Cluburile din Liga a 2-a mai pot spera la patru locuri direct promovabile. Burleanu: „Nu este o problemă, dar trebuie și LPF să susțină acest proiect”. Ce spune despre drepturile TV

Marius ANGHEL 19 Jun. 2018, 14:45 Campionat
Cluburile din Liga a 2-a mai pot spera la patru locuri direct promovabile. Burleanu:

Chiar dacă la ultima ședință de Comitet Executiv al FRF nu s-a aprobat ca din noul sezon al Ligii 2 să promoveze direct primele patru clasate, președintele Răzvan Burleanu nu renunță la planul său. De altfel, multe cluburi speră ca, totuși, și din sezonul 2018-2019 să ajungă direct patru echipe în prima ligă, iar locul 5 să joace baraj de promovare/menținere cu locul 6 din play-out. Decizia depinde însă și de LPF, dar și de deținătorii de drepturi TV, deoarece ar însemna ca din sezonul 2019-2020 primul eșalon să aibă 16 echipe, nu 14, ca acum.

FRF a înființat recent Comisia de fotbal Profesionist, iar Burleanu spune că, prima dată, acolo se va ridica această problemă. „Proiectul nostru este ca patru, cinci echipe să promoveze, astfel încât să avem o Liga 1 formată din 16 echipe. Acest lucru, în schimb, trebuie discutat și cu deținătorii de drepturi TV și cu Liga Profesionistă de Fotbal. Acesta va fi, de altfel, unul dintre subiectele pe care le vom discuta în prima ședință a Comisiei de Fotbal Profesionist, care a fost deja înființată, în care avem reprezentanți ai cluburilor de Liga 1, mă refer aici la patronat, dar și echipe de Liga a 2-a, cum e Radu Ienovan de la Ripensia Timișoara, dar și deținătorii de drepturi TV. Îl avem alături de noi și pe Rodion Cămătaru, am spus că avem nevoie alături de noi și de un fost mare jucător care a reușit în mediul de bussiness, dar și pe președintele sindicatului fotbaliștilor, deoarece atunci când vom discuta de două ori pe an despre o abordare strategică a fotbalului, să putem să-i implicăm și pe aceștia”, a declarat Burleanu.

Liga a 2-a începe în 4 august. Burleanu spune că mai are timp să modifice regulamentul

Discuțiile la nivelul FRF și LPF nu vor fi absolut deloc întâmplătoare. În vara anului 2019, expiră actualul contract de drepturi TV pentru Liga 1, unul valabil cinci sezoane. Acum, partidele din primul eșalon sunt televizate de DigiSport, TelekomSport și Look TV. Pe piața media este binecunoscut faptul că vara viitoare, când contractul se va încheia, Look va fi practic absorbită de RCS-RDS.

În aceste condiții, e foarte probabil ca o Liga 1 cu nume precum Petrolul sau U Cluj să vândă mai mult, mai ales că prezența pe stadioane e în continuă scădere în ultimele sezoane.

Practic, și Burleanu a recunoscut acest lucru și spune că ar mai fi timp să crească numărul de locuri promovabile și pentru viitorul sezon de Liga a 2-a, dacă toată lumea se va pune de acord. „Nu este o problemă din acest punct de vedere. Dacă am avea o decizie înaintea sezonului, implicit s-ar putea face. În schimb, noi trebuie să fim siguri că și LPF susține acest proiect și că printr-un asemenea demers reușesc și ei să își securizeze contractul de drepturi TV, care expiră la finalul acestui sezon. Practic, cu un nou sistem competițional de 16 echipe la nivelul Ligii 1, noi considerăm că ai putea să dinamizezi competiția și să îți securizezi veniturile pe care le ai astăzi, dacă nu cumva chiar să le poți crește. Mai ales dacă ne uităm la echipele care vor fi pe teren în Liga a 2-a”, a explicat președintele FRF.

Mai mulți bani de la televiziuni pentru cluburile de Liga a 2-a?

După două sezoane cu o singură serie de Liga a 2-a, cluburile au primit de fiecare dată „mărunțiș” din drepturile de televizare. Pentru sezonul 2017-2018, DigiSport a plătit 300.000 de euro, iar TelekomSport circa 100.000 de euro.

Cluburile au primit bani în trei tranșe, cu aproximativ 25.000 de euro în cont pentru fiecare. Revenirea echipelor de tradiție precum Farul, Petrolul, U Cluj, Șirineasa rebotezată (eventual) în Jiul, UTA sau cele trei echipe din Timișoara ar putea mări miza audiențelor și, implicit, și banii.

La asta speră și Burleanu. „Dacă ne uităm că 16 echipe din cele 20 sunt echipe care au evoluat deja la nivelul Ligii 1, sunt echipe care în mod cert vor aduce mult mai mult spectatori decât echipele de Liga 1. Asta înseamnă că interesul la nivelul Ligii a 2-a va fi mai mare. În ceea ce privește valoarea drepturilor TV, e un lucru pe care doar deținătorii de drepturi îl pot stabili. Noi ne dorim ca deținătorii să se uite cu mai mult interes asupra Ligii a 2-a”, a mai spus Burleanu.

Licitația pentru drepturile TV la Liga a 2-a a fost deschisă în 15 iunie și durează până în 27 iunie.

Articol scris de Anda DELIU

Marius ANGHEL 19 Jun. 2018, 14:45 Campionat
Pe aceeași temă