera de arbitraj a centralului Dorin Petru Voina (Reșița) și a asistenților Răzvan Constantin Nistoran (Reșița) și Marilena Cătălina Nan (Alexandria). Acesta a reclamat cele două penalty-uri primite de bucureșteni în minutul 1, respectiv 10, eliminarea încă din minutul 10 a fundașului Ioan Șerban, nevalidarea unui gol în minutul 85, la scorul de 2-1, pentru offside, cât și refuzul organizatorilor de a acorda înregistrarea video a meciului.


La chiar primul atac al meciului, în secund 17, după o centrare din stânga, Ștefan Stângă preia la 8 metri și este faultat din spate de Alexandru Radu. Arbitrul a disctat lovitură de pedeapsă, iar același Ștefan Stângă a înscris


În minutul al 10-lea al partidei, după o altă acțiune în flancul stâng, mingea centrată este respinsă în față către Ștefan Stângă, care, din alergare, trage de la 13 metri înspre poartă, dar balonul îl lovește în brațe pe fundașul Ioan Șerban, aflat la 5 metri. Mâinile fundașului Sportului erau în zona feței, îndepărate de corp, nu la piept, așa cum a spus Răchită. Arbitrul decide să dea din nou penalty și să-i acorde roșu direct lui Șerban, considerând că acesta a blocat expres mingea să nu se ducă în poartă

Cât o privește pe Metaloglobus, echipa bucureșteană a acumulat 15 puncte în clasament după desfășurarea etapei a 13-a, se află pe locul 15, la egalitate cu Dacia Unirea Brăila și Pandurii Târgu Jiu, grupări care stau însă mai bine la golaveraj. Metaloglobus joacă miercuri, de la ora 14:30, pe teren propriu, cu Gaz Metan Mediaș în 16-imile Cupei României, iar sâmbătă, de la ora 11:00, joacă în campionat, tot pe teren propriu, cu Academica Clinceni.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 24 Oct. 2017, 12:08 Campionat
Pe aceeași temă